Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Svi smo mi General Mahmuljin
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

VOGOŠĆA: U NASELJU SVRAKE OTKRIVENI POSMRTNI OSTACI TRI ŽRTAVE GENOCIDA
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 08. November 2016. 14:11:14


Po naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine danas (08.11.2016.) je u vogošćanskom naselju Svrake obavljena ekshumacija u okviru koje su otkriveni posmrtni ostaci tri osobe ubijene tokom odbrambeno-oslobodičačkog rata u BiH 1992.-1995. godine. Naime, prošle sedmice, prilikom iskopavanja mezara za jednu dženazu koja se trebala obaviti u haremu mjesne Džamije, naišlo se na ove tragove zločina izvršenog tokom minulog rata. Posmrtni ostaci su prebačeni u „Gradska groblja Visoko“ gdje će se, u cilju identifikacije ekshumiranih ostataka, uzeti uzorci za DNK analizu. Ovo je treći slučaj da se prilikom ukopa umrlih osoba na ovom mezarju pronađu tragovi genocida.

- Da postoji dobra volja od nadležnih institucija kompletno mezarje u Svrakama bi trebalo detaljno istražiti jer sam sigurna da na ovom lokalitetu, između mezara onih koji su umrli prirodnom smrću, ima sahranjen određeni broj civila ubijenih u agresorskim logorima ili na pragu svojih kuća, kaže Ema Čekić, predsjednik Udruženja „Porodice nestalih općine Vogošća“.

Inače, kroz agresorske logore u Vogošći, tokom minulg rata prošlo je oko 800 prinudno zatočenih, uglavnom, Bošnjaka. Njih 400 danas nije među živima. Do sada je u više masovnih i pojedinačnh grobnica na području Vogošće ekshumirno njih 229. Samo na prostoru mezarja u Svrakama ekshmirano je više od 90 ubijenih civila. Još uvijek je nepoznata subina 62 Vogošćanina koji su iz agresorskih logora odvedena u nepoznatm pravcu, te sudbina brojnih osoba iz Ilijaša, Hadžića, Nahoreva, Sarajeva i drugih mjesta, a koja su bila prinudno zatočena u vogošćanskim kazamatima.
Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» VOGOŠĆA: MLADI SDA DARIVALI KRV
07. October 2017 12:39
» KAD VLAST NEĆE HOĆE GRAĐANI
01. October 2017 23:58
» LJEVICA VEĆ IZGUBILA IZBORE
10. September 2017 20:00
» KAO DJEČACI BILI GLUMAČKE ZVIJEZDE
05. September 2017 19:59