Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Estrada

Udružene „Saray sevdah“ organizovalo
SUSRET SEVDALIJA IZ GRADOVA BIH I REGIONA
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 01. November 2016. 15:11:07

Susret sevdalija BiH


Multimedijalna sala općine Novi Grad bila je premala da u ponedjeljak (31.10.2016.) naveče primi sve zainteresovane koji su željeli prisustvovato manifestaciji „Susret sevdalija iz gradova BiH i regina“, a koju je, uz podrčju općine Novi Grad, organizovalo agilno Udruženje sevdalija „Saray sevdah“.

- Po prvi put organizujemo ovakvu manifestaciju sa ciljem zbližavanja onih koji vole našu tradicionalnu pjesmu sevdalinku, kaže Refija Muslić, predsjednica Udruženja „Saray sevdah“. Želimo pokazati kako je pjesma nit koja nas spaja jer za dobru pjesmu kakva je naša sevdalinka nko ne može zatvoriti grance.


Uz Edina Pandura pjevale i njegove kolege


Stvaranja prijateljstva sevdalija ali i stvaranja uslova za otvaraanje puteva našim sevdalijama da lakše „špartaju“ van granica naše zemlje, kaže Refija Muslić, predsjednca Udruženja „Saray sevdah“.

- Veoma sam sretna što me organizator pozvao na ovakvu manfestaciju, rekla je Merima Njegomir, jedna od specijalnih gošći. Iako živim u Srbiji pjevala sam svoje omiljene pjesme sevdalinke, pjesme uz koje je rasla moja generacija, pjesme koje gode mom srcu, a po aplauzima i pozivu na bis, vidjela sam da gode i onima koji ih slušaju. Za Sarajvo me vežu divne uspomene. Volim doći u ovaj grad koji me na neki način, kroz festival „Ilidža“, afimisao te m na taj način pomogao da budem to što danas jesam.


Merima Njegomir


- Drago mi je što se počeo realizovat jedan ovakav projekat regionalne saradnje, razmjene umjetnosti koja se posebno manifestuje u sevdahu odomaćenom na prostoru svih država nastalih od bivše Jugoslaije, kaže Dragan Račić, pjevač iz Crne Gore. Nastojat ćemo da ovakve manifestacije širimo po regionu i da na taj način radimo na čuvanju duhovnog bića, tradicje i kulture naroda na tim prostorima. Mi, umjetnci, uistinu jesmo ti koji mogu doprinijeti stvaranju mostva koji će nas povezivati, koj će širiti razumijevanje i ljubav ne samo među umjetnicma već i svim ljudima uopšte.


KUD "Karaula" iz Travnika


U trosatnom programu, u kojem su se redale uspomene na brojne autore i tumače naše tradicionalne pjesme sevdalnke, pored Merime Njegomir i Dragana Račića, na ovoj večeri sevdaha nastupili su i: Sejo Pitić, Edin Pandur, Kadira Ćano, Ibro Selmanović, Subhija Šehović, Zijad Sipovic, Ramiza Milkunić, Zanin Berbić, Ljubica Berak, Andrija Števanić, Zulfo Bota, Rahima Halimanović, lvan Grubešić, Aldijana Dizdarević, Avdo Lemeš, Mesud Kreštalica, Mirhad Okanovic, Džihad Polić, Bajro Tuđin, Hasib Murtić Murta, Refija Muslić, te KUD „Karaula“ iz Travnika.

Sve izvođače pratio je „Akustiko band“ u čijem su sastavu: Jasmin Ferhatbegović, Džihad Polić, Almir Čeliković, Hall Bajrami i Samr Emrić, pojačan sa Ezherom Heljom i Damirom Galijaševićem kao gostima dok je voditelj programa bio Enver Šadinlija.


Dio učesnikaOstali prilozi:
» BAJRAMSKI KONCERT NA LOKACIJI STARE TEPE
B.net | 19. June 2018 16:55
» PRIJATELJI PJEVAJU ZA FERIDA AVDIĆA
Eset Muračević | 13. June 2018 14:12
» BEZ VJERE NEMA NI LJUBAVI
Eset Muračević | 09. June 2018 22:14
» MUZIKA JE MOJ HOBI
Eset Muračević | 31. May 2018 18:28
» U BIJEL I TIHI HAREM (VIDEO SPOT)
Eset Muračević | 17. May 2018 14:14
» DUNJALUK JE ISKUŠENJA RUŽA
Eset Muračević | 23. February 2018 14:09
» MUZIKA JE NEVIDLJIVI LIJEK ZA DUŠU
AA | 20. January 2018 13:55
Ostali prilozi istog autora:
» „CHAMPION CUP 2018“
12. June 2018 21:07
» BEZ VJERE NEMA NI LJUBAVI
09. June 2018 22:14
» METALAC U BOKSERSKIM VODAMA
31. May 2018 19:53
» MUZIKA JE MOJ HOBI
31. May 2018 18:28
» RAMAZANSKI KANDILJI
16. May 2018 00:03