Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Haag

VINKO ŠTEFANEK ZA N1: "JA SAM ZAPOVIJEDAO MATUZOVIĆU"
Autor: N1
Objavljeno: 07. November 2016. 13:11:18


Vinko Štefanek, pukovnik Hrvatske vojske, potvrdio je u subotu za N1 da je upravo on zapovijedao postupcima Hrvatskog vijeća obrane na području Orašja i Istočne Posavine.

Pukovnik Hrvatske vojske tako potvrđuje navode Almina Dautbegovića, advokata Đure Matuzovića, jednog od uhapšenih pripadnika HVO-a, da je Hrvatska vojska bila nadređena jedinicama HVO-a u Posavini.

Brojni su dokumenti javno dostupni koji ukazuju na takvu zapovjednu hijerarhiju, no prvi puta jedan od visokih časnika HV-a potvrđuje u izjavi za javnost takvu liniju zapovjedanja.

"To možete objaviti, pod zapovijedanjem OG Istočna Posavina."

Znači to je bila jedina linija zapovijedanja na tom području?

"Zapovjedna crta je bila jedina. Nešto se tu malo uplitao Stipetić, ali vrlo malo."

Znači sve postupke koje je izveo HVO na području Orašja vi ste direktno zapovijedili?

"Tačno."

Smatrate li da je došlo do zločina na tom području?

"Na tom području uglavnom. Bilo je nekih ekscesa, individualnih biseraša, ali što se tiče Matuzovića, on nije ništa. On je jedan iznimno korektan, pošten i dobar čovjek. To možete svima objaviti. Taj nikada ništa nije napravio bez dozvole i odobrenja, i štitio je interese Hrvata u Orašju."

Ovo su informacije koje nam je Vinko Štefanek, nakon telefonskog razgovora koji smo vodili, dozvolio objaviti, a ukazuju na to da je operacijama na području Bosne i Hercegovine zapovijedala Hrvatska vojska.

Razgovor s odvjetnikom generala Matuzovića

U Dnevniku smo nešto kasnije telefonom iz Zenice uključili Almina Dautbegovića, odvjetnika uhićenog generala HVO-a Đure Matuzovića. S njim je razgovarao Marko Perožić.

Gospodine Dautbegović, ratni pukovnik HV-a Vinko Štefanek, potvrdio nam je u razgovoru da je bio odgovoran za postupanje HVO-a na području Orašja. Je li to pukovnik na kojeg upućujete?

"Ja sam zahvalan što se sam javio i što je otkrio identite, to je tako. Došli smo do ove tačke tko je zapovijedao na tom području u tom vremenu. Slažem se i sa svim ostalim što je vaš sugovornik rekao."

"Nije postojao organizirani zločin, i još manje da je general Matuzović to vodio, To je sad stvar dokazivosti suda, o zapovijednoj odgovornosti. Ponavljam, drago mi je što se javnosti oglasio pukovnik koji je zapovijedao na ovom području."

"Zaista ne želim da objavljujem imena. Istraga je u tijeku, nisam spominjao imena i ostat ću dosljedan tome do kraja."

Prema Vašim saznanjima koje imate od svog klijenta, je li uloga HV-a tada bila logistička pomoć ili operativno zapovjedna?

"Nismo nikad o toj temi razgovarali. Ja sam živi svjedok tog vremena, sjećam se, to je noviji dio povijesti. Te '92. je bilo nemoguće BiH da brani liniju koja je bila komunikacijski udaljena. Predsjednik BiH u to vrijeme je tražio pomoć od RH i vojska je imala legitimitet da uđe na teritorij BiH. Nema tu ništa sporno. Hrvatska vojska nosi zasluge što se taj prostor uopće obranio. Nije bilo želje generala Matuzovića da prevaljuje odgovornost na nekoga. HVO nije djelovao, dakle u to vrijeme, sam - niti je on imao zapovijednu odgovornost da bi sam komandirao."

Jeste li od Republike Hrvatske dobili ponudu za pravnu pomoć ili asistenciju u obrani Đure Matuzovića?

"Osim ovog što čitam u medijima, za sada ne. Vidjet ćemo se što će biti, bilo je dosta nervoze. Mislim da je upravo izjava vašeg sugovornika stvorila temelj da se strasti smire i da zajedno razgovaramo oko svega."

Anto Nobilo svoju je obranu Blaškića temeljio na dvostrukoj liniji zapovijedanja. Prema ovome što smo čuli od Vinka Štefaneka, bila je samo jedna. Hoćete li i Vi obrnanu generala Matuzovića temeljiti na dvostrukoj liniji zapovijedanja?

"Ovo što smo sad razjasnili je bilo osnovno. Trebalo je vremena, ali evo, poslije ovog javljanja, imat ćemo dovoljno vremena da se dogovorimo i mislim da je sasvim u redu."Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: