Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Bosnjaci - Genocid u kontinuitetu'
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English  |  Prijava/ Registracija

Hutbe

Hutba sa minbera džamije Kralj Fahd u Sarajevu
KO OPONAŠA NEKI NAROD, ON JE OD NJIH
Autor: Nezim Halilović Muderris
Objavljeno: 01. January 2016. 17:01:37

Hatib: Nezim Halilović Muderris: Novogodišnjoj noći nije trebalo pridavati nikakvu važnost u odnosu na druge noći, nije je trebalo obilježavati nikakvim posebnim sijelima, večerama, kahvama, gledanjima novogodišnjeg programa, ne čestitati je, ne kupovati djeci nikakve poklone niti primati, već kao i ostalih noći na vakat leći spavati, ustati na noćni namaz i sabah i nastaviti živjeti islamski kao i prije nje!


Braćo i sestre u islamu! Tema naše današnje hutbe je Ko oponaša neki narod, on je od njih. Neposredan povod ovoj temi je sinoćnje divljanje nekih Bošnjaka, koji izgubljeni u vremenu i prostoru po svaku cijenu žele da se poistovijete sa nemuslimanima, pa da ih čak u griješenju i preteknu, nesvjesni da svako slijepo oponašanje drugih znači udaljavanje od islama i njegovih propisa. Još je apsurdnije da veliki broj njih to praktikuje uz činjenje drugih harama, koji muslimane izvode iz islama.

Novogodišnjoj noći nije trebalo pridavati nikakvu važnost u odnosu na druge noći, nije je trebalo obilježavati nikakvim posebnim sijelima, večerama, kahvama, gledanjima novogodišnjeg programa, ne čestitati je, ne kupovati djeci nikakve poklone niti primati, već kao i ostalih noći na vakat leći spavati, ustati na noćni namaz i sabah i nastaviti živjeti islamski kao i prije nje!

Kaže Allah, dželle še'nuhu, u 102. ajetu Sure Alu Imran:
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلاَ تَمُوتُنَّ إِلاَّ وَأَنْتُم مُسْلِمُونَ
O vjernici, bojte se Allaha istinskom bogobojaznošću i ne umirite drugačije nego kao muslimani!


Ibn Mes'ud, radijallahu anhu, komentirajući citirani ajet, kaže: "Istinska bogobojaznost je da se Allahu pokornost bez grijeha ispoljava, da se On puno spominje i da Mu se puno zahvaljuje, bez nijekanja Njegovih blagodati." (Hakim)

Allah, azze ve dželle, govoreći o odmetnicima od vjere, kaže u 115. ajetu Sure En-Nisa':
وَمَنْ يُشَاقِقِ الرَّسُولَ مِنْ بَعْدِ مَا تَبَيَّنَ لَهُ الْهُدَى وَيَتَّبِعْ غَيْرَ سَبِيلِ الْمُؤْمِنِينَ نُوَلِّهِ مَا تَوَلَّى وَنُصْلِهِ جَهَنَّمَ وَسَاءَتْ مَصِيرًا
Onoga koji se suprostavi Poslaniku (sallallahu alejhi ve sellem), a poznat mu je pravi put i koji pođe putem koji nije put vjernika, pustićemo da čini šta hoće i bacićemo ga u džehennem, a užasno je on boravište.


Prema tome onaj ko ostavlja sunnet Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i slijedi običaje nemuslimana, izlazi iz islama, bez obzira koliko se on smatrao muslimanom i imao izvorno muslimansko ime.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nas podučava riječima:
عَنْ عُقْبَةَ بْنِ عَامِرَ الأَنْصَارِي الْبَدْرِي أَنَّ رَسُولَ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: "إِنَّ مِمَّا أَدْرَكَ النَّاسُ مِنْ كَلاَمِ النُّبُوَّةِ الْأُولَى: "يَا ابْنَ آدَمَ إِذَا لَمْ تَسْتَحْيِ فَاصْنَعْ مَا شِئْتَ" (البخاري)
Prenosi Ukbe bin Amir El-Ensari El-Bedri da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Od onoga što je doprlo do ljudi od prošlih poslanika je: "Sine Ademov (čovječe), ako se ne stidiš, radi što hoćeš!" (Buharija)

U ovim lijepim Allahovim, subhanehu ve te'ala, danima, danima sjećenja na stravične zločine počinjene nad našim narodom, u danima nemoralnih pojedinaca i grupa, u ovoj šehidskom krvlju natopljenoj zemlji, zemlji za 45 mjeseci oružane agresije, dvije stotine hiljada šehida, zemlji četrdeset hiljada silovanih majki i sestara, među kojima je deset hiljada maloljetnih djevojčica, zemlji još uvijek sedamnaest hiljada nepronađenih Bošnjaka, zemlji masovnih grobnica u kojima su zajedno nakon klanja bacane nene i praunuke, zemlji Srebrenice, Žepe, Goražda, Prijedora, Bijeljine, Zvornika, Foče, Prozora, Mostara i Gornjeg Vakufa, zemlji dobrih predaka, čestitih majki, nena, baba i đeda, zemlji velikih gazija, zemlji dobročinitelja koji su sva dunjalučka dobra ostavljali kao trajno dobro i zemlji koju nikada dušmani potpuno nisu uspjeli pokoriti, u toj dobroj zemlji, Bosni i Hercegovini, nakon teške oružane agresije, na sceni je opći moralni sunovrat, koji se ogleda u slijepom oponašanju drugih. Ovakvog razvrata, nepoštivanja i srljanja teško da se danas može naći igdje na dunjaluku, pa se bojmo Allahove, subhanehu ve te'ala, kazne, a prije nas su uništeni mnogi narodi koji su javno činili slične grijehe!

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u hadisu koji bilježi imam Ebu Davud kaže:
عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ عُمَرَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمَا أَنَّ رَسُولَ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: مَنْ تَشَبَّهَ بِقَوْمٍ فَهُوَ مِنْهُمْ (أبو داود)
Prenosi Abdullah ibn Omer, radijallahu anhuma, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Ko oponaša neki narod, on je od njih." (Ebu Davud)

U ovom hadisu je veliko upozorenje svima onima koji oponašaju nemuslimane, jer ih to oponašanje svrstava u njihov red. Imam Ibn Kesir kaže da ovaj hadis označava veliku prijetnju i upozorenje onima koji slijede nemuslimane u njihovom govoru, djelima, odjeći, praznicima i načinu robovanja Stvoritelja, a tako isto i u svemu drugome što nije od naše vjere i što nam se ne dozvoljava.

Podsjećam i sebe i vas na hadis Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, koji bilježi imam Hakim:
عَنْ أَبي سَعيِدِ الْخُدْرِيِّ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ أَنَّ رَسُولَ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: "لَتَتْبَعُنَّ سُنَنَ الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ شِبْرًا بِشِبْرٍ، وَذِرَاعًا بِذِرَاعٍ حَتَّى لَوْ دَخَلُوا جُحْرَ ضَبٍّ لَاتَّبَعْتُمُوهُمْ" قُلْنَا: "يَا رَسُولَ اللهِ، الْيَهُودُ وَالنَّصَارَى" قَالَ: "فَمَنْ" (حاكم)
Prenosi Ebu Seid El-Hudri, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Slijedićete ranije narode, pedalj po pedalj i aršin po aršin, pa čak i da uđu u gušterovu jazbinu vi biste ih u tome slijedili." Rekosmo: „Allahov Poslaniče, Jevreje i Kršćane?“ Reče: „Koga drugog?" (Hakim)

Tužno je braćo i sestre što ima veliki broj „muslimana“ koji su u slijeđenju nemuslimana prešli svaku mjeru i koji se ni po čemu ne razlikuju od njih. To njihovo slijeđenje ih nije amnestiralo od ubijanja i progona u toku posljednje oružane agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu!
Kaže Allah, dželle še'nuhu, u 120. ajetu Sure El-Bekare:

وَلَنْ تَرْضَى عَنْكَ الْيَهُودُ وَلاَ النَّصَارَى حَتَّى تَتَّبِعَ مِلَّتَهُمْ قُلْ إِنَّ هُدَى اللَّهِ هُوَ الْهُدَى وَلَئِنِ اتَّبَعْتَ أَهْوَاءَهُمْ بَعْدَ الَّذِي جَاءَكَ مِنَ الْعِلْمِ مَا لَكَ مِنَ اللَّهِ مِن وَلِيٍّ وَلاَ نَصِيرٍ
Ni Jevreji, ni Kršćani neće biti tobom zadovoljni sve dok ne prihvatiš vjeru njihovu. Reci: "Allahov put je jedini Pravi put!" A ako bi se ti poveo za željama njihovim, nakon Objave koja ti dolazi, od Allaha te niko ne bi mogao zaštititi niti odbraniti.


Braćo i sestre, ovo je Kur'anska istina koju treba dobro zapamtiti i znati da Jevreji i Kršani neće biti zadovoljni sa muslimanima sve dotle dok ne prihvate njihovu vjeru. Recept za odricanje od vjere je da muslimani slijede želje drugih, da ih slijepo oponašaju u svemu i da se trude da se ni po čemu ne razlikuju od drugih.

Braćo i sestre, izvršavajmo sve naše islamske obaveze, a posebno čuvajmo propisane namaze, jer ćemo na Sudnjem danu prvo biti pitani za namaze, čvrsto se držimo Allahova, subhanehu ve te'ala, užeta i ne povodimo se za običajima i praznicima drugih naroda!
Allahu, učvrsti nas na putu islama, pomozi svoj našoj ugroženoj braći i sestrama, a posebno onima u Palestini i Siriji, učini nas od onih koji se čuvaju zabranjenih i sumnjivih stvari i sačuvaj nas slijepog slijeđenja drugih, oprosti našim roditeljima i dobrim precima, učini našu djecu i potomke radostima naših očiju i srca, budi nam milostiv na Sudnjem danu i počasti nas u Džennetu društvom poslanika, iskrenih, šehida i dobrih ljudi!

وَ السَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَ رَحْمَةُ اللهِ!Ostali prilozi:
» KAKO NAJBOLJE ISKORISTITI BLAGOSLOVLJENE DANE ZUL-HIDŽDŽETA
Abdullah ef. Hodžić | 12. September 2016 00:14
» VAKAT HVALISANJA I OHOLOSTI
Nezim Halilović Muderris | 26. August 2016 15:57
» HADŽ JE NAJVEĆA INSPIRACIJA I MOTIVACIJA
Abdullah ef. Hodžić | 22. August 2016 20:12
» KADA BUDETE ISKUŠANI SA PETORO
Nezim Halilović Muderris | 19. August 2016 20:55
» TURSKU I ERDOGANA BI POŽELIO SVAKI POŠTENI GRAĐANIN SVIJETA
Abdullah ef. Hodžić | 25. July 2016 13:10
» RAMAZAN PROĐE, ŠTA SADA?
Abdullah ef. Hodžić | 18. July 2016 13:51
» POSLJEDNJA TREĆINA RAMAZANA - OSLOBAĐANJE OD VATRE
Nezim Halilović Muderris | 24. June 2016 15:44
» KOME SMETA HIDŽAB, A NE SMETA GOLOTNJA
Nezim Halilović Muderris | 29. January 2016 14:01
» ČUVAJMO SE HVALISANJA I OHOLOSTI
Nezim Halilović Muderris | 22. January 2016 22:19
» KO OPONAŠA NEKI NAROD, ON JE OD NJIH
Nezim Halilović Muderris | 01. January 2016 17:13
» ISLAM SE POJAVIO KAO STRANAC (GARIB)
Nezim Halilović Muderris | 23. October 2015 19:17
» J E V M U - A Š U R A / D A N A Š U R E – 1437.H. / 2015. GOD.
Nezim Halilović Muderris | 16. October 2015 18:17
» HIDŽRA – VELIKI DOGAĐAJ U HISTORIJI ISLAMA
Nezim Halilović Muderris | 09. October 2015 15:17
» IBADETI NAS ODGAJAJU I POPRAVLJAJU
Nezim Halilović Muderris | 02. October 2015 18:42
» NA POČETKU ŠKOLSKE/STUDENTSKE I MEKTEBSKE 2015./2016. GODINE
Nezim Halilović Muderris | 04. September 2015 14:18
» "DAN DŽAMIJA" 1993. - 2015., TERORISTI, TEROR...
Nezim Halilović Muderris | 03. May 2015 00:05
» MU'MINKE NE OBILJEŽAVAJU DAN ŽENA
Nezim Halilović Muderris | 06. March 2015 14:24
» BOSNE I HERCEGOVINE ĆE INŠA-ALLAH BITI DO KIJAMETA
Nezim Halilović Muderris | 28. February 2015 16:49
» MU'MINI SU USTRAJNI NA ALLAHOVOM, DŽELLE ŠE'NUHU, PUTU
Nezim Halilović Muderris | 20. February 2015 14:06
Ostali prilozi istog autora:
» KOMŠIJSKA PRAVA U ISLAMU
25. March 2017 14:23
» PETORO UMRTVLJUJE LJUDSKA SRCA
17. March 2017 20:10
» VAKAT HVALISANJA I OHOLOSTI
26. August 2016 15:57
» KADA BUDETE ISKUŠANI SA PETORO
19. August 2016 20:55
» ČUVAJMO SE HVALISANJA I OHOLOSTI
22. January 2016 22:19
» MUDRI LUKMAN SAVJETUJE SVOGA SINA
30. October 2015 15:02