Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Haag

ODREĐEN JEDNOMJESEČNI PRITVOR UHAPŠENIM PRIPADNICIMA HVO-A
Autor: NAP
Objavljeno: 02. November 2016. 15:11:41


Sud BiH po prijedlogu Tužilaštva BiH odredio je jednomjesečni pritvor osumnjičenim Đuri Matuzoviću, Ivi Oršoliću, Tadi Oršoliću, Marku Dominkoviću, Josi Nediću, Marku Baotiću, Marku Blažanoviću, Mati Živkoviću, Anti Živkoviću i Stjepi Đuriću, Sud Bosne i Hercegovine koji su uhapšeni u ponedjeljak u akciji SIPA-e u Orašju te se terete da su kao pripadnici struktura HVO u Orašju, Vojne policije HVO i policijskih struktura, kao i stražara u logorima i objektima za zatočenje, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti sa područja Orašja i okolnih mjesta od aprila 1992. pa do jula 1993. godine, piše Patria.

- Sud je uvidom u podneseni dokazni materijal utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivično djelo za koje se terete, te je u odnosu na sve osumnjičene odredio pritvor zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva te osnovane bojazni da će osumnjičeni, boravkom na slobodi, uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, te naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače - saopćeno je iz Suda BiH.

Grabar-Kitarović nakon hapšenja u Orašju:

Moguće je da ću sazvati Vijeće za nacionalnu sigurnost


Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović potvrdila je kako postoji mogućnost da se za danas sazove sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost Hrvatske, nakon što je SIPA u ponedjeljak uhapsila deset bivših pripadnika HVO-a, koje Tužilaštvo BiH tereti da su zlostavljali Srbe tokom rata u BiH.

- Riječ je o jednom pitanju koje zabrinjava. To je pitanje koje se nije pojavilo ni jučer niti prekjučer - rekla je Grabar-Kitarović, prenosi Jutarnji.

- Razgovarala sam jutros s gospodinom Čovićem, članom Predsjedništva BiH, rekao mi je da će Predsjedništvo razgovarati o tome – dodajala je Grabar-Kitarović, prenosi zagrebački studio N1 televizije.

Grabar-Kitarović je rekla i kako je u stalnom kontaktu s urednom predsjednika Vlade Hrvatske Andreja Plenkovića, te kako je otvorena mogućnost da se još danas održi sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost.

- Isto tako zatražila sam izvještaj i očitovanja svih relevantnih službi, trebali bi ih dobiti da vidimo da li je neko u Hrvatskoj imao informacije, i ako ih je imao zašto nešto nije poduzeo, i zašto mi kao politički vrh nismo izviješteni – dodala je Grabar-Kitarović.

Predsjednica Hrvatske je rekla kako ju je iznenadilo ono što se dogodilo u Orašju, te da o tome nije imala nikakve informacije.

- Pogotovo zato što je Orašje područje u kojem su se Hrvati i Bošnjaci zajedno borili za golu egzistenciju, za svoj život. Ono je simbol otpora Miloševićevom i Karadžićevom režimu, rekla je.

- I Haški tribunal nikada nije pokazivao interes za bilo kakve navodne zločine u Orašju. Ono što u ovom trenutku moramo učiniti jest trezveno i hladne glave proučiti činjenice što se dogodilo – dodala je Grabar-Kitarović. Ona je rekla i to da bi kao prvi korak bilo najbolje da državna vodstva Hrvatske i BiH sjednu zajedno, da razmotre problem, da ne dopuste da on postane prepreka bilaterlanim odnosima, ali isto tako i prepreka putu BiH u EU i NATO, prenosi NAP.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: