Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
OPSADA SARAJEVA U VREMENU AGRESIJE SRJ - SRBIJE I CRNE GORE 1992. - 1995.
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English  |  Prijava/ Registracija

Estrada

Udružene „Saray sevdah“ organizovalo
SUSRET SEVDALIJA IZ GRADOVA BIH I REGIONA
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 01. November 2016. 15:11:07

Susret sevdalija BiH


Multimedijalna sala općine Novi Grad bila je premala da u ponedjeljak (31.10.2016.) naveče primi sve zainteresovane koji su željeli prisustvovato manifestaciji „Susret sevdalija iz gradova BiH i regina“, a koju je, uz podrčju općine Novi Grad, organizovalo agilno Udruženje sevdalija „Saray sevdah“.

- Po prvi put organizujemo ovakvu manifestaciju sa ciljem zbližavanja onih koji vole našu tradicionalnu pjesmu sevdalinku, kaže Refija Muslić, predsjednica Udruženja „Saray sevdah“. Želimo pokazati kako je pjesma nit koja nas spaja jer za dobru pjesmu kakva je naša sevdalinka nko ne može zatvoriti grance.


Uz Edina Pandura pjevale i njegove kolege


Stvaranja prijateljstva sevdalija ali i stvaranja uslova za otvaraanje puteva našim sevdalijama da lakše „špartaju“ van granica naše zemlje, kaže Refija Muslić, predsjednca Udruženja „Saray sevdah“.

- Veoma sam sretna što me organizator pozvao na ovakvu manfestaciju, rekla je Merima Njegomir, jedna od specijalnih gošći. Iako živim u Srbiji pjevala sam svoje omiljene pjesme sevdalinke, pjesme uz koje je rasla moja generacija, pjesme koje gode mom srcu, a po aplauzima i pozivu na bis, vidjela sam da gode i onima koji ih slušaju. Za Sarajvo me vežu divne uspomene. Volim doći u ovaj grad koji me na neki način, kroz festival „Ilidža“, afimisao te m na taj način pomogao da budem to što danas jesam.


Merima Njegomir


- Drago mi je što se počeo realizovat jedan ovakav projekat regionalne saradnje, razmjene umjetnosti koja se posebno manifestuje u sevdahu odomaćenom na prostoru svih država nastalih od bivše Jugoslaije, kaže Dragan Račić, pjevač iz Crne Gore. Nastojat ćemo da ovakve manifestacije širimo po regionu i da na taj način radimo na čuvanju duhovnog bića, tradicje i kulture naroda na tim prostorima. Mi, umjetnci, uistinu jesmo ti koji mogu doprinijeti stvaranju mostva koji će nas povezivati, koj će širiti razumijevanje i ljubav ne samo među umjetnicma već i svim ljudima uopšte.


KUD "Karaula" iz Travnika


U trosatnom programu, u kojem su se redale uspomene na brojne autore i tumače naše tradicionalne pjesme sevdalnke, pored Merime Njegomir i Dragana Račića, na ovoj večeri sevdaha nastupili su i: Sejo Pitić, Edin Pandur, Kadira Ćano, Ibro Selmanović, Subhija Šehović, Zijad Sipovic, Ramiza Milkunić, Zanin Berbić, Ljubica Berak, Andrija Števanić, Zulfo Bota, Rahima Halimanović, lvan Grubešić, Aldijana Dizdarević, Avdo Lemeš, Mesud Kreštalica, Mirhad Okanovic, Džihad Polić, Bajro Tuđin, Hasib Murtić Murta, Refija Muslić, te KUD „Karaula“ iz Travnika.

Sve izvođače pratio je „Akustiko band“ u čijem su sastavu: Jasmin Ferhatbegović, Džihad Polić, Almir Čeliković, Hall Bajrami i Samr Emrić, pojačan sa Ezherom Heljom i Damirom Galijaševićem kao gostima dok je voditelj programa bio Enver Šadinlija.


Dio učesnikaOstali prilozi:
» „USPOMENE“ KRENULE U ETER
Eset Muračević | 23. March 2017 20:32
» „NEKAD MAJKA MUJU KLELA“ I U DOKUMENTARNOM FILMU
Eset Muračević | 22. March 2017 18:26
» PROMOCIJA NOVOG ALBUMA HASIBE AGIĆ „USPOMENE“
Eset Muračević | 20. March 2017 00:36
» AKCIJA ZA DJEČAKA LIJEČENJE NEDIMA SMJEČANINA
Eset Muračević | 14. March 2017 23:15
» NEMA VIŠE “SJAŠI KURTA DA UZJAŠE MURTA”
Eset Muračević | 23. January 2017 15:42
» DONESI DIVLJE MIRISE U MOJE PUSTE ODAJE
Eset Muračević | 11. January 2017 16:17
» MUHAREM SERBEZOVSKI SEVDAHOM MILUJE VAŠU DUŠU
Eset Muračević | 16. December 2016 13:21
» PUNICI MU DOKTORI USTANOVILI ONO NAJGORE: NIJE JOJ NIŠTA
Osman Džiho | 06. December 2016 18:34
» KAKO TURISTIMA OPISATI BOSNU
Osman Džiho | 15. November 2016 21:40
» SUSRET SEVDALIJA IZ GRADOVA BIH I REGIONA
Eset Muračević | 01. November 2016 15:40
Ostali prilozi istog autora:
» SNOVI I OSTVARENJA
24. April 2017 17:49
» ODRŽANA SKUPŠTINA AMUS-A
07. April 2017 03:25
» KAKO POSTAVITI ZASTAVU BIH
30. March 2017 20:38
» „USPOMENE“ KRENULE U ETER
23. March 2017 20:32