Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Haag

UNAKRSNO ISPITIVANJE DODIKA: ISLAMSKU DEKLARACIJU PROčITAO SAM NEKOLIKO PUTA
Autor: NAP
Objavljeno: 08. December 2015. 20:12:23


Nikada nijedan od sudija Tribunala u Hagu nije uputio više upozorenja svjedoku nego što je to uradio na današnjem dijelu svjedočenja sudac Alfons Ori (Alphons Orie) svjedoku Miloradu Dodiku, piše bh. novinska agencija Patria.

U jednom trenutku Dodik je negirao nešto što mu je citirano iz njegovih govora, pa mu se obratio sudac Ori rekavši da se može govoriti o percepciji a ne o suštini izjava. U tom slučaju je pitanje „da li vi vjerujete sami sebi“, rekao je Ori.

Koji je narod evropeiziran

Dodik je u jednoj trenutku rekao da je kao političar dao 600 hiljada izjava u zadnjih tridesetak godina koliko je bio u politici. To znači da je prosječno dnevno 55 puta davao izjave, računajući i subote i nedjelje, praznike putovanja itd.

Tužilac Alan Tiger je u više navrata pokušavao objasniti Dodiku da Bosanski Muslimani nisu radikalni ni po čemu, nego tolerantan, evropeizirani narod.

„Hoćete da kažete da Srbi nisu“, odbrusio je Dodik.

Nakon toga tužilac Tiger je izričito odbacio takav komentar da je mislio da Srbi na neki način nisu evropeizirani. Što se tiče uvodnog svjedočenja koje je Dodik dao tokom njegovog ispitivanja od Mladićeve odbrane, tužilac Tiger se obratio na njegovo često spominjanje Islamske deklaracije, autora Alije Izetbegovića. Na opšte iznenađenje Dodik je rekao da je Islamsku deklaraciju pročitao nekoliko puta.

Tužilac ga je upitao: Da li se tada na sjednicama Skupštine srpskog naroda raspravljalo o islamskoj deklaraciji? Dodik je odgovorio da se to događalo često. Da su poslanici govorili o „Islamskoj deklaraciji“ i opasnostima od te knjige. Tiger ga je demantirao rekavši da je Islamska deklaracija pomenuta samo jednom na svim Skupštinama i to na sjednici od 2. oktobra 1993. i nikada više.

Spomenuta je tada i 24. sjednica Skupštine bosanskih Srba održana 8. januara 1993. godine u Bijeljini. Tada je Vojo Kuprešanin postavio pitanje kao dnevni red na Skupštini: Da li je muslimanski narod uopšte narod, dodavši da je Bosna i Hercegovina srpska zemlja od pamtivijeka.

Uključio se i predsjednik Skupštine Momčilo Krajišnik i dao za pravo ovim Kuprešaninovim tvrdnjama.

Bosanski Muslimani vještačka nacija


Izvjesni poslanik Knežević rekao je da su muslimani narod koji nema atribute da bude narod. „Oni su više sekta... Hoćemo li onda, upitao je Skupštinu, da muslimane rasrbimo i kažemo da mi ne prihvatamo tu vještačku naciju?“

Tada se počelo tvrditi da se muslimani trebaju proglasiti „vjerskom sektom turske orijentacije“. Na kraju je Krajišnik postavio čudno pitanje: Da li ima iko išta protiv da muslimani nisu narod? Ovaj prijedlog svi su jednoglasno prihvatili i „odlučili da muslimani nisu narod.“

Na kraju svega tužilac Tiger je upitao Dodika: Da li ste i vi bili na ovoj sjednici i jeste li glasali?

„Ne sjećam se! Ne sjećam se“, ponovio je Dodik.

Unakrsno ispitivanje bit će nastavljeno i završeno sutra. Neuobičajeno, sudac Alfons Ori upozorio je oštro svjedoka da ne smije komunicirati ni sa kim oko ovog svjedočenja.

„Do kada ne smijem komunicirati“, pitao je Dodik.

„Dok ne završite ovo svjedočenje“, poručio je sudac Alfons Ori.Ostali prilozi:
» ZLIKOVAC PRALJAK ZATRAŽIO OSLOBAĐANJE
BIRN | 22. March 2017 20:55
Ostali prilozi istog autora: