Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Intervjui

Mr. Ilvana MURATOVIĆ, „Voices of Bosnian Genocide” - Glasovi bosanskog genocida
DRŽAVNIM ZAKONOM I INSTITUCIONALNO ZAŠTITI ŽRTVE GENOCIDA
Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 07. June 2016. 20:06:36
Uzrokom agresije na RBiH i genocida nad Bošnjacima, naš narod, koji je uspio preživjeti, prognani su u državama širom svijeta. Gubici su ogromni i nenadoknadivi… dok rane teško zacjeljuju, posebno kada se zna da od naroda čiji su pripadnici počinili genocid još uvijek nema iskrenog pokajanja i izvinjenja, dok zločinci i njihovi sljedbenici i dalje su prijetnja miru u BiH i regionu, postrojavaju se u bh. gradovima pod punom ratnom opremom, prijete novim genocidom... Istovremeno oni koji su izabrani na najveće političke funkcije, kao i od onih koji vode srpske vjerske i kulturne institucije konstantno negiraju genocid, bahatošću blokiraju državne instititucije. Sve čine kako bi ponovo izazvali krizu i ratni kaos.
Preživjele žrtave genocida i njihova djeca, kao i uopće članovi bošnjačke zajednice koji su se nakon progona nastanili na sjevernoameričkom kontinentu, hrvajući se sa svakodnevnim obavezama, školovanjem, kolektivnim organiziranjem kao i kupovinom objekata, izgradnji džamija i modernih centar, u kratkom periodu u brojnim gradovima Amerike i Kanade postali su važan faktor. Na bošnjačku mladost trebamo biti ponosni; završavaju fakultete na prestižnim univerzitetima, izuzetno su cijenjeni u intelektualnim i poslovnim krugovima. Ali pored toga, svakodnevno misle na svoj narod i domovinu za čiju budućnost su zabrinuti. Iz toga razloga osnivaju organizacije, povezuju se sa američkim i kanadskim uspješnim i uticajnim ličnostima i političarima nastojeći držati BiH u fokusu.
Ovom prilikom predstavljamo jednu malu ali odabranu grupu bošnjačke omladine iz Seatllea, koji su osnivači organizacije „Voices of Bosnian Genocide” - Glasovi bosanskog genocida. U ime osnivača za Bošnjaci.Net govori mr. Ilvana Muratović, direktor komunikacija i odnosa sa javnošću „Voices of Bosnian Genocide.Mr. Ilvana MURATOVIĆ: Svake godine nastojimo da nešto novo naučimo i da to prenesemo na našu zajednicu, ali i na druge etničke zajednice. Cilj nam je da kroz raznovrsne programe očuvamo sjećanje na žrtve genocida, civilne žrtve rata, posebno da ohrabrimo preživjele žrtve genocida da svjedoče, šire istinu o genocidnoj agresiji na BiH i omladina da nastavi dijalog i da otvoreno govore o genocidu.


Naš glas protiv rata i genocida

Bošnjaci.Net: Koji su razlozi osnivanja organizacije Glasovi bosanskog genocida - Voices of Bosnian Genocide, kao i koji su ciljevi?
Mr. MURATOVIĆ:
Javnost je u dobroj mjeri upoznata o srpsko-crnogorskoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu 1992 - ‘95., i šta je uslijedilo u tome period i okupacijom brojnih gradova, od genocida, etničkog čišćenja, istrebljenja, pljačke, kulturocida, urbicida, logora, silovanja, zatiranja tragova svega što je bosansko, bošnjačko, muslimansko… Nakon svega i presuda protv Srbije i CG i ratnim zločincima pred Međunarodnim sudom pravde, te pravosudnim institucijama u BiH, kao i više država u svijetu, ali svjedoci smo sve učestalijeg nagiranja genocida nad Bošnjacima, ponižavanje žrtve, prosto rasturanje države BiH od strane onih koji su nasljednici genocidne ostavštine sada haških zatvorenika i osuđenika. Zato, mi koji smo preživjeli genocid i prognani na ovaj kontinent u namjeri da prenesemo glas i glasove istine o agresiji i genocidu, 2012. godinu, udružili smo se i osnovali „Voices of Bosnian Genocide” - Glasovi bosanskog genocida. Namjera nam je da budemo glas protiv rata i protiv genocida, ali i u bosanskom slučaju da nastojimo institucionlano zaštiti žrtve genocida od negatora, što je jasna namjera zločinca ponavljanje genocida nad žrtvama genocida. Vlasti u BiH u skladu sa međunarodnim standardima moraju usvojiti zakon protiv negiranja genocda.

Cilj nam je da očuvamo sjećanje na žrtve genocida

Bošnjaci.Net: Šta ste radili i koliko ste uspjeli od osnivanja?
Mr. MURATOVIĆ:
Proteklih godina fokusirali smo se na prezentiranju istine o genocide. Time, 11.jula - za Dan genocida nad Bošnjacima u Srebrenici uz naše aktivnosti nastojali smo uključiti što više naroda, sugrađana, posebno oni koji su iz drugih entičkih zajedica, koji nisu puno znali o genocidu u Bosni, te da što više nauče odnosno saznaju istinu upravo od onih koji smo preživjeli genocid. Također, dio naših članova su također na osnovu istinitih činjenica pripremili obraćanja prezentacije o raznovrsnim ratnim temama, npr. o ženama žrtvama rata - gdje su danas, kako im možemo pomoći, itd…. Na samom početku djelovanja, jedan mladić iz Srebrenice, koji je preživio genocid, ispričao je šta je njegova familija doživjela u Srebrenici. Nikog od prisutnih nije moglo ostaviti ravnodušnim, niti su mogli sakriti suze. Dok su naši prijatelji Amerikanci solidarizirajući se sa žrtvama, osuđuju one koji su planirali, naredili i počinili genocid.
To je nekako bio početak rada VoBG-a. Onda smo imali desetak ljudi u grupi, i danas imamo preko 60 aktivista.
Svake godine nastojimo da nešto novo naučimo i da to prenesemo na našu zajednicu, ali i na druge etničke zajednice. Cilj nam je da kroz raznovrsne programe očuvamo sjećanje na žrtve genocida, civilne žrtve rata, posebno da ohrabrimo preživjele žrtve genocida da svjedoče, šire istinu o genocidnoj agresiji na BiH i omladina da nastavi dijalog i da otvoreno govore o genocidu.

Bošnjaci.Net: Ko su osnivači Voices of Bosnian Genocide?
Mr. MURATOVIĆ:
U principu, mladi i obrazovani ljudi, većina grupe je ispod 30 godina. Oni svojim radom pokazuju koliko im je stalo do Bosne i do istine o genocidu. Dozvolite da pomenem osnivače koji ujedno imaju ogromne zasluge u radu naše organizacije i u širenju istine: Sabina Šutković, Irfan Mirza, Adam Mirza, Zlatka Velagić, Mirza Velagić, Vaha Memić, Jasmina Omerović, Dalila Zelkanović i moja malnkost.
Pored ostaloga, grupa je jako inkluzivna; radimo i sa interfaith zajednicama. Ističem da radimo i sa jednom velikom jevrejskom zajednicom koja nam je dala podršku od samog početka. Također, na svakom programu uključimo poznate javne ličnosti, profesore, lokalne političare…


Nakon sastanka održanog ove hefte: Zlatka Velagić, Ilvana Muratović, Adam Mirza, Vaha Memić, Sabina Sutković, Vildana Muratović-KurspahićIlvana Muratović iz okupiranog rodnog Sarajeva 1994.godine doselila je u Sjedinjene američke države.
Magistrirala je na Univerzitetu u Seatlleu. Predavala je engleski jezik na fakultetima u Seatlleu i Los Angelesu. Također je studirala scensku umjetnost i pisanje scenarija. Trenuto radi na svom prvom filmskom scenariju. Jedna je od osnivača Glas bosanskog genocida - Voices of Bosnian Genocide.
Bošnjaci.Net: Kako širite istinu o Bosni?
Mr. MURATOVIĆ:
Kad smo prvi put organizovali program, spremili smo govore koje su se kasnije razvile u predavanja, panele i radionice (workshops). Prošle godine smo održali dva predavanja u California State University (Sonoma) i na Kongresu Bošnjaka Sjeverne Amerike održali leadership workshop. Uvijek tražimo nove i kreativne načine da nastavimo dijalog, ili da prezentiramo istinu o genocidu, ili i o budućnosti našeg naroda, naše domovine, vjere, kulture, itd.

Uz pomenute aktivnosti dozvolite da kažem da smo imali intervju sa Seidom Šarić iz organizacije Žene za žene, iskoristili smo par djelova intervjua za program. Mnogima je bilo drago čuti kako Bošnjakinje nakon rata napreduju i saznati kako im dijaspora može pomoći. Uspjeli smo za vrijeme programa sakupiti donacije i donatirati njihovoj organizaciji i također organizaciji Majke Srebrenice.

10. juna jevrejskoj zajednici u Seattle-u poklonjaju Sarajevsku Hagadu

Bošnjaci.Net: Možete li izdvojiti neke od budućih aktivnosti po pitanju genocida u BiH?
Mr. MURATOVIĆ:
U toku je detaljna izrada plana i programa za ovogodišnji Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Ali prije toga želimo da istaknemo da 10. juna t.g. imamo program sa jevrejskom zajednicom iz Seattle-a, kada ćemo im pokloniti Sarajevsku Hagadu koja je stara preko 500 godina. Namjera nam je da javnosti ukažemo kako su se Bošnjaci, kao jedan europski civiliziran i human narod odnosili prema onima kojima je bila potrebna zaštita i pomoć. U ovom slučaju Sarajlije.
Također, jedan od prvih naših organizatora, Irfan Mirza, je napisao dvije knjige: “History of Bosnia and Herzegovina” i “The Bosnian Genocide” koje će uskoro biti spremne za izdavanje.

Bošnjaci.Net: Ko vam se može pridružiti i kako?
Mr. MURATOVIĆ:
Svako je dobrodošao da nam se pridruži, volontira ili da pomogne na bilo koji način širenja istine o genocide u svim gradovima u Bosni i Hercegovini.
Oni koji žele mogu saznati više o organizaciji i kontaktirati nas preko web stranice www.vobg.org
i naše Facebook stranice.


Voices of Bosnian Genocide: U Kanadi su imali postavku izložbe bosanske historijeOstali prilozi:
» BIH JE TALENTIRANA NACIJA OPĆENITO, U SPORTU POSEBNO
Haris Hojkurić | 04. September 2018 03:00
» LJEPOTICA U MUŠKIM VODAMA
Eset Muračević | 31. July 2018 17:00
» "HATIDŽA MAJKA SREBRENIČANKA"
Faruk Vele | 05. July 2018 18:00
» NI MANJE ZEMLJE NI VIŠE IZDAJNIKA
NAP | 29. June 2018 17:59
Ostali prilozi istog autora:
» PATOLOŠKI LAŽOVI
08. August 2018 20:17
» BOŠNJACI.NET - 14 GODINA SA VAMA
25. January 2017 02:26
» ČETIRI NOVE KNJIGE JEDNOG AUTORA
26. October 2016 02:42