Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Intervjui

Hazbija KALAČ, predsjednik Bošnjačke demokratske zajednice u Crnoj Gori
DPS REŽIM VUČE SVE NARODE I DRŽAVU U ĆORSOKAK
Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 20. October 2015. 15:10:40

Hazbija KALAČ: Mi prepoznajemo energiju naraslu u svijesti naroda da se odupre političkim prevarantima na konceptu podjela i svađa među narodima, i plašenja ideologijama koje su živjele samo u njihovim biografijama, a na drugoj strani, na onoj na koju oni upiru prstom, kako sam na početku rekao, imamo svega ali najviše spremnosti da se manipulatorima stane u kraj.


Crna Gora se nije promijenila, ispod evropskog plašta ostala je ona ista - iz devedesetih

Bošnjaci.Net: Crna Gora u Protestu. Gospodine Kalač, čiji su ovo protesti?
H. KALAČ:
Građanski.

Bošnjaci.Net: Sa dosta čudnom ikonografijom za građanske standarde?
H. KALAČ:
Nekako smo se privikli da sudimo o ljudima i pojavama na osnovu simbola. Donekle razumljivo za svijet u kojem živimo, no šta je Crna Gora, i kako bi se probudila iz jednog košmarnog sna bez nečeg što je dio identiteta naroda u njoj. Pitam se, da li je to realno očekivati? Mislim da nije, jer ne možete zanoćiti u jednom ruhu i probuditi se u posve drugom. Ipak, ako malo bolje pogledamo i u tu ikonografiju, u simbole koji su obojili proteste u Podgorici, vidjet ćemo nešto novo. Pomiješane zastave, među kojima stoji i bošnjačka. Ovih se dana čuju komentari kako se Crna Gora nije promijenila, kako je ispod evropskog plašta ostala ona ista - iz devedesetih. Pa to je donekle tačno. No, devedesete pominju samo oni koji su u vlasti a htjeli bi opoziciju označiti nazadnom, šovinističkom, četničkom. I ko to govori? Uz nosioca režima DPS, oni koji su pristali da otkinu dio kolača vlasti a nosioca te vlasti nisu uspjeli promijeniti na bolje. Oni koji svoju politiku održanja režima na vlasti pred svojim biračima opravdavaju namjerom da taj režim promijene, da ga prevaspitaju, evropeizuju, oplemene, iščupaju iz retrogradnih ideologija kojima je pripadao u devedesetim i počinio brojne zločine. Tu priču slušamo već godinama, a ništa se od toga ne događa; naprotiv, režim (DPS) se kreće u još gorem pravcu, vukući svoje političke satelite ali i sve narode i državu u ćorsokak. I šta im je ostalo osim da pravdajući se pokazuju prstom na „četnike“? Upravo se tu vidi izvjesna nepromjenjivost Crne Gore u odnosu na devedesete, jer se i tada manipulisalo procesima i narodom, i tada se vodio „rat za mir“ pokazujući na opasnost od „ustaša“ i „zelenih beretki“ koji samo što nisu stigli u Crnu Goru.

Srpsko-crnogorske
zanemarljive identitetske razlike

Bošnjaci.Net: Ipak, moramo se malo još zadržati na činjenici da su protesti podržani uglavnom građanima iz srpskog identitetskog kruga. Kako to objasniti?
H. KALAČ:
Nije to teško objasniti. Poznato je da se crnogorski i srpski nacionalni identitet, kako u daljoj prošlosti, tako i danas, prepliću. Prosto se više radi o istom prije svega pravoslavnom narodu sa skoro zanemarljivim identitetskim razlikama. Među protestantima ima svih naroda, ali se režim postarao da proteste prikaže dominantno srpskim. Mediji im svjesno ili nesvjesno značajno pomažu u tome.
Ako pogledate organizatora protesta, vidjet ćete da je Demokratski front sastavljen od Pokreta za promjene, na čijem čelu stoji etnički Crnogorac i Nove srpske demokratije, na čijem je čelu etnički Srbin. Znam da se režim ustremio na ovu simbiozu naroda, ne zato što to ne želi, već zato jer u tome vidi upravo sopstveni politički potencijal u budućnosti. San DPS-a je ujedinjenje i pomirenje srpskog i crnogorskog naroda. E vidite, taj politički kapital im uzimaju Nebojša Medojević i Andrija Mandić. Zbog toga se DPS trese. To je kapital koji je trebao da pokrije sve promašaje i sav kriminal, da ispegla i očisti historiju njenih čelnika, jer samo jedan tako veliki projekat može biti cijena oprosta za sva nedjela koja su do sada počinili. Zbog toga se DPS sa svojim političkim satelitima igra devedesetih. Tada im je prošlo - misle i danas će. Kao što su Liberalnom savezu oteli projekat suverene Crne Gore i dobili oprost za ratove i zločine devedesetih, danas se otimaju za pomirenje srpskog i crnogorskog naroda, kako bi preživjeli ambis nad kojim jedva stoje.

Mi prepoznajemo energiju naraslu u svijesti naroda
da se odupre političkim prevarantima

Bošnjaci.Net: Ali, otkud sada jedna bošnjačka partija na pomiriteljskom projektu Srba i Crnogoraca u Crnoj Gori?
H. KALAČ:
Bošnjačka demokratska zajednica u Crnoj Gori, kao politička stranka, vodi potpuno drugačiju politiku u odnosu na ovu što već imamo u smislu bošnjačke političke ponude u Crnoj Gori. Uvjereni smo da je pomirenje naroda na Balkanu uz sveopšte međusobno priznanje, neminovnost. I građanski koncept države, u konkretnom smislu Crne Gore, nije moguće oživjeti bez ovog procesa. Podijeljeni i međusobno suprotstavljeni narodi se vrte u jednom začaranom krugu laži i prevara, podložni manipulaciji i porobljavanju od onih kojima je lično bogaćenje primarni interes.
U konkretnom slučaju, mi prepoznajemo energiju naraslu u svijesti naroda da se odupre političkim prevarantima na konceptu podjela i svađa među narodima, i plašenja ideologijama koje su živjele samo u njihovim biografijama, a na drugoj strani, na onoj na koju oni upiru prstom, kako sam na početku rekao, imamo svega ali najviše spremnosti da se manipulatorima stane u kraj. Naša podrška je u tom smislu jasna. Mirni građanski protesti do ispunjenja cilja, formiranja prelazne vlade i organizovanja prvih demokratskih izbora. I, naravno, ne smeta nam da zastava bošnjačkog naroda bude sa zastavama srpskog i crnogorskog naroda, jer je to realnost u državi u kojoj živimo. Zato samo manipulanti to doživljavaju kao šok a ne kao realnost naroda koji tu žive, a navodno pričaju o građanskoj državi.

Bošnjaci.Net: Znači li to da će se BDZ povući i osporiti proteste ako isti eskaliraju u demonstracije i nasilje?
H. KALAČ:
Ne stojimo iza nikakvog nasilja! Naš stav je u tom smislu jasan.

Rusi i NATO

Bošnjaci.Net: Protesti su privukli pažnju brojnih dežurnih analitičara. U raznim regionalnim analizama se pominje da Rusija stoji iza protesta, a vlast ih je jasno označila antinatovskim?
H. KALAČ:
Postoje razne analize, čak i one da je proteste vješto poturila DPS kako bi se izvukla iz NATO-obećanja zbog velikog pritiska Rusije. Naravno, u svemu tome ćete naći svakakvih bizarnosti.
U crnogorskim prorežimskim medijima se ovih dana vodi jedna nevjerovatna hajka protiv i pomisli da bi neko mogao biti za ruski uticaj. I na tom pitanju se vidi kako je težak put demokratije i slobode građana u Crnoj Gori. Etiketiranje ideologijama u Crnoj Gori kao i devedesetih, primarna je politička slika društva u kojoj pripadnost nekoj političkoj ideologiji, ako to režim odluči, može biti inkriminirajuće djelo.
Pokret za promjene, koliko znam preferira Euro i Nato integracije, a implementaciju tog cilja vidi kroz organizaciju referenduma građana. Druga članica u ovom političkom savezu, čini mi se, ne želi vidjeti Crnu Goru u Nato savezu. Ovo ukazuje na to da su i sami organizatori protesta politički suprotstavljeni na jednom tako važnom političkom pitanju, ali su u dijelu zahtjeva za demokartizacijom društva jedinstveni. Ova činjenica je još jedan dokaz da ovi protesti u organizaciji opozicionog Demokratskog fronta nose novi kvalitet, koji im daje građanski legitimitet.

Bošnjaci su dezorijentirani u politici potkusurivanja
interesa drugih naroda

Bošnjaci.Net: Šta je sa bošnjačkim nacionalnim interesom u ovim procesima koji, čini se već mijenjaju političku mapu Crne Gore?
H. KALAČ:
Bošnjaci su nažalost, već duže vremena dezorijentirani u politici potkusurivanja interesa drugih naroda. Otuda veliki broj Bošnjaka u partijama koje se deklarišu građanskim a u biti su nacionalne.
Ja vjerujem u mogućnost uspostavljanja političkog jedinstva Bošnjaka u Crnoj Gori, ali samo na jasnim i čistim političkim principima, i prema sebi ali i prema drugim narodima. Bošnjaci ne smiju biti upotrijebljeni da drže stranu niti crnogorskom niti srpskom međusobno suprotstavljenom političkom interesu. Mi moramo biti faktor pomirenja a nikako potkusurivanja, kako je sada slučaj. Politika jedinstva se može graditi samo na potpuno jasnim ciljevima, na principijelnoj politici a nikako na manipulacijama i prevarama. Onaj ko posegne za kupovinom birača, ili je spreman bezuslovno biti uz svaku vlast, deklarisao se trgovački i sve dok mu je to primarno političko obilježje, pomaže dezintegracije i podjele naroda.

Bošnjaci.Net: Gosp. Kalač, vratimo se ponovo protestima i ponovimo, da li je istina da pored produžene ruske ruke i SPC stoji iza protesta?
H. KALAČ:
Kao što sam već rekao i u smislu te „ruske ruke“, mišljenja sam da se stavovi građana i po tom kao i brojnim pitanjima trebaju slobodno iskazivati, i sve to naravno treba da dobije epilog u slobodnim i demokratskim izborima. Za mene u tom smislu ne postoji pravo preče političke ideologije, koju nasiljem i kontrolom medija, te zloupotrebom policije i drugih državnih organa treba nametati.
Ne vjerujem da SPC organizaciono stoji iza protesta iako ih kako smo vidjeli podržava. SPC nema kapacitet da pokrene i održi procese demokratizacij društva jer je, potpuno je izvjesno, ideološki uskogruda da ponudi ideju promjena koja bi bila opštegrađanski prihvatljiva. Do sada smo imali priliku vidjeti da je podržavala zločinačke poduhvate, posebno u toku agresije na BiH, te bi u slučaju da SPC organizaciono stoji u pozadini ovih protesta, protesti bili osuđeni na propast.

DPS nametnuo manipulaciju „ili DPS ili četnici“
u želji održati Bošnjake u ropstvu i vječitom sluganstvu

Bošnjaci.Net: Iako su već treća decenija poznate bliske veze crnogorskog premijera i prve velikosrpske mantije u CG Amfilohija Radovića, otkud baš on na protestima?
H. KALAČ:
Ne treba izgubiti iz vida činjenicu da je DF kao organizator protesta ideološki nekompaktna struktura i da u njemu postoje razlike u viđenju i organizacije protesta, ali i budućnosti Crne Gore. S druge strane, mislim da režim u kontinuitetu pokušava održati kontrolu nad protestima na razne načine, nastojeći im izgraditi profil jednonacionalnih i nasilnih. Vidjelo se to i u nedjelju kada su ubačene maskirane grupe nasrtale na policiju, dok su se redari skupa nadljudski borili da ih spriječe u njihovom barbarstvu i proteste održe u statusu mirnih.

Bošnjaci.Net: Socijalnim mrežama kruži pitanje među Bošnjacima, da u slučaju pada Đukanovića i DPS-a da će četnici forsirati ujedinjenje?
H. KALAČ:
To je ona već viđena politička manipulacija kako smo mi osuđeni da biramo manje između dva zla. Bošnjaci kao muslimani bi se morali vratiti na principe islama. Moramo shvatiti da se niko ne smije proglasiti zločincem samo na osnovu ideologije, jer je zločin konkretno djelo pojedinca koji ga sprovodi ili sam ili u organizovanoj grupi. Mi danas imamo grupaciju ljudi organizovanu u vladajućoj političkoj partiji koja je devedesetih učestvovala u agresiji na Bosnu i Hercegovinu i na bošnjački narod. Prihvatili smo da su se promijenili, politički revidirali, zbog toga im i oprostili, a s druge strane za iste zločine smo spremni osuditi jednog Nebojšu Medojevića koji je baš tada kroz Liberalni savez bio na potpuno drugoj strani.
Dakle, na djelu je još jedna velika manipulacija: „ili DPS ili četnici“. I Bošnjaci su to nažalost već usvojili kao političku realnost. A još jednom kažem da je upravo DPS nametnuo tu manipulaciju u želji održati Bošnjake u ropstvu i vječitom sluganstvu.

Ako se ne desi procesuiranje zločinaca,
niti Crna Gora, niti region nikada neće izaći iz kaljuge zločina

Bošnjaci.Net: Zapažene su masovne pojave mladih i studenata itd., očito su se povezali putem socijalnih mreža, i već ukazuju da upravo oni preuzimaju organizatorski dio i pozivaju DF da im prepuste dalji tok odvijanja, naglašavaju da su oni došli na proteste da sruše diktatora Đukanovića ali ne da podrže DF. Šta se događa između mladih i DF?
H. KALAČ:
Uvjeren sam da u Crnoj Gori postoji dovoljno one političke energije koja će Crnu Goru održati na evroatlanskim integracijama, svakako kroz demokratske političke procese i uz jednu novu parlamentarnu većinu. Tu energiju svakako čine mladi ljudi proevropski orijentisani. Siguran sam da cijela opozicija nema problema da osjeti tu energiju mladosti i da je na pozitivan način politički akceptira.

Bošnjaci.Net: Ono što smatramo za Bošnjake da treba biti bitno, u slučaju pada doživotnog premijera, kakve su mogućnosti procesuiranja po komandnoj odgovornosti za zločine nad Bošnjacima, jer nam je poznato da su svi sudski procesi ‘pali’, dok je stotine Bošnjaka ubijeno, niko nije osuđen niti se zna gdje su njihovi posmrtni ostaci?
H. KALAČ:
Ratni zločini su krivična djela koja ne zastarijevaju. Na ovom prostoru je mnogo nevinih žrtava, među Bošnjacime najviše. Ako se ne desi procesuiranje zločinaca, niti Crna Gora, niti region nikada neće izaći iz kaljuge zločina, zato vjerujem da je taj proces sudskog procesuiranja zločinaca neminovan. Ovaj režim je upravo iz straha da jednog dana ne dođe u situaciju da po tom osnovu polaže račun procesuirao mnoga krivična djela ratnog zločina na način da samo sakrije trag i da taj proces učini brojem.
Pomirenje naroda na Balkanu ima šanse samo ako se zločin individualizuje i kao takav sudski procesuira, što podrazumijeva i odgovornost po komandnoj odgovornosti.Ostali prilozi:
» KO NE ZNA SVOJU PROŠLOST NE MOŽE ZNATI NI BUDUĆNOST
Almedina Zukorlić | 17. January 2018 20:23
» HRVATSKI NAROD NIJE NERAVNOPRAVAN U BIH
AA | 16. January 2018 13:56
» MIRNA BOSNA (I HERCEGOVINA)
Avlija | 03. January 2018 15:30
Ostali prilozi istog autora:
» BOŠNJACI.NET - 14 GODINA SA VAMA
25. January 2017 02:26
» ČETIRI NOVE KNJIGE JEDNOG AUTORA
26. October 2016 02:42