Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Haberi

Saopćenje Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori
MEŠIHAT IZ: U RJEČNIKU NAVEDENE GRUBE UVREDE I FALSIFIKATI NA RAčUN ISLAMA I MUSLIMANA
Autor: B.net
Objavljeno: 04. June 2016. 20:06:59


Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori, na sjednici održanoj dana 04.06. 2016. godine, jednoglasno je osudio grube uvrede i falsifikate na račun islama i muslimana, objavljene u izdanju Rječnika Crnogorskog književnog i narodnog jezika.

– Duboko smo uvrijeđeni otvorenim nasrtajem na vjersko nasljedje muslimana, kroz nipodaštavanje i marginalizaciju temeljnih učenja islama i dovodjenja u najprimitivniji, netačan i falsifikatorski kontekst vjerskih rituala i obredoslovlja naše vjere.

U potpunosti dijelimo zabrinutost i uzburkane emocije islamskih vjernika i političkih predstavnika koji su ovakvo tumačenje pojedinih islamskih pojmova doživjeli kao direktan atak na svoju vjeru i identitet, koji ni u vrijeme najvećeg komunističkog jednoumlja nije dobijao takav tretman i konotaciju u “naučnim” djelima.

Navođenje primjera kojima se islam, svodi na podreligijski sistem koji, prema Autorima ovog djela je “turska vjera”, kao da nije utemeljen u Crnoj Gori, u kome je Allah, Bog samo za muslimane, gdje u Rječniku nema islamskog imena praoca ljudskog roda Adema, a abdest – vjersko umivanje navodi kao nešto loše, a u posebnoj odrednici se uz pojam Agarjanin- musliman i Turčin izjednačavaju sa pojmovima nevjernik i bezbožnik- dovodi do toga da se pitamo dokle bi uvrede išle da se pojavio cjeloviti Rječnik.

Znači li to da ne trebamo čestitati i postiti naš sveti mjesec Ramazan, jer smo, u Rječniku, kao muslimani označeni i kao bezbožnici i nevjernici?!

Imajući u vidu da su islam i muslimani, već više od pet stoljeća, utemeljeni u historijsku realnost ovih prostora, da je naša kultura dio neraskidive tradicije viševjerske Crne Gore, ne shvatamo čime smo zaslužili ovakav tretman od strane CANU i njenog Uredništva Rječnika. Čime su naši sunarodnici Bošnjaci i Albanci zavrijedili da se tretiraju kao neautohtoni i tuđinci u Crnoj Gori.

Iznenađuje nas ćutanje akademika Šerba Rastodera i Zuvdije Hodžića, koji su navedeni medju članovima Savjeta i konsultantima ovog izdanja, povodom ovakvih uvreda i falsifikata. Ne vjerujemo da su u tome učestvovali , ali očekujemo da se makar ograde od ovakvog posla.

Od CANU ne očekujemo ništa, jer šta možemo očekivati od znanja i namjera tzv. Akademije nauka koja Reisu islamske zajednice čestita – Bozić?!

Od državnih institucija nadležnih po ovom pitanju očekujemo hitnu reakciju- zabranu stavljanja u promet ovog Rječnika, kao sramote i nauke i društva, nažalost finansirane novcem poreskih obveznika.

Izražavamo javnu zahvalnost gospodi iz Fakulteta za crnogorski jezik i književnost i ostalim pojedincima koji su digli glas naučne i ljudske argumentacije i time očvstili nadu da smo kao društvo zreli i da ćemo odbaciti ponudjeni pamflet.

Vjerujemo da će država znati da, na pravi način zaštiti svoje građane i vrijednosti kojima teži od uvreda i nipodaštavanja najdubljih i najsvetijih religijskih osjećanja, piše u saopćenju Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori.Ostali prilozi:
» MUNARA VIRI IZ ZALEĐENOG JEZERA
AA | 01. February 2018 19:36
» SJEĆANJE NA ŠEHIDE PALANAČKE ČETE
Rasema Karić | 22. January 2018 16:30
» VRAĆANJE STAROG ADETA U DUHU ISLAMA U BRČKO DISTRIKTU
Rasema Karić | 19. December 2017 18:28
» VEČER KUR'ANA
Eset Muračević | 06. December 2017 19:45
» AKCIJA - "KURBANI 2017"
B.net | 16. August 2017 16:37
Ostali prilozi istog autora:
» BAKIRE, NE U NAŠE IME!!!
17. April 2018 15:45