Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Aktuelno

KALAČ: DPS JE ZARADILA DA SE U BUDUĆNOSTI, ZA NOVU ŠANSU BORI IZ OPOZICIJE
Objavljeno: 06. October 2016. 16:10:50
Nosilac liste Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović i lider Bošnjačke demokratske zajednice Hazbija Kalač, kao što su i obećali, odgovorili su, po našoj procjeni, na vaša najoriginalnija pitanja. U ovom tekstu, između ostalog, pročitajte je li im ljepše u Podgorici ili Novom Pazaru, odakle im riječ Bošnjak, ko im je bliži – DPS ili opozicija i šta misle o statusu Sandžaka.

Da li se ljepše osjećajte kad boravite u Novom Pazaru ili Podgorici?

Ibrahimović: U posljednjim godinama sam imao priliku da obiđem mnoge evropske gradove i da uživam u njihovim ljepotama, ali se najbolje osjećam u svojoj čaršiji, među svojim prijateljima.

Kalač: Osjećam se odlično i u Podgorici i u Novom Pazaru, ipak, priznajem da mi je boravak u Sarajevu, poseban doživljaj.

Poslije izbora, ako osvojite mandate i uđete u parlament, da li ste bliži saradnji sa DPS-om ili opozicijom?

Ibrahimović: Bošnjačka stranka je parlamentarna od svog osnivanja, tako da je samo pitanje koliki je to broj mandata koji ćemo osvojiti. U ovom trenutku je najvažnije da napravimo dobar rezultat koji će nam omogućiti povoljnu pregovaračku poziciju. Svakakao da ćemo pregovarati sa svim onim političkim partijama koje će omogućiti realizaciju našeg programa, afirmaciju bošnjačke nacionalne manjine u institucijama sistema, i ono što je zaista važno jeste nastavak EU integracija i pristupanje NATO alijansi.

Kalač: Na to pitanje smo već odavno dali jasan odgovor. DPS je zaradila da se u budućnosti, za novu šansu bori iz opozicije.

Budite ljubazni i objasnite mi kako ste vi Bošnjaci a živite u Crnoj Gori i imate državljanstvo te države?

Ibrahimović: Crnogorsko državljanstvo stiče se: 1) porijeklom; 2) rođenjem na teritoriji Crne Gore; 3) prijemom, itd. Dakle, ne na osnovu nacionalnosti.

Kalač: Ako vam je nekim slučajem čudno to što se Srbi u CG osjećaju Srbima, Hrvati osjećaju Hrvatima... onda donekle razumijem vaše pitanje, iako se ta dilema može čuti još samo u CG, u suprotnom, bojim se da ni elementarno ne poznajete istoriju Balkana.

Koliko imate ne-muslimana na listi u ovoj našoj građanskoj državi?

Ibrahimović: Mi smo nacionalna partija manjinskog naroda u građanskoj državi koju smo zajedno sa drugima gradili i stvarali. Među našim glasačima se nalazi veliki broj ljudi koji su pripadnici drugih vjera i nacija. Ponosni smo na to što naša zalaganja prepoznaju i drugi.

Kalač: BDZ u CG je otvorena za članove bez razlike na ime, narodnost, vjeru. Iako težimo idealu građanske države, ne možemo zatvarati oči pred činjenicom da danas na Balkanu, a i šire, ne postoje građanske, već samo i skoro isključivo nacionalne države.

Ja se zovem Hamdija, imam 50 godina i osjećam se kao musliman Crnogorac. Odakle vam je ta riječ „Bošnjak“?

Ibrahimović: Bošnaci su ime za naciju/narod koji su u komunističkom periodu bili primorani izjašnjavati se kao Jugosleveni, neopredijeljeni, itd. a kasnije, od 1974. godine kao Muslimani. Tadašnje vlasti su ovaj narod tretirale kao vjersku skupinu, dok svi drugi nijesu bili „Pravoslavci“ i „Katolici“ već narodi kao što su Srbi, Crnogorci, Hrvati, ... Drugim bošnjačkim saborom iz 1993. godine vraćeno je tradicionalno ime Bošnjak, koje datira još iz srednjeg vijeka. Dakle, Bošnjaci nijesu vjerska skupina već narod, a njihova možda i najznačajnija karakteristika je vjera islam. Najveći broj naših sunarodnika živi u susjednoj i prijateljskoj Bosni i Hercegovini. Isto kao što veliki broj sunarodnika stanovnika Crne Gore koji nijesu nacionalno Crnogorci živi u okruženju. Bitno je shvatiti da današnje granice na prostorima Ex Jugoslavije nijesu bile uvijek ovakve.

Kalač: Imate se pravo osjećati i Hrvatom i Albancem, sve jedno kao i Crnogorcem, ili Srbinom, to je vaše pravo. Bošnjak je staro ime za narod koji je živio i danas živi, dominantno na teritoriji današnje BiH, ali i na teritorijima koje su nekada bile u sastavu stare Bosne, a dio tog prostora se danas nalazi u sastavu Crne Gore. Bošnjaci su nekada bili narod u tri vjere, danas, mimo dominantnih Bošnjaka muslimana, značajnija zajednica Bošnjaka katolika živi u Mađarskoj.

Šta je Bošnjačka stranka do sada uradila po pitanju vraćanja statusa Sandžaka? Ili kao autonomija ili kao EU regija? Šta BDZ namjerava činiti po tom pitanju?

Ibrahimović: Bošnjačka stranka se zalaže za afirmaciju Sandžaka kao moderne multietničke, multikonfesionalne, multikulturalne prekogranične regije, sa slobodnim protokom ljudi, roba i kapitala, uz poštovanje teritorijalnog integriteta i međunarodno priznatih granica države Crne Gore. Sama težnja i zalaganje Bošnjačke stranke za EU integracije, znači i zalaganje za Sandžak kao EU regiju.

Kalač: Bošnjačka stranka osim što je zarobila ovu političku ideju, i obilato trguje njome, skoro ništa. BDZ je i svojim sloganom na ovim izborima "Sandžak za pomirenje" jasno iskazala svoj stav oko Sandžaka.

Zašto nemate hrabrosti da tražite krivično gonjenje vrha crnogorskog rukovodstva za počinjene zločine u Crnoj Gori nad bošnjačkim stanovništvom za vrijeme 90-ih?

Ibrahimović: Bošnjačka stranka nekoliko puta u parlamentu nije podržala izvještaj o radu tužilaštva. U Evropskom parlamentu je, kroz zajedničku rezoluciju Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, ugradila amandman kojim se i sa ove instance, traži obnavljenje ovih sudskih procesa. Bošnjačka stranka će insistirati na ponovnoj istrazi, rasvetljavanju događaja iz bliže i dalje prošlosti, te sudski epilog kroz krivičnu odgovornost počinitelja i nalogodavaca. Isto tako ćemo istrajati na inicijativama da se usvoji Deklaracija kojom se izvinjava Bošnjačkom narodu za učinjene zločine i progone. Tražićemo da se dodijele mjesta za spomen obilježja, kao i da se prestane sa negiranjem izvršenih zločina.

Kalač: Poznato je da ratni zločini ne zastarijevaju, a BDZ će kada dobije povjerenje birača i postane dio vlasti pokrenuti inicijativu za reviziju sudskih procesa u vezi sa brojnim ratnim zločinima provedenim pod kontrolom onih koji su učestvovali u ratnim zločinima.

Smetaju li vam i dalje hrišćanska obilježja na našim državnim simbolima?

Ibrahimović: Aktuelni državni simboli, posebno grb i zastava, ne reprezentuju adekvatno realnost i potrebe multinacionalne i viševjerske države kakva je Crna Gora i nijesu usklađeni sa njihovim ustavnim opisom i određenjem. Zalažemo se da se sa grba i zastave uklone monarhistička i vjerska obilježja i tako usklade sa Ustavom i upodobe sa našim realnim društvenim bićem i potrebama. Tako će državni simboli postati ono što trebaju biti – naši u punom značenju te riječi.

Kalač: Naravno da smetaju, i to samo iz razloga jer Crnu Goru vidimo kao državu svih njenih autohtonih naroda, koji pripadaju različitim vjerskim opredjeljenjima. Kada postanemo parlamentarna stranka pokrenućemo inicijativu za izmjenu Ustava i u tom kontekstu, izmjenu i državnih simbola.Ostali prilozi:
» EMINI BAJRAMOVIĆ POTREBNA POMOĆ HUMANIH LJUDI
Eset Muračević | 14. May 2018 16:52
» VAŠAR U SRBISTANU
Al Jazeera | 11. October 2017 15:22
» ONLINE UPITNIK ZA MAPIRANJE BH. DIJASPORE
B.net | 26. September 2017 20:25
» KAKO ALEKSANDAR VUČIĆ I SRBIJA MOGU OKRENUTI PROŠLOSTI PREMA BUDUĆNOSTI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 06. September 2017 13:20