Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida, Kanada
PUŠTANJE NA PRIJEVREMENU SLOBODU RATNOG ZLOČINCA LJUBOMIRA BOROVČANINA JE PORAZ MEĐUNARODNE PRAVDE I ISTINE
Autor: IRGC
Objavljeno: 02. August 2016. 12:08:24


Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osudio je Ljubomira Borovčanina za pomaganje i učestvovanje u istrebljenju, ubistvu, progonu i prisilnim deportacijama srebreničkih Bošnjaka u julu 1995. godine na 17 godina zatvora. Isti taj sud je ratnog zločinca Ljubomira Borovčanina, zamjenika komandanta Specijalne brigade policije MUP-a manjeg bosnaskohercegovačkog entiteta, pustio na slobodu nakon odslužene dvije trećine kazne.

Navedena nepravedna, nehumana, sramna odluka je poraz mređunarodne pravde, uvreda i poniženja žrtava, atak na istinu i pravdu i potpuno obesmišljavanje rada i sunovrat Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju.

To je težak udarac istini o zločinima i zločincima i pravdi za žrtve zločina, ne samo u Bosni i Hercegovini, već u čitavom svijetu. Puštanje zločinca Ljubomira Borovčanina na prijevremeno slobudu predstavlja veliki rizik za vračanju pomirenja i ponovno uspostavljanje procesa prihvatanja, priznavanja, poštovanja i tolerisanja drugog i drugačijeg u bosanskohercegovačkom društvu. Odluka je svojevrsna nagrada za idejne tvorce i izvršioce agresije i genocida i ne doprinosi miru i povjerenju u Bosni i Hercegovini, regionu, Evropi i Svijetu. Ova odluka samo nastavlja degradaciju rada ove internacionalne pravne institucije, čijom degradacijom se degradira međunarodno pravo i poredak i tako ugrožava mir i stabilnost u svijetu.

Puštanje Ljubomira Borovčanina izaziva novi strah kod preživjelih žrtava genocida u Srebrenici. Oni koji su prije dvadeset godina preživjeli agresiju i genocid sada ih ponovo doživljavaju

Istraživača genocida, članovi Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida, Kanada dižu svoj glas protiv ovakvog načina slavljenja zločina i poručuju da će se svim naučno istraživačkim činjenicama i sredstvima boriti protiv legalizacije rezultata agresije i genocida. Istraživači pozivaju Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju da do kraja svoga mandata ispuni svoju misiju, koja je zasnovana na donošenju pravde i upozorenja budućim generacijama da se zločin agresije i genocida ne isplati i da će biti sankcionisan, piše u saopćenju Instituta za istraživanje genocida, Kanada.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: