Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

UDRUŽENJE „PROSVJETITELJ-MUALLIM CH“ OBILJEŽILO PRVU GODIŽNJICU RADA
Autor: Mensud Alićušić
Objavljeno: 23. September 2016. 19:09:14


Općepoznata je činjenica da u civilnom sektoru djeluje veliki broj razno-raznih nevladinih Udruženja. Neka su sama sebi svrha, dok iza nekih ostaju trajni plodovi njihovog rada. Jedno od onih, koje je u kratkom periodu ostavilo trag i rezultate iza sebe, jeste svakako ogranak „Prosvjetitelja“ za Švicarsku. Po obimu aktivnosti ,moglo bi se reći da djeluje već duže vremena, a oni su tek u subotu, 17. septembra obilježili prvu godišnjicu svoga formiranja.

To je popraćeno godišnjom Skupštinom i svečanom manifestacijom u prestižnoj „Stadthalle“ nadomak Ciriha. Pod motom „Vrijeme je za Prosvjetitelj-Muallim“ nekoliko stotina prisutnih je provelo jednu posebnu „Večer zu Muallim“. Nije to bila klasična bajramska svečanost, kakvih je, u okolini, to večer bilo nekoliko, nego je to bila manifestacija prožeta osjećanjima,ponosom, solidarnošću…
Od same koreografije, gdje su dominirali cvjetovi Srebrenice, preko video projekcije, pa do odabira gostiju, sve je odisalo posebnim emocijama. Moderator manifestacije Mustafa Širbić je na sebi svojstven način prenio opuštenu atmosferu, što je stvorili poseban, domaćinski ugođaj u Sali.

Svojim milozvučnim glasom, odlomke iz Kur`ana i ilahije je učio Mustafa Isaković. Vrhunac je dotaknut premijernom izvedbom numere „Devet je Šehida bosanskih heroja“, za koji je tekst napisao vrijedni aktivista haždi Dževad Ibrahimović. Mnogima je bilo teško savladati emocije, a duboki uzdasi, čestitanja, tapšanje po ramenu (svaka čast) su pokazatelj, da se radi o izuzetnom tekstu i vrsnoj interpretaciji, koja će zasigurno razgaliti mnoga bosanska srca.

U govornom dijelu manifestacije također su dominirale emocije, posebno obraćnje preživjelih Srebreničana, Senada Omerović, čovjeka koji je bio vodič na maršu smrti i Nedžada Avdića, tada šesnaestogodišnjeg mladića, koji je 1995. godine preživio streljanje. Bilo je potresno slušati kakve su patnje i golgote prošli, kako oni , tako i sav narod u Srebrenici i okolini.

Bosanska heroina, nana Fata Orlović je na sebi svojstven način govorila o nepravdi koja joj se nanosi, potvrdiši tezu, da bosanskom prkosu i ponosu, nema ništa ravno.

Ispred domaćina prisutnima se obratio predsjednik Senad Džihanović, zahvalivši se svima na saradnji, a posebno IZ odnosno džematima na ustupljenom prostoru za promociju i aktivnosti Udružnja.U tom konteksu su govorili glavni imam Jasmin ef. Demić i predsjednik IZ Bošnjaka za Švicarsku Džemal ef. Fišek. Iako je to veče bilo još bajramskih sijela, oni su odabrali da budu ovdje i time odaju priznanje ovom Udruženju za njegov rad.

Gosti iz BiH, general Fikret Ćuskić i muftija travnički dr. Ahmed ef. Adilović su izrazili zadovoljstvo viđenim i urađenim. Pohvalili su društveni angažman ovih patriota koji na dobrovoljnoj osnovi ulažu svoj trud, vrijeme i novac za opšte dobro.Posebno je ukazano na važnost cjelokupne dijaspore u odbrani svoje domovine, naroda i vjere, uz naglasak da se poštuje zemlja domaćin i njeni zakoni.

Na kraju, skupu se obratio i Nerzudin Hajdarević, predsjednik udruženja u BiH, čestitajući podružnici u Švicarskoj na postignutim rezultatima, uz želju da ustraju o svojoj misiji na dobrobit zajednice. Prikazivanjem filma o aktivnostima Udruženja, pristni su se mogli uvjeriti u razmjer realiziranih akcija, što je ponukalo moderatora, da sav prihod od njegovih prodanih CD-ova i knjiga tu večer «uvakufi» ovom Udruženju.Ostali prilozi:
» BOŠNJAČKE DŽAMIJE UKRASILE TORONTO I HAMILTON
Esad Krcić | 14. December 2018 21:42
» PROMOVISANA KNJIGA – BOSANSKI JEZIK
Haris Halilović | 28. November 2018 16:59
» DA TE VOLIM DUŠA ZNA DRAGA MOJA BIH
Mensud Alićušić | 26. November 2018 21:25
» 5. DJEČIJI SAJAM NAJBOLJI DO SADA
B.net | 21. November 2018 15:15
» BUŽIM: U POHODE PJESNIKU I FOTOGRAFU NEDŽIBU VUČELJU
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 15. November 2018 18:03
» DRUGI APEL: ČEKA LI NAS PROKLETSTVO KORDOBE... ILI...?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. November 2018 00:35
» SPAS ZA RIJEKE OD HIDROELEKTRANA
RFE | 08. November 2018 19:58
» SIMPOZIJ O IMAMU AL-MĀTURĪDIJU NA UNIVERZITETU MARMARA U ISTANBOLU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 04. November 2018 12:48
» U BRISELU ODRŽANA RASPRAVA O IZVJEŠTAJU: "ČOVJEČANSTVO U RIZIKU"
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. October 2018 15:18
» U BIHAĆU OBILJEŽENA 26. GODIŠNJICA 5. KORPUSA ARBIH
Zijad Bećirević | 24. October 2018 17:38
» NEKE BOŠNJAČKE ZABLUDE O SVOJOJ PROŠLOSTI
Fikret Hafizović | 23. October 2018 15:10
» STAZAMA LEGENDARNIH HEROJA TEOČAKA
Prof. Amira Fejzić | 21. October 2018 00:14
» OSTVAREN AMERIČKI SAN
Bošnjaci.Net | 15. October 2018 16:40
» PRAHISTORIJSKI CRTEŽI NA PROSTORU NACIONALNOG PARKA PROKLETIJE
Boban Redžepagić | 11. October 2018 19:34
Ostali prilozi istog autora:
» BUDIMO BOLJI I DRUŠTVENO KORISNIJI
19. September 2018 14:31
» BORCI U RATU I BORCI U MIRU
18. April 2016 16:08