Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Aktuelno

ĐUKANOVIĆ SE POVLAČI, ZA PREMIJERA PREDLOŽEN DUŠKO MARKOVIĆ
Autor: NAP
Objavljeno: 29. October 2016. 13:10:32


Predsjedništvo Demokratske partije socijalista (DPS) odlučilo je da zamjenik predsjednika partije Duško Marković bude mandatar za sastav nove vlade, pišu Vijesti.me, prenosi Patria.

- Utvrđena je i dinamika postizbornih aktivnosti i pregovora sa prirodnim koalicionim partnerima DPS-a, koji treba da dovedu do što bržeg formiranja nove vlade - navodi se u saopćenju DPS-a.

Budući mandatar u prethodnoj vladi Mila Đukanovića bio je potpredsjednik za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku, a jedno vrijeme bio je i na mjestu ministra pravde. Te funkcije pokrivao je i u vladi Igora Lukšića, koja je izabrana 2010. godine. Bio je poslanik i generalni sekretar vlade, a od 1998. do 2010. vodio jer Državnu bezbjednost koja je u međuvremenu preimenovana u Agenciju za nacionalnu bezbjednost (ANB).

Odlukom predsjedništva DPS-a da kandiduje Markovića, Đukanović će se sa mjesta premijera povući treći put. Izvršnu vlast prvi put je napustio u oktobru 2006. godine, ali se na čelo vlade vratio već u februaru 2008. godine, nakon što je sada pokojni Željko Šturanović podnio ostavku iz zdravstvenih razloga.

Đukanović je državne funkcije drugi put napustio 2010. godine, navodeći da želi da ustupi mjesto mlađima u trenutku kada je Crna Gora stabilna država. Iako je mjesto premijera ustupio tadašnjem potpredsjedniku vlade i ministru finansija Igoru Lukšiću, na čelo vlade vratio se već 2012. godine nakon što je predvodio listu vladajuće koalicije na parlamentarnim izborima.

Đukanović je u martu ruskoj televiziji “Kiša”, između ostalog, kazao da je ispunio ono što su bili njegovi planovi i očekivanja u politici.

- Vjerujem da je vrijeme da u Crnoj Gori razmišljamo o novim generacijama koje će ispisati nove stranice crnogorskog demokratskog i ekonomskog razvoja - kazao je tada.

On je rekao da će nova vlada biti formirana za nekoliko sedmica, navodeći da ne zna da li će to biti 10. novembra ili kasnije.

Đukanović sada može da bude poslanik

Nakon odluke predsjedništva da kandiduje Markovića, aktuelni premijer može biti poslanik DPS-a u državnom parlamentu jer je predvodio izbornu listu te partije. On je to već učinio nakon prvog povlačenja sa mjesta premijera, kada je od oktobra 2006. do februara 2008. bio registrovan kao poslanik vladajuće partije.

Iako je na to imao pravo, Đukanović se nije vratio u poslaničke klupe kada je premijersku funkciju ustupio Igoru Lukšiću prije šest godina. Lider DPS-a tada je iskoristio zakonsko pravo prema kojem se bivšim državnim funkcionerima isplaćuje plata godinu nakon napuštanja funkcije.

Đukanović će i dalje biti predsjednik DPS-a, jer se stranački lider bira samo na kongresu. Posljednji stranački kongres DPS je održao prošlog jula.

Tokom političke karijere Đukanović je bio i predsjednik Crne Gore. Na toj funkciji bio je od 1997. do 2002. godine, a Vladu je za to vrijeme predvodio aktuelni šef države Filip Vujanović.Ostali prilozi:
» EMINI BAJRAMOVIĆ POTREBNA POMOĆ HUMANIH LJUDI
Eset Muračević | 14. May 2018 16:52
» VAŠAR U SRBISTANU
Al Jazeera | 11. October 2017 15:22
» ONLINE UPITNIK ZA MAPIRANJE BH. DIJASPORE
B.net | 26. September 2017 20:25
» KAKO ALEKSANDAR VUČIĆ I SRBIJA MOGU OKRENUTI PROŠLOSTI PREMA BUDUĆNOSTI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 06. September 2017 13:20
Ostali prilozi istog autora: