Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Web magazin Bošnjaci.Net o planovima mandatara vlade Duška Markovića i još ponešto
DA LI SU BOŠNJACI IZ CRNE GORE PROGANJANI ILI SU „ODLAZILI NA ZARADU“
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 03. November 2016. 15:11:39

BRATIJA PO ZLU: Crnogorski mirotvorac koji je proganjao Bošnjake da idu u inozemstvo na „zaradu“, dok je on poštenim radom postao jedan od 20 najbogatijih u svijetu


U povodu najave kandidata za mandatara premijera Crne Gore Duška Markovića o mogućem formiranju ministarstva za dijasporu, kako je rekao izvor lista “Pobjeda”, da je navodno naglašeno u razgovoru sa predstavnicima Bošnjačke stranke, citiramo: “Bošnjaci su zainteresovani za to ministarstvo”, te ističući “da je veliki broj crnogorskih iseljenika upravo bošnjačke nacionalnosti, što bi bilo od značaja za jačanje njihovih veza sa domovinom Crnom Gorom”, kraj citata.
Web magazin Bošnjaci.Net, čiji članovi tima su porijeklom i iz Sandžaka i CG, radi javnosti, godinama jasno i glasno ukazuju na retoričku manipulaciju i brigu crnogorskih vladara i njihovih poslušnika i udbaških plaćenika, koji bi da pocrnogorčavaju one koje su ratnom i genocidnom politikom prognali sa svog vatana.
Naglašavamo, Bošnjaci iz Sandžaka i CG u egzilu okupljeni su u institucijama bošnjačke dijaspore, koje su bez pomoći ijedne države ili vlada osnovali i svojim materijalnim sredstvima kupovali zemlju i gradili objekte, u kojima jačaju svoj vjerski - islamski, kao i bošnjačlki nacionalni i kulturni identitet. Sva stečena imovina je bošnjački trajni vakuf.
Također naglašavamo da Bošnjaci u EGZILU - NISU crnogorski iseljenici već su crnogorski i srpski prognanici, žrtve genocida, politicida, ekonomicida, kao i potomci žrtava genocida iz rata ali i mira!!!
Zbog istine, zbog žrtava, Bošnjaci neće dozvoliti prekrajanje historijskih činjenica. Puno je Bošnjaka u egzilu, ali hvala Bogu znaju ko i zašto ih je prognano, kao šta i kako odgovoriti na svakodnevne izazove i politikanske izjave.

Isto tako, Bošnjaci imaju svoju matičnu domovinu i domovinski prostor, ne treba ih niko zasipati dodvoravačkom i šupljom terminologijom! U ovome kontekstu, vladajuće strukture države Crne Gore kada na konkretnim primjerima pokažu, da su u toj državi svi građani isti:
- Prvo, da imaju ista prava neovosno na vjersku i nacionalnu pripadnost, zatim da se u svim gradovima ulaže u projekte i zapošljavanje, da nije vječito siromašan crnogorski sjever, odnosno sandžački jug, zato što u tome dijelu države mahom žive muslimani, Bošnjaci i Albanci, a bogat centar i jug, jer tu žive pravoslavci, Crnogorci i Srbi.
- Drugo; kada simboli države, zastava i grb, kao i osobna dokumenata budu pokazani kao ljudsko i građansko razumijevanje da Crna Gora nije pravoslavna država, odnosno da je država samo pravoslavaca, već da je država i onih čiji simboli nisu krst / križ.
- Treće; vlasti u CG da također na konkretnim primjerima pokažu da ova država nije privatna prćija i vlasništvo bilo kojeg političara!
Tek tada će se početi vraćati povjerenje na relaciji vlast – građani, uključujući Bošnjake i Albance u egzilu, kojima je itekako stalo da njihovi sunarodnici nisu na udaru velikonacionalistučkih politika i da su vječito na socijalnom dnu.
Najzad ne želimo da budemo više bilo čija statistika. Jer činjenice govore, Bošnjaci Sandžaka su najraseljeniji narod nad Balkanu, što znači da su kroz historiju, u periodu više stoljeća, pred najezdom srpske i crnogorske genocidne političke, vojne i svetosavsko-pravoslavne oligarhije. Oni koji su igrom slučaja uspjeli preživjeti genocid, popljačkani su i istrijebljeni sa svog topraka u Nikšiću, Podgorici, Gusinju, Plavu, Šahovićima, Bijelom Polju, Pljevljima, Bihoru... Posebno ističemo period 1990. – 1995., o čemu svjedočimo, u vladavini najvećih zlikovaca i diktatora na Balkanu, Slobodana Miloševića, Momira Bulatovića, Mila Đukanovića, Dobrice Ćosića i dr., Srbija i Crna Gora na Bosnu i Hercegovinu su izvršili oružanu agresiju i genocid nad Bošnjacima, jednom miroljubivom i tolerantnom narodu, ali uključujući sve oblike ratnog zločina na teritoriji Srbije i Crne Gore. I sada, katili koji su vodili „rat za mir“, transformirani u „crnogorske mirotvorce“, isključivo kako bi kontrolirali žrtve genocida, proteklih godina osnivali su udbaške krovne i potkrovne europsko-crnogorske organizacije, fondacije, asocijacije, Upravu za dijasporu, i ko zna kako se sve zovu, kada je sve to prezreno od svjesnih i savjesnih Bošnjaka, na posljetku osnivaju Centar za iseljenike, te Savjet za iseljenike za čijeg predsjednika je izabran niko drugi do Milo Đukanović, koji je proganjao one kojim dobrim dijelo sjede u njegovom savjetu, pa nije ni čudo kada svome stadu sa govornice bez trepataja reče kako su u svijet „odlazili na zaradu“. I tako stado – zableji, a niti jedan od njih, od Europe do Amerike i Asutralije, da mu kažu: „Đukane ili đikane, mi nismo vani „odlazili na zaradu“, već je bilo klasično istrebljenje onog naroda koji se nije uklapao u plan velike Srbije koji je vodio balkanski kasapin Milošević a u čujem timu ste i vi bili, koji ste uvukli i CG“. Doduše, moramo priznati, bude im lijepo na političkom savjetovanju DPS-a koje su pretumbali pod nazivom "Savjet za iseljenike", pođahkad se zagrle i uslikaju sa svojim katilom i progoniteljom. Pa iako se neki članovi stada prepoznaju, jer su svoju azilsku dokumentaciju sredili upravo što su nekada govorili istinu kako su prognani od strane Miloševića, Bulatovića, Đukanovića.... i strah povratka u CG. Sada su zaslužno u Savjet i da pred katilom opravdaju svoje predano i odano članstvo nariču po socijalnim mrežema. O njima ćemo posebno pisati.
Bošnjaci.Net ukazuju onima koji su na izborima dobili povjerenje Bošnjaka u Sandžaku (CG), poželjno je da se bar za svoje glasače angažuju i napokon opravdaju povjerenje i učine ljudski i politički maksimum za pristojniji život. Da se posvete onima koji još nisu prognani iz Crne Gore, čije kuće još nisu zaključane, jer u protivnom neće imati ko za njih da glasa... Poručujemo im, ne moraju da brinu za Bošnjake u egzilu koje je stranka doživotnog premijera i novopečenog mandatara prognala po državama širom svijeta. Jer poznato je, Bošnjaci su pošten i radan narod, od svog rada i truda već žive pristojnim životom, uspijevaju da pomognu i one koji su ostali na vatanu, koje doživotni premijer sa svojim režimom doveo na prosjački štap.
Priča o tzv. ministarstvu dijaspore je više uhljebljivanje još nekoliko poslušnika i udbaša na državni budžet, nego što će konkretno nešto biti od korosti onima koji su prognani a kojima se godinama priređuju uhođenja i zavlačenja ruke u džep.
Još da naglasimo da nas je kandidat za mandatara Duško Marković prije nekoliko mjeseci plaho oduševio kada su u registru Crne Gore našli mjesta za zloglasni fašističko-teroristički Ravnogorski četnički pokret. Tada je sve to prošlo uz znanje crnogorskog premijera ali i rukovodioca Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i potpredsjednika Vlade Crne Gore, Duška Markovića. Dok drugog potpredsjednika Vlade CG i potpredsjednika za regionalni razvoj ionako niko ništa ne pita!
Svakako Bošnjaci kao građani svijeta, pozdravit će rekonstrukciju ali i sastav svake Vlade CG onog momenta, kako smo rekli, kada primjetimo da timski rade i zalažu se za socijalni napredak svih građana u CG, kada se u sandžačkim općinama počne ulagati kao u općinama na jugu CG. Poseban pozdrav uputit ćemo Vladi CG kada dozvole da Tužilaštvo i sudstvo postanu nezavisni, i kada napokon budu procesuirani odgovorni za ratne zločine po komandnoj ogovornosti od učešća u agresiji na BiH i genocida nad Bošnjacima, hapšenja i deportaciji sa Crnogorskog primorija, Bukovica, otmica putnika iz voza “Lovće 671” u Štrpcima, hapšenje sadžačkih prvaka, itd. Može i za šverc cigareta, goriva, alkohola… Do tada, za svaki slučaj držite na oku Moma i Mila, Sveto je već tamo gdje treba da bude!Ostali prilozi:
» ŠVICARSKA: RAMAZAN KAO INSPIRACIJA ZA ČINJENJE DOBRA
Mensud Alićušić | 17. June 2018 12:24
» SA NESTRPLJENJEM ČEKAM TVOJ NOVI POVRATAK
Remzija Mujabašić | 15. June 2018 22:02
» KADERSKA DOVA - OČITOVANJE VJERE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. June 2018 15:25
» ZAŠTO ANUBIH NE ODGOVORI NA PROVOKACIJE HAZU?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. May 2018 19:41
» SARAJEVSKO / RAMAZANSKO ISKUSTVO DANA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 28. May 2018 17:34
» ZAŠTO SARAJEVO PROGONI UGLEDNOG PROFESORA UGU VLAISAVLJEVIĆA?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. May 2018 16:29
» SAČUVAJMO TRI NEUPITNE VRIJEDNOSTI: ISKRENU VJERU, ZDRAV RAZUM I SUVERENU DRŽAVU!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. May 2018 16:33
» 9. MAJ 1993. - MOSTARSKI DAN BIJELIH TRAKA
Selma Islamović Spahalić | 10. May 2018 19:23
» JESMO LI ZLOČINCI...?
Sabahuddin Sijamhodžić | 30. April 2018 18:42
» MLADI BOŠNJACI BOSNE I SANDŽAKA - BAJRAKTARI ISLAMA
Bošnjaci.Net | 29. April 2018 02:21
» ŽIVOTNI PUT HAFIZA ZAIM EF. PUŠKE (1925-1962.)
Mirsad Mahmutović | 24. April 2018 21:08
» ZAŠTITIMO STARI DIO GRADA PRIJEDORA
Samir Hadzalić | 17. April 2018 21:40
» KO I ZAŠTO JE PORUŠIO 35 BANJALUČKIH DŽAMIJA?
Haris Hojkurić | 14. April 2018 12:40
» NDH-AZIJA: LUKAVA I LUCIDNA TRANSFORMACIJA DOGAĐAJA
Mr. Milan Jovičić | 10. April 2018 18:12
» PREDSJEDNIČKI KANDIDAT HAZBIJA KALAČ
Dr. Mersada Nuruddina Agović | 08. April 2018 16:42
Ostali prilozi istog autora: