Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

UHAPŠENI MATUZOVIĆ: NEĆU ŠUTJETI, U RATU JE U ORAŠJU ZAPOVIJEDALA HRVATSKA VOJSKA
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 04. November 2016. 13:11:31


Prvoosumnjičeni za ratne zločine u Orašju, uhapšeni general Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Đuro Matuzović tvrdi da je žrtveno jagnje te da su stvarnu nadležnost u toku rata u Bosni i Hercegovini imali zapovjednici iz Hrvatske.

Matuzović je među deset pripadnika HVO-a, Vojne policije HVO-a i policijskih struktura kojim je jučer Sud Bosne i Hercegovine odredio jednomjesečni pritvor zbog sumnji da su počinili ratne zločine nad Srbima u Orašju od aprila 1992. do jula 1993. godine.

Matuzovićev advokat Almin Dautbegović kazao je za Aljazeeru da njegov klijent nije bio zapovjednik vojske, već samo karika u lancu koji je uspostavljen dogovorom bivših predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana te Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Kako je kazao Dautbegović, na papiru je Matuzović bio zapovjednik, ali stvarnu nadležnost imali su zapovjednici iz Hrvatske.

Matuzović, koji je pritvoren u zeničkom zatvoru, odgovornom smatra Hrvatsku vojsku, a kaže da će imena navodno odgovornih ljudi dostaviti Tužilaštvu BiH.

Kada je Hrvatski dokumentacioni centar prije dvije godine dostavljao
dokumentaciju Tužilaštvu BiH, postupio je selektivno i dostavio samo podatke za osumnjičene iz BiH, ne i Hrvatske, kazao je Dautbegović.

Dodaje kako njegov klijent smatra da je žrtveno jagnje.

Matuzović je advokatu kazao kako privatni arhivi pokazuju da u vrijeme počinjenja zločina njegova vojska nije bila ni formirana. General HVO-a čak sumnja da ga je neko iz redova Hrvatske vojske u to doba pokušao ubiti.Ostali prilozi:
» BRČKO: PODJELA RAMAZANSKIH HEDIJA
Rasema Karić | 22. May 2018 15:39
Ostali prilozi istog autora:
» DODIK PROTIV NATO
28. March 2018 15:40