Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Aktuelno

NOVA AFERA U CRKVI: SILOVALI I MUČILI DJEČAKE IZ ZBORA
Autor: Hayat
Objavljeno: 13. January 2016. 22:01:17


U internatu za dječake u Regensburgu u Bavariji, svećenici su tražili od učenika da skidaju do gola, nakon čega bi im naredili da se nagnu preko klupa, a potom bi uslijedilo ili brutalno bičevanje ili bi ih prisilili na analni seks. Ponekad su ih svećenici nagovarali da piju vino. Ponekad su svećenici masturbirali ispred dječaka, a ponekad bi dječake prisiljavali da masturbiraju pred njima, izvode oralni seks ili se maze. Po svemu što se tamo događalo, to je zapravo bio "sadističko-seksualni kamp" u kojem se dječake silovalo, tuklo, mučilo...

Ovo nije samo neki izolirani slučaj na kojeg su se požalili dva ili tri dječaka iz internata, već najmanje 230 njih (neki smatraju da se brojka penje do nevjerojatnih 700) su bili žrtve seksualnog i ritualnog zlostavljanja između 1953. i 1992. godine. Slučaj za žrtve vodi odvjetnik Ulrich Weber.

"Za sada imam 231 prijavljen slučaj zlostavljanja. Zlostavljanje se odnosi na slučajeve od seksualnih zločina i silovanja do uskraćivanja hrane dječacima koji nisu htjeli sudjelovati", rekao je Weber, piše Daily Beast.

Među gomilom optužbi su one za vezivanje, prisilno prežderavanje te analna penetracija s raznim predmetima, a većina njih dogodila se sredinom sedamdesetih godina i to dječacima iz svjetski poznatog crkvenog zbora Domspatzen katedrale Svetog Petra u Regensbergu. U vrijeme kada se to dogodilo voditelj zbora bio je svećenik Georg Ratzinger, koji će sljedeći mjesec napuniti 92 godine i stariji je brat Josefa Ratzingera, bivšeg Pape Benedicta XVI.

Georg Ratzinger je vodio zbor od 1964. do 1994. godine, a nakon što su ga upitali je li Ratzinger znao što se događalo, odvjetnik Weber je odgovorio: "Nakon što proveo istragu, moram reći da mislim da je znao".

Kada su se prve naznake zlostavljanja pojavile 2010. godine, Georg Ratzinger se javno ispričao zbog udaranja učenika, ali je negirao nasilna zlostavljanja koja su se navodno stalno događala u internatu, iako je i sam jednom dao naslutiti da je znao da se nešto događa među dječacima u zboru.

Ova otkrića o tome do kojih razmjera su se u katoličkoj školi u Regensburgu događala zlostavljanja pobija prvotne navode kako se radi samo o nekoliko dječaka. 2010. godine, dvije godine prije nego se Papa Benedict povukao, čak u Vatikanu su govorili kako su zlostavljanja bila vrlo mala. Tada su prihvaćene optužbe od 70-ak dječaka i svakome je ponuđena odšteta od 2.700 dolara.

U tom trenutku angažiran je Weber, koji prognozira kako je od 2100 studenata koji su prošli kroz školu čak trećina bila zlostavljana.
'Odabrani' su išli u privatni apartman ravnatelja škole

Prema njegovoj računici ta bi brojka mogli doći do 700, ali obzirom da su se zlostavljanja događala u vrlo dugom periodu i događala su se dosta davno, veliki broj svećenika koji su sudjelovali u tome su mrtvi, tako da pravda vjerojatno nikada neće biti zadovoljena.

Prestižni crkveni zbor osnovan je davne 975. godine i postao je najpoznatiji dječački zbor, ali i glazbena škola za dječake. Školu je pohađao i danas priznati kompozitor Franz Wittenbrink, koji je se sam javio nakon što su se optužbe prvi put pojavile.

Wittenbrink je 2010. rekao policiji kako su svećenici u Regensburgu seksualno zlostavljali dječake, uključujući i sadistička kažnjavanja. Ispričao im je da je i on bio među 'odabranim' dječacima koje je ravnatelj škole pozivao u svoj privatni apartman, tamo ih opijao vinom, a potom ih natjerao na seksualne odnose s njima, ali i među njima. Istražiteljima je rekao da su svi znali što se događalo.

Još uvijek se ne zna je li stariji Ratzinger o zlostavljanjima rekao svom bratu, tada Papi Benedictu. Ukoliko je Papa znao, bio je u poziciji da razotkrije zlostavljače i kazni. Ovako će ovaj slučaj vjerojatno postati najveći seksualni skandal u Katoličkoj crkvi, a pontifikat Pape Benedicta ostat će upamćen po tome da je Papa propustio priliku razotkriti i kazniti počinitelje gnjusnog zločina u svojim redovima.

(Merita Arslani, express.hr/FOTO: IPA/PIXSELL)Ostali prilozi:
» BKHD: RAMAZANSKI PAKETI ZA BIH
B.net | 28. April 2020 01:16
» GDJE JE KOJA VOJSKA BILA 9. MAJA 1995.?
Vijesti.ba | 22. April 2020 14:57
» “U VOZUĆI SE BRANI MOSKVA”
Said Šteta | 24. September 2019 13:10
» PLAVLJANI I GUSINJANI NIKADA SE NISU DIJELILI
Bošnjaci.Net | 01. December 2018 20:11
» SREBRNI ČIBUK - BERANSKOG MUFTIJE ADEM EF. SOFTIĆA
Adem Ado Softić | 23. September 2018 16:29
» BORCI SE NISU BORILI ZA OVAKAV GRAD MOSTAR
Vijesti.ba | 30. June 2018 15:05
» EMINI BAJRAMOVIĆ POTREBNA POMOĆ HUMANIH LJUDI
Eset Muračević | 14. May 2018 16:52
Ostali prilozi istog autora: