Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Haag

Presuda Šešelju 31. marta bez njegovog prisustva
SKANDALOZNO: HAŠKI TRIBUNAL PITA ZLOČINCA ŠEŠELJA ŽELI LI DA PRATI IZRICANJE PRESUDE PUTEM VIDEOLINKA IZ BEOGRADA
Autor: AA
Objavljeno: 16. March 2016. 17:03:06


Presuda haškom optuženiku za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja Vojislavu Šešelju biće izrečena 31. marta u 10 sati, bez prisustva optuženog, saopštio je danas Međunarodni krivični sud za bivšu Jugolaviju.

Kako je navedeno u obrazloženju odluke, koje je potpisao sudija Mandiaje Nijang, presuda će biti izrečena 31. marta uprkos odsustvu optuženog "ne zato što se njegovo prisustvo ne zahtjeva, već zato što on odbija da bude prisutan i što srpske vlasti ne primjenjuju adekvatna sredstva da ga na to primoraju".

Haški tribunal je, takođe, pozvao Šešelja da do 22. marta pisanim putem obavijesti Sud da li želi da prati izricanje presude putem videolinka iz Beograda.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju optužio je u januaru 2003. godine Vojislava Šešelja da je podsticao zločine protiv čovječnosti i za kršenje zakona i običaja ratovanja na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine od 1991. do 1993.

Optužen je da je "govorima i izjavama doprinio da se kod izvršilaca stvori odluka da počine navedene zločine".

Šešelj se dobrovoljno predao Hagu 24. februara 2003. godine, gde je u pritvoru četiri i po godine čekao početak suđenja, do novembra 2007. godine.

Odlukom Sudskog vijeća Haškog tribunala, u novembru 2014, pušten je na privremenu slobodu u Srbiju do izricanja presude, kako je navedeno, iz humanitarnih razloga, jer mu se nekoliko nedjelja ranije pogoršalo zdravstveno stanje.Ostali prilozi:
» ZLIKOVAC PRALJAK ZATRAŽIO OSLOBAĐANJE
BIRN | 22. March 2017 20:55
Ostali prilozi istog autora:
» ŽENSKA DŽAMIJA
11. June 2018 18:02