Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Aida Hadžialić, ministrica za srednjoškolsko i obrazovanje odraslih Švedske
ŠVEDSKA MINISTRICA HADŽIALIĆ: ŠVEDSKA PODRŽAVA BOSNU I HERCEGOVINU NA PUTU KA EUROPSKIM INTEGRACIJAMA
Autor: TV1.ba
Objavljeno: 09. March 2016. 14:03:32


U prvu zvaničnu posjetu našoj zemlji stigla je rođena Bosanka, danas ministrica za srednjoškolsko i obrazovanje odraslih Švedske Aida Hadžialić. S početkom agresije na BiH, s porodicom je 1992. godine izbjegla u Švedsku iz Foče, a danas za nju kažu da bi mogla biti buduća švedska premijerka.

Ratna stihija, porodicu ministrice Hadžialić otjerala je s ognjišta na sami sjever Evrope. Njena porodica je nakon dolaska u Švedsku dobila smještaj i posao, a tada petogodišnja Aida je krenula u školu. Sa 16 godina se uključila u politiku i pridružila švedskoj socijaldemokratskoj uniji.

Prije imenovanja na ministarsku poziciju, diplomirala je 2010. godine pravo s vrhunskim rezultatima na Univerzitetu Lund, te odmah postala zamjenica gradonačelnika Halmstada. Na ministarsku poziciju izabrana je u septembru 2014. godine i tako, s 27 godina postala najmlađa ministrica u ševdskoj Vladi, ali i prva muslimanka u historiji te razvijene skandinavske zemlje. U prvom obraćanju medijima u rodnoj zemlji, istakla je da je s prvim čovjekom Vijeća ministara, te s ministrima, razgovarala o ekonomskoj saradnji dvaju zemalja, za koju vjeruje da može biti jača.

Aida Hadžialić, švedska ministrica za srednjoškolsko i obrazovanje odraslih: Potencijal je u tome da u Švedskoj ima preko 80 hiljada ljudi porjeklom iz BiH, koji žele investirati u BiH i koje ne želi podjeliti samo ekonomski potencijal, jer svi vjerujemo da je BiH država koja treba biti član EU.

Također, švedski investitori žele nova tržišta. Ministrica vjeruje da je BiH prilika za jačanje izvoza iz njene države. Osvrnula se i na školstvo, koje u Švedskoj ima dugu tradiciju, te bi s BiH mogli podjeliti znanja i iskustva.

Aida Hadžialić, švedska ministrica za srednjoškolsko i obrazovanje odraslih: Kako bi se ojačalo školstvo u BiH, kako bi se mnogim mladim ljudima pružila bolja budućnost u BiH. Švedska podržava BiH na putu EU integracija.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH: Konstatirali smo da ne postoji bilo kakvo otvoreno pitanje između dvije zemlje. Zahvalio sam na kontinuiranoj, dvodecenijskoj podršci Kraljevine Švedske.

Od ministrice je zatražena prezentacija ekonomskih potencijala BiH u Švedskoj.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH: Iz oblasti energetike, transporta, metalne industrije, drvne i svih oblasti gdje možemo napraviti dobar kapacitet ekonomske saradnje.

Zahvalio se Zvizdić i na poršci Švedske bh. evropskom putu. Švedska ministrica u rodnoj zemlji ostaje tri dana, javlja TV1.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: