Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

NASTAVAK GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA
Autor: Armin Čusto, dipl.iur.
Objavljeno: 02. January 2016. 15:01:02
Armin ČUSTO: Daytonskim mirovnim sporazumom definisana je zabrana svakaom mješanja susjednih država u ustavni i politički poredak Bosne i Hercegovine, budući da je navedenim sporazumom zaustavljen rat, gdje je Srbija označena kao agresor, a kasnije i krivac za genocid koji je počinjen u toj agresiji, što je potvrđeno presudom Stalnog suda u Haggu ali i presudama Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju.
Navedni čin institucija Republike Srpske i države Srbije je atak na ustavni poredak Bosne i Hercegovine kao i nastavak licemjerne politike Aleksandra Vučića prema Bosni Hercegovini, koja mora naići na sankcije od strane predstavnike Evropske unije, gdje je Srbija ima kandidatski status za članstvo u u Evropskoj uniji.
Bez postojanja jasnog nacionalnog plana koji bi omogućio cjelovitu zaštitu Bošnjaka u manjem bh. entitetu Republika Srpska, porodice stradalih Bošnjaka u protetkloj agresiji i genocidu suočene su u usamljenoj borbi za osnovna ljudska ljudska prava. Odgovornost ne postojanja takvog plana nalazi se na strani zvaničnog bošnjačkog političkog establišmenta koji kroz maćehinski odnos doprinosi otvorenoj legalizaciji posljedica genocida i etničkog čišćenja. Za opstanak jednog naroda od ključne stvari jeste njegovo pravo na nacionalni identitet iz kojeg proizilaze sva ostala prava (ekonomska, politička, socijalna i kulturna prava). Uvjerivši se sam iz razgovora sa Bošnjacima iz manjeg bh. entiteta u vezi sa pravima gore navedenim, budućnost opstanka tog naroda na tom prostoru je pod znakom velikog pitanja. Zvanična politika u tom entitetu iskazana kroz djelovanje Vlade RS i predsjednika RS vodi se na davno utvrđenu tezu, psihološkim genocidom dovesti do iseljavanja Bošnjaka sa tog prostora Bosne i Hercegovine.

Psihološki genocid koji podrazumjeva ograničavanje ili lišavanje temeljnih ljudskih prava iskazanu kroz institucionalnu diskriminaciju ima za cilj da dovrši posljedice genocida i etničkog čiščenja, koji u konačnici znaći iseljenje Bošnjaka iz manjeg bh.entiteta. Upravo iz činjenice da Bošnjaci nemaju pravo na rad u institucijama tog entiteta (svega pet posto zaposlenih) kontinuirano negiranje jezika i identiteta uz nametanje „vrijednosti“ koja su vrijeđaju prava Bošnjaka, psihološki genocid ili kako ga autori još nazivaju genocid perom, upućuje nas nužno sihronizovano djelovanje političkih predstavnika Bošnjaka, nevladinih organizacija koja se bave zaštitom prava Bošnjaka i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.U ovom mjesecu institucije entiteta RS će obilježiti deveti januar ili dan Republike Srpske, kojeg na taj dan usvojila Skupština srpskog naroda kroz Deklaraciju o proglašenju Srpske Republike u Bosni i Hercegovini. U augustu mjesecu, tačnije 12. augusta 1992. godine ista paradržavna tvorevina Skupština srpskog naroda donosi odluku kojom se mjenja naziv Srpska Republika u Bosni i Hercegovini u naziv Republika Srpska. Navedeni datum kod Bošnjaka izazva osjećaj patnje i boli koji je preživio u protekloj srpsko-crnogorskoj agresiji i genocidu, gdje je ubijeno preko 200.000 hiljada Bošnjaka, 50.000 silovanih Bošnjakinja, više od 200.000 logoraša, od kojih je ubijeno oko 30.000, silovano i mučeno oko 25.000. Ovi stravični podaci su sadržaj tog datuma koji se danas obilježava u manjem bh. entitetu, u uvjetima kada međunarodna zajednica ponovo šuti i posmatra klasični psihološki genocid na tlu Evrope.

Nedavnom odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine isti datum je proglašen neustavim, jer vrijeđa prava drugih naroda. Međutim pored odluke Ustavnog suda BiH, institucije Republike Srpske pripremaju se u punom kapacitetu za obilježavanje navedenog datuma, ugrožavajući time direktno ustavni poredak Bosne i Hercegovine, jer nesprovođenje odluka Ustavnog suda predstavljaju krivično djelo. Dolazak na obilježavanje devetog janura potvrdio je i premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji time institucionalno kao reprezent jedne države napada ustavni poredak Bosne i Hercegovine. Daytonskim mirovnim sporazumom definisana je zabrana svakaom mješanja susjednih država u ustavni i politički poredak Bosne i Hercegovine, budući da je navedenim sporazumom zaustavljen rat, gdje je Srbija označena kao agresor, a kasnije i krivac za genocid koji je počinjen u toj agresiji, što je potvrđeno presudom Stalnog suda u Haggu ali i presudama Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju.
Navedni čin institucija Republike Srpske i države Srbije je atak na ustavni poredak Bosne i Hercegovine kao i nastavak licemjerne politike Aleksandra Vučića prema Bosni Hercegovini, koja mora naići na sankcije od strane predstavnike Evropske unije, gdje je Srbija ima kandidatski status za članstvo u u Evropskoj uniji.U tom pogledu članovi Internacionalnog ekspertnog tima Insitituta za istraživanje zločina genocida Kanada u pismu poslanom na adresu Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, specijalnog predstavnika EU u BiH, članovima Upravnog odbora Vijeća za implemntaciju mira u Bosni i Hercegovini traže hitno zaustavljanje države Srbije u unutrašnje stvari suverene države Bosne i Hercegovine. Navedno pismo koje potpisano od strane 6O intelektulaca ima veliki značaj i mora biti podržano kao određena vrsta agende sihronizovanog djelovanja bošnjačkih političkih predstavnika i drugih organizacija koja se bave zaštitom prava Bošnjaka.

Temelji entiteta „Republika srpska“ na tlu Bosne i Hercegovine postavljeni su na masovnim grobnicama Bošnjaka i najmonstruoznijim zločinima koje današnji civilizirani čovjek jedva može pojmiti. Danas taj entitet sa svojim političkim predstavnicima, nastavlja ideju stvaranja Velike Srbije na račun Bosne i Hercegovine, baštineći ideju zločinaca kojima se sudi, ili je već presuđeno, za agresiju, ratne zločine i genocid. Danas je taj entitet primjer aparthejda u Evropi, a u kojem se krše osnovna ljudska prava i slobode mnogih građana, prije svega Bošnjaka..... (iz sadržaja urgentonog pisma poslanom na adresu međunarodnih predstavnika i institucija).Autor je član Internacionalnog ekspertnog tima Insituta za istraživanje zločina genocida Kanada.Ostali prilozi:
» SRPSKI RATNI ZLOČINCI DRŽE SRPSKU NACIJU ZA TAOCE SVOJIH RATNIH ZLOČINA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. March 2019 14:19
» MAJKA HATIDŽA MEHMEDOVIĆ NIJE DOČEKALA OVAJ DAN!
Ramzija Kanurić-Oraščanin | 21. March 2019 01:15
» PRESUDA ZLOČINCU KARADŽIĆU: SATISFAKCIJA ILI AKCIJA
Elmedina Muftić | 20. March 2019 21:53
» PRIMJERI NEČOJSTVA I KUKAVIČLUKA
Šemso Agović | 19. March 2019 14:59
» SRBOVANJE, LUDOM RADOVANJE!
Mr. Milan Jovičić | 19. March 2019 13:03
» SVJETSKI USPJEH U PREZENTIRANJU SEVDALINKE
Samir Hadzalić | 17. March 2019 22:24
» TAMNI OBLACI NAD VIŠEGRADOM
Zijad Bećirević | 17. March 2019 22:08
» POŠTENO O ZLU
Said Šteta | 17. March 2019 11:59
» KUDA IDE OVAJ SVIJET
Aziz Hurem | 17. March 2019 11:56
» SAMO ISTINOM DO MIRNOGA SUŽIVOTA
Mr. Milan Jovičić | 17. March 2019 11:35
» MILORAD DODIK, SIN OCA SRSPKE NACIJE DO-BRICE ĆOSIĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. March 2019 22:28
» O NARODU I KOPRIVI...
Hazbija Kalač | 13. March 2019 20:22
» DOK INZKO SANJA ČETNICI ORGIJAJU
Džebrail Bajramović | 12. March 2019 15:35
» IZRAELSKI CJENOVNIK
Amir Telibećirović | 07. March 2019 20:12
» DNEVNIK ANE MLADIĆ
Said Šteta | 04. March 2019 19:46
» IME MANJEG BH. ENTITETA JE OSPORIVO
Džebrail Bajramović | 01. March 2019 20:52
» POKUŠAJ IDEOLOŠKOG PONIŽAVANJA MOSTARA
Amir Telibećirović | 28. February 2019 21:52
Ostali prilozi istog autora:
» NEEMANCIPOVANA PREDSJEDNICA
11. November 2018 02:26
» ZLOČIN U VRBANJI
27. July 2018 22:59
» GENOCIDNA TVOREVINA
25. November 2017 16:37
» ZLOČINAC BEZ KAZNE
05. August 2017 01:36
» NA METI ZLIKOVACA
07. December 2015 16:16