Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Intervjui

Amer JERLAGIĆ, predsjednik Stranke za BiH
NEMA PODJELE DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE TIME NI STVARANJA TREĆEG ENTITETA
Autor: Armin Čusto, dipl.iur.
Objavljeno: 12. February 2016. 16:02:56

Amer JERLAGIĆ: Najoštrije osuđujem donošenje i usvajanje sudbinskih dokumenata za budućnost Bosne i Hercegovine u ''ilegali'' i daleko od očiju javnosti i javnih rasprava, pa makar to bilo i na sjednicama Vijeća ministara BiH. Upitno je da li nam treba Sporazum o pridruživanju ako će to značiti manje države Bosne i Hercegovine i oduzimanje ingerencija države Bosne i Hercegovine i prenos na entitete i kantone?!?''


Bojim se da ćemo ostati bez te imovine zbog nebrige iz samog vrha države


Bošnjaci.Net: Poštovani gospodine Jerlagiću, hvala Vam u ime redakcije i čitatelja web magazina Bošnjaci.Net za izdvojeno vrijeme za ovaj razgovor. Prije nekoliko dana uputili ste pismo članovima predsjedništva Bosne i Hercegovine kao i predsjedavajućem Vijeća Ministara Bosne i Hercegovine da preduzmu neophodne mjere kojim će se zaštiti državna imovina. Možete li nam reći šta takve mjere podrazumjevaju?
JERLAGIĆ:
Kako se radi o imovini iz pasivnog podbilansa Bosne i Hercegovine vrijednoj više milijardi, savjest mi je nalagala da reagujem otvorenim pismom prema članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kao i predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Svjestan sam da su se aktivnosti oko ove vrste državne imovine svele na poslove referenata koji to rade savjesno, ali na žalost nedovoljno snažno. Za brigu oko ove vrste državne imovine potreban je snažan državni aparat i dogovori na nivou šefova država ili vlada sa Republikom Hrvatskom, odnosno Republikom Srbijom. Po meni, ne bi se smio desiti niti jedan protokolarni susret šefova država ili vlada, a da posebna tačka ne bude pitanje imovine iz Sporazuma o sukcesiji država nastalih iz bivše SFRJ, aneks G. Hrvatska i Srbija su riješile gotovo svu svoju imovinu u BiH, a mi imamo ogromna potraživanja i bojim se da ćemo ostati bez te imovine zbog nebrige iz samog vrha države. Informacije radi navest ću samo jednu od kapitalnih nekretnina, a to je Luka Šibenik u vlasništvu Šipada vrijednu stotine miliona eura!!!

Bošnjaci.Net: Naime, jedan od uvjeta za podnošenje aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji jeste donošenje mehanizma koordinacije. Međutim Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je taj mehanizam koordinacije usvojilo na tajnoj sjednici, daleko od očiju javnosti. Kao predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu kako komentarišete takvo ponašanje Vijeće ministara Bosne i Hercegovine?
JERLAGIĆ:
Ponovit ću svoj stav koji sam iznio odmah po saznanju da je takva odluka donesena praktično u tajnosti. Ne može se o takvoj odluci govoriti kada mediji saznaju da je objavljena u Službenom glasniku, a čuvati je kao tajnu od šire javnosti. To budi sumnju u iskrenu namjeru donosioca. Najoštrije osuđujem donošenje i usvajanje sudbinskih dokumenata za budućnost Bosne i Hercegovine u ''ilegali'' i daleko od očiju javnosti i javnih rasprava, pa makar to bilo i na sjednicama Vijeća ministara BiH. Upitno je da li nam treba Sporazum o pridruživanju ako će to značiti manje države Bosne i Hercegovine i oduzimanje ingerencija države Bosne i Hercegovine i prenos na entitete i kantone?!?'' Ne bih želio da vjerujem da je i ovaj put nanesena šteta Bosni i Hercegovini za račun tobože nekakvih koncenzusa i kompromisa, ali sve upućuje na to!!!

Jedini ispravan put za budućnost Bosne i Hercegovine


Bošnjaci.Net: Gospodine Jerlagić ponovo su izraženi učestali nasrtaji na državu Bosnu i Hercegovinu i njene institucije od strane političkih aktera iz Republike Srpske. Stranka za Bosnu i Hercegovinu čiji ste predsjednik kontinuirano i argumentovano suprostavlja se takvoj politici. Jedan on načina kako ste jednom u medijima izjavili jeste potreba stvaranje jedinstvenog bloka probosanskih snaga koji će odlučno stati u zaštitu državnosti Bosne i Hercegovine. Da li će to toga doći?
JERLAGIĆ:
Stranka za Bosnu i Hercegovinu je uvijek bila i bit će pretača takvih ideja i stvaranja probosanskog fronta od stranaka kojima je Bosna i Hercegovina jedna i jedina i koje nemaju alternativnu državu. Bili smo rame uz rame sa predstavnicima 1. marta na stvaranju projekta Domovina, bezkompromisno podržali Durakovića za nezavisnog kandidata u Srebrenici. I sada smo spremni biti dio projekta svih probosanskih stranaka na listama u entitetu Republika Srpska.

Bošnjaci.Net: Zajedno sa članovima predsjedništva Stranke za Bosnu i Hercegovinu prisustovali ste sjednici Kantonalnog vijeća Stranke za Bosnu i Hercegovinu Hercegovačko-neretvankog kantona, gdje ste zauzeli stav o protivljenju mogučnosti spajanja kantona i uspostavi novih izbornih jedinica, gdje ste ujedno pozvali bošnjačke i probosanske lidere da više vode računa o interesima Bošnjaka Hercegovine.
JERLAGIĆ:
Stranka za Bosnu i Hercegovinu je zagovarala regionalizaciju Bosne i Hercegovine, na nekoliko privrednih, tradicionalnih regija (neke stranke danas poturaju tu ideju kao da su svi građani BiH pod amnezijom?!?), pa samim tim i ukidanje svih kantona i entiteta, a ne spajanje nekoliko kantona u jedan, koji nemaju nikakve privredne ili tradicionalne norme. Bosna i Hercegovina zasnovana na privrednim regijama i jakom decentralizacijom na lokalnom, općinskom nivou. I danas smatram da je to jedini ispravan put za budućnost Bosne i Hercegovine.

Ne mogu prihvatiti da dvadeset godina nakon rata u Mostaru postoje ulice sa imenima koja asociraju na fašizam i fašističke ideje


Bošnjaci.Net: Koji je stav Stranke za Bosnu i Hercegovinu kada je u pitanju grad Mostar i konačno održavanje izbora u tom gradu?
JERLAGIĆ:
Kao neko ko je proveo jedan dio života u Mostaru, ne mogu prihvatiti činjenicu da je Mostar grad slučaj i da jedan od najljepših gradova u Bosni i Hercegovini iz dana u dan stagnira. Lično sam bio uključen u prošle pregovore oko grada Mostara i smatram da smo bili na dobrom putu da uz pomoć međunarodne zajednice i OHR-a na zadovoljstvo svih građana Mostara riješimo pitanje izbora u gradu Mostaru, izbora gradskih vjećnika iz više izbornih jedinica, riješimo pitanje predstavnika tri naroda i predstavnika ostalih građana, pitanje rotacije gradonačelnika kako predstavnik jednog naroda ne bi imao dva uzastopna mandata itd. Niko od predstavnika devet stranaka nema pravo da prisvaja sve zajedničke ideje i stavove. SDA i HDZ iz samo njima poznatih razloga nisu željeli prihvatiti takva stajališta. Ne mogu prihvatiti da dvadeset godina nakon rata u Mostaru postoje ulice sa imenima koja asociraju na fašizam i fašističke ideje!?! Neka se predstavici ove dvije stranke, koje upravljaju Mostarom već dvadeset godina zapitaju kako je ovo moguće i čemu to vodi?!? Statut grada Mostara koji nikada nije proveden do kraja je upravo zabranjivao ovakve nazive ulica i javnih mjesta. Da su političke stranke i njihovi predstavnici u Gradskom vjeću implementirale Statut grada Mostara, danas bi stanje u Mostaru bilo zasigurno bolje.
Kao legalista spreman sam prihvatiti implementaciju odluka Ustavnog suda BiH, ali isto tako svi moramo biti svjesni posljedica koje su u Mostaru ostale od onih koji su sa 111 godina zatvora osuđeni za udruženi zločinački poduhvat i naći izborne mehanizme koji će zaštititi one koji su upravo zbog njihovog djelovanja ostali u manjini.
Ostali prilozi:
» PLAVSKO JEZERO - DRAGULJ KOJI NESTAJE?
Esad Krcić | 18. January 2019 20:49
» POLITIČKA EMANCIPACIJA SANDŽAKA JE DUG I TEŽAK PROCES
Halil Džananović | 17. December 2018 13:43
Ostali prilozi istog autora:
» NEEMANCIPOVANA PREDSJEDNICA
11. November 2018 02:26
» ZLOČIN U VRBANJI
27. July 2018 22:59
» GENOCIDNA TVOREVINA
25. November 2017 16:37
» ZLOČINAC BEZ KAZNE
05. August 2017 01:36
» NASTAVAK GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA
02. January 2016 15:19
» NA METI ZLIKOVACA
07. December 2015 16:16