Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

MUNIRA SUBAŠIĆ: MAJKE SREBRENICE DIJELE BOL MAJKI VUKOVARA
Autor: AA
Objavljeno: 18. November 2016. 13:11:24


Božo Petrov, predsjednik Sabora Republike Hrvatske, povodom Dana sjećanja na Vukovar istakao je da se obnovom vodotornja, simbola odbrane grada, želi poslati poruka da u Hrvatima ne stanuje mržnja već samo volja da ponovo izgrade blagostanje i mir, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ovo je dan koji nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti. Ljudima i gradu koji su proživjeli opsadu agresora treba ponuditi bezuvjetnu pomoć i podršku u zacjeljivanju rana koje danas postoje u životima Vukovaraca. Neke stvari ničim ne možemo izbrisati, neke tragedije ne možemo izbrisati, jer to su okrutno oduzeti životi stotinama nedužnih. Njima ćemo se danas pokloniti u Gradu heroju. Ali, ono što možemo je ponuditi Vukovaru cjelovitu obnovu i pomoć da ponovo bude centar i mjesto sretnih obitelji. Obnova vodotornja je obnova simbola obrane i njime želimo poslati poruku, da u nama ne stanuje mržnja već samo volja da ponovnom izgradimo blagostanje i mir“, kazao je Petrov.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majki Srebrenice“, zajedno sa još deset predstavnica raznih udruženja stradalih Srebreničana, došla je u Vukovar kako bi prisustvom podržali majke Vukovara, koje su prošle istu bol, ostavši bez svojih najmilijih.

“Majke Srebrenice najbolje znaju šta znači kada vam neko ubije sina, kada vam siluje kćerku i znamo šta je bol. Zato uvijek kada se ovdje obilježava Dan sjećanja nastojimo da dođemo i damo podršku majkama Vukovara. Isti projekat, isti zločinci u Vukovaru su počeli i u Srebrenici su završili. I majke Vukovara posjete Srebrenicu, imamo zajedničke sastanke. Okuplja nas i organizacija ICMP, koja ekshumira i identifikuje nestale, i na svakom sastanku smo zajedno. Ista nam je bol, svaka majka bez obzira kako se zove i kome pripada, ona je samo majka i ništa drugo“, kazala je Subašić.

Subašić je dodala da bi danas trebali potpisati svojevrstan sporazum sa hrvatskim mirovnim pokretom “Bedemom ljubavi“.

“S njima već dugo sarađujemo, s njima smo obišili cijelu Hrvatsku i posjetili sva mjesta gdje su ubijani ljudi. Želimo da damo podršku roditeljima onih koji su uhapšeni ovih dana u BiH. Znamo da u BiH je naš državni sud više politički, nego pravi sud i zato smo svjesni da se neke čudne stvari dešavaju. Zbog toga želimo dati podršku majkama čiji su sinovi uhapšeni“, zaključila je Subašić.

Majke Srebrenice će tokom obilježavanja Dana sjećanja na Vukovar položiti cvijeće na spomen obilježje stradalima, kako bi svoju snagu i podršku dali majkama iz Grada heroja.Ostali prilozi:
» BRČKO: PODJELA RAMAZANSKIH HEDIJA
Rasema Karić | 22. May 2018 15:39
Ostali prilozi istog autora: