Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Intervjui

Edin SMAJIĆ, kandidat SDA-SBB za načelnika općine Vogošća
VOLIO BIH DA ME UPAMTE KAO ČOVJEKA KOJI JE POŠTENO ODRADIO SVAKI SVOJ POSAO
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 27. September 2016. 21:09:39

Edin SMAJIĆ: Ja sam zajednički kandidat SDA i SBB-a. A to što mi i druge stranke javno daju podršku samo govori o političkoj zrelosti Vogošće i političkih subjekata u Vogošći. Znači da te stranke prepoznaju ono o čemu govorim od početka svog mandata kao načelnika. Da prepoznaju ono što nazivam „vogošćanskom politikom“. Taj naš zajednički imenilac, taj naš zajednički interes kao lokalne zajednice, tu našu sličnost koja nadilazi naše stranačke, ideološke ili bilo kakve razlike.


Oni koji danas prolaze kroz Vogošću nemalo bivaju iznenađeni onim što vide. Teško mogu vjerovati da se ona, u uslovima kada nema nekadašnji broj uposlenih i kada nema prihode kakve je imala prije odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995.godine, razvija brže i bolje. Zasluga je to svakao, između ostalih, i Edina Smajića, aktuelnog načelnika Općine Vogošća i kandidata SDA-SBB za Načelnika ove lokalne zajednice na predstojećim izborma. Pitamo ga šta bi u najkraćim crtama rekao o sebi.

-Da to ne budu oni šturi biografski podaci koji se svugdje mogu naći na ovo pitanje ću vam pokušati odgovoriti tako što ću istaknuti ono što me kao ličnost definiše. Prije svega sam suprug i otac. Imam dvoje djece i za njihovu budućnost i budućnost sve djece u Vogošći i radim ovo što radim. Oni su mi osnovni motiv u životu. Nadalje, definiše me činjenica da sam borac i oficir Armije Republike Bosne i Hercegovine. Po te dvije odrednice sam sličan stotinama mojih sugrađana. Oni razumiju mene i ja njih. Naravno da sam i političar, sa četvrt vijeka staža u politici u ovom ili onom svojstvu. A volio bih da me upamte, ako će me iko pamtiti, kao čovjeka koji je pošteno odradio svaki svoj posao, pa i ovaj načelnički. Kud ćete više od toga?

Šta karakteriše Vaš rad kao Načelnika općine u tekućem mandatu?
-Nezahvalno je samog sebe procjenjivati, ali ako već moram svakako bih izdvojio to što sam sa svojim saradnicima detektovao nekoliko ključnih problema u Vogošći i što smo uložili i znanje i energiju i trud da ih riješimo. I što smo mnoge od njih riješili. Sa ponosom mogu da istaknem ubrzani razvoj infrastrukture. Svakako vrijedi pomenuti i način na koji smo se ponašali u kriznim i vanrednim situacijama poput enormnih snježnih padavina ili poplava. Izgradili smo sportsku dvoranu u Semizovcu i tako riješili dugogodišnji problem. Za preko 25 posto smo smanjili broj uposlenika, a da nikoga nismo otpustili niti se to u negativnom smislu osjetilo na kvalitetu rada. Naprotiv, općinski organ je postao efikasniji, brži i pouzdaniji i na usluzi građanima. Maksimalno smo ubrzali sve procedure koje su u našoj nadležnosti kada je u pitanju podrška privrednicima. Izdvajamo respektabilna sredstva za stipendije, za borce, za nevladin sektor. Ima tu još mnogo toga što građani Vogošće dobro znaju.

Na šta će te usmjeriti aktivnsti ukoliko ponovo budete izbrani za Načelnika općine?
-Nekoliko je prioriteta. Prije svega da riješimo pitanje vodosnabdjevanja stavljanjem u punu funkciju Peračkog vrela. Uporedo sa tim radimo i na trajnom i kvalitetnom zbrinjavanju otpadnih i oborinskih voda. Tu su, zatim, projekti saobraćajne infrastrukture gdje je prioritet svih prioriteta izgradnja Prve transverzale. Naravno to je projekat koji daleko nadilazi kapacitete jedne općine. I dugotrajan je. U međuvremenu mi ćemo pokušati da prevaziđemo trenutne probleme izgradnjom tri raskrsnice kružnog toka koje bi trebale rasteretiti saobraćaj. Pogotovo u vrijeme najvećih gužvi. U Semizovcu, u prostoru kasarne planiramo gradnju još jedne poslovno – industrijske zone. A uz sve to namjeravamo nastaviti brigu o našim građanima, njihovim pojedinačnim i grupnim interesima kroz podršku civilnom društvu, obrazovanju, borcima, sportu...

Šta za Vas, kandidata SDA i SBB-a, znači javna podrška SDU BiH i drugih subjekata?
-Ja sam zapravo zajednički kandidat SDA i SBB-a. A to što mi i druge stranke javno daju podršku samo govori o političkoj zrelosti Vogošće i političkih subjekata u Vogošći. Znači da te stranke prepoznaju ono o čemu govorim od početka svog mandata kao načelnika. Da prepoznaju ono što nazivam „vogošćanskom politikom“. Taj naš zajednički imenilac, taj naš zajednički interes kao lokalne zajednice, tu našu sličnost koja nadilazi naše stranačke, ideološke ili bilo kakve razlike. Nema stranke koja ne želi bolje puteve, sigurnije vodosnabdjevanje, efikasniju administraciju. I nije floskula kad kažem da sam načelnik svih građana Vogošće. Pri tome nikako ne zaboravljam da dolazim iz SDA i zagovaram politiku i strateška opredjeljenja SDA. I kada me kao takvog izaberete za načelnika ja onda imam obavezu da štitim interese svakog stanovnika Vogošće. Najbolje što mogu. A siguran sam da to moji sugrađani prepoznaju i da će to i pokazati drugog oktobra, kaže Edin Smajić.Ostali prilozi:
» KAMPANJA JE AGRESIVNA I SIROVA
AA | 26. September 2018 14:30
» GRADITI MIR KORAK PO KORAK
BIRN | 25. September 2018 14:50
» BIH JE TALENTIRANA NACIJA OPĆENITO, U SPORTU POSEBNO
Haris Hojkurić | 04. September 2018 03:00
Ostali prilozi istog autora:
» HAMZIĆ: OVAJ ŽIVOT I NIJE ŽIVOT
17. November 2018 12:40
» RAPSODIJA ZA VUKOVAR
11. November 2018 15:49
» SEVDALINKU IMA KO DA ČUVA
28. October 2018 14:26
» JESU LI „LOPOVI“ DŽABA KRALI
22. October 2018 21:51
» SRCE U ZAGRLJAJU NEBA
22. October 2018 20:49
» BOLESNO ZDRAVSTVO TREBA LIJEČITI
01. October 2018 20:00
» ZASIJALA SEVDAH DUŠA
11. September 2018 15:34
» LJEPOTICA U MUŠKIM VODAMA
31. July 2018 17:00
» KAD OSVANEŠ SAM
02. July 2018 01:29