Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

NA GENOCIDU SI NASTALA - ZBOG GENOCIDA ĆEŠ NESTATI
Autor: Armin Čusto, dipl.iur.
Objavljeno: 13. September 2015. 18:09:00
Armin ČUSTO: Održavanjem referenduma u punom smislu riječi predstavljat će najteži napad na ustavno pravni poredak Bosne i Hercegovine poslije okončanja agresije i genocida, jer niža jedinica vlasti (bh. entitet Republika Srpska) održava referendum o radu državnih insittucija. U prošlosti slična ponašanja političkih predstavnika u Bosni i Hercegovini sanskcionisana su od strane Kancelarije Visokog predstavnika, gdje je isti zabranjivao političarima da dalje obavljaju političke funkcije, a zakone koje su donosili entiteti, kantoni u Bosni i Hercegovoni stavljani su van snage odlukama Visokog predstavnika, jer su ugoržavali naparedak Bosne i Hercegovine.
Iako je prošlo 20 godina od krvave agresije i genocida , Bosna i Hercegovina još nije završila proces uspostave institucija koje su prijeko potrebni za normalno funkcionisanje države. Uzroci zbog takvog stanja su široj javnosti poznati, djelovanje manjeg bh. entiteta na rušenju državnosti Bosne i Hercegovine nikad nije prestao zbog činjenice da svaka uspostavljena institucija na nivou države predstavlja slabljenje uticaja Republike Srpske. Jedan od uslova ulaska Bosne i Hercegovina u Evropsku uniju predstavlja uspostava državnih institucija, posebno uspostavaljanje efikasnog pravosudnog sistema, koji će omogućiti cjelovitu zaštitu ljudskih prava u Bosni i Hercegovinu, poštivanju Ustava i drugih propisa u Bosni i Hercegovini.

Zbog toga se trenutno odvija strukturalni dijalog o reformi pravosuđa između Evropske unije i Bosne i Hercegovine. Težnja predstavnika Evropske unije usmjerena je na jačanje uloge Ustavnog suda BiH, Suda Bosne i Hercegovine, Tužilaštva Bosne i Hercegovine ali u konačnici i uspostavljanje Vrhovnog suda u Bosni Hercegovini, kao institucije koja postoji u svim država ćiji je sistem uspostavljen na demokratskim principima, gdje vladavina prava predstavlja prioritet. Sastanci koji su do sada održani naišli su na osporavanja predstavnika Republike Srpske koji su odbijali svaki dijalog o izgradnji i jačanju pravosudnih institucija na nivou države.

Međunarodna zajednica kao ključni faktor koja ima nadležnost da sankcioniše ovakvo ponašanje predstavnika Republike Srpske, svojim nečinjenjem svrstava se na stranu rušitelja države Bosne i Hercegovine. Dokaz ovoj tvrdnji ide najava održavanja referenduma o radu Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine pokrenuta od strane predsjednika tog entiteta Milorada Dodika. Njegova inicijativa naišla je na odobravanje Narodne skupštine Republike Srpske, a uloženi veto na od strane delegata Bošnjaka na mogući referendum odbijen je od strane Ustavnog suda Republike Srpske, koji je u konačnici dao zeleno svijetlo na održavanje referenduma.Održavanjem referenduma u punom smislu riječi predstavljat će najteži napad na ustavno pravni poredak Bosne i Hercegovine poslije okončanja agresije i genocida, jer niža jedinica vlasti (bh. entitet Republika Srpska) održava referendum o radu državnih insittucija. U prošlosti slična ponašanja političkih predstavnika u Bosni i Hercegovini sanskcionisana su od strane Kancelarije Visokog predstavnika, gdje je isti zabranjivao političarima da dalje obavljaju političke funkcije, a zakone koje su donosili entiteti, kantoni u Bosni i Hercegovoni stavljani su van snage odlukama Visokog predstavnika, jer su ugoržavali naparedak Bosne i Hercegovine.
Odluka o referendumu je donesena, Ustavni sud Republike Srpske je dao zeleno svijetlo, datum održavnja će uskoro biti određen. Zbog čega međunarodna zajednica, Visoki predstavnik ne zaustave takvo ponašanje i sanskcionišu odgovorne pojedince u Republici Srpskoj? Dopusti li se održavanje referenduma uz činjenicu da isti entitet institucionalno ograničava osnovna ljudska prava, da Bošnjaci preživljavaju klasični genocid i aparthjed u miru, ostat će zabilježeno kao nova izdaja međunarodne zajednice.

Svim relevantnim stručnjacima iz oblasti međunarodnog prava, sociologije, političkih nauka, jasno je da je Republika Srpska genocidna tvorevina koja je nastala na planiranom sistematskom ubijanju i etničkom čišćenju nesrpskog stanovništva, a njeno dalje postojanje dovest će se u pitanje okončanjem postupaka koji se vode pred sudom u Haagu u predmetima srpsko-crnogorskih ratnih zločinaca Karadžić i Mladić, ali i postupcima pred Sudom Bosne i Hercegovine, gdje su vojnici i generali vojske Republike Srpske optuženi da su počinili krivično djelo genocida. Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju u Haggu je osudio više generala i vojnika vojske RS za krivično djelo genocida, a pred Sudom BiH za krivično djelo genocida optuženo je 38 Srba, od kojih je 12 proglašeno krivim.

Upravo iz ovog podatka se krije cilj zvaničnih predstavnika Republike Srpske za održavanje referenduma o radu Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Po svaku cijenu se mora spriječiti rad Suda i Tužilaštvo BiH u procesuiranju odgovornih za najteže zločine, posebno da se spriječi procesuiranje onih koji su oputženi da su počinili genocid. Svaka sljedeća presuda za genocid koja bude donesena u ovom slučaju od strane državne institucije Suda Bosne i Hercegovine dovest će u pitanje postajanje genocidne tvorevine.Ostali prilozi:
» S E V D A L I N K A
Mehmed Meša Delić | 18. June 2018 18:07
» NA "DAN ŠEHIDA" KOD RASIME, MAJKE GAZIJE IZETA NANIĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. June 2018 16:30
» RAMAZAN POSTAJE MUSLIMANSKI SVJETSKI "BRAND"
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. June 2018 20:21
» ZA „TREĆI ENTITET“ SVE JE SPREMNO
Džebrail Bajramović | 14. June 2018 19:55
» ZLOČIN BEZ KAZNE
Mr. Milan Jovičić | 14. June 2018 16:00
» RAMAZANSKA PRIČA 2
Aziz Hurem | 11. June 2018 17:32
» JE LI NAM RAMAZAN VRATIO SMISAO ZA ŽIVOTOM?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. June 2018 16:59
» DIVAN JE LI DOBAR IMETAK U RUKAMA DOBROG ČOVJEKA
Arsim Tarik Saliji | 09. June 2018 14:56
» SVI ČOVIĆEVI IZBORNI IZAZOVI
Amir Sužanj, BHR1 | 06. June 2018 19:06
» MI, NASER ORIĆ I ONI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 04. June 2018 20:23
» BEĆIREVIĆEVA SDP BAZA JE ANTIBOŠNJAČKA I ANTIISLAMSKA
Elmedina Muftić | 03. June 2018 20:41
» BOSANSKI JEZIK U AUSTRALIJI
Dr. Džavid Haverić | 31. May 2018 16:28
» AUFWIEDERSEHEN HERR, - GOOD BYE, VLADIKA GRIGORIJE!
Mr. Milan Jovičić | 30. May 2018 18:10
» BLAGODATI RAMAZANA I PRIORITETI MUSLIMANA
Abdullah ef. Hodžić | 29. May 2018 16:57
» BOŠNJACI OD PODANIKA DO IZDAJNIKA
Sead Zubanović | 28. May 2018 20:11
» KO SE RADUJE NESREĆI NAJVEĆEG DOBROTVORA SANDŽAKA?
Muhamed Mahmutović | 28. May 2018 15:49
Ostali prilozi istog autora:
» GENOCIDNA TVOREVINA
25. November 2017 16:37
» ZLOČINAC BEZ KAZNE
05. August 2017 01:36
» NASTAVAK GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA
02. January 2016 15:19
» NA METI ZLIKOVACA
07. December 2015 16:16
» SLOBODA ZA ABU HAMZU
16. October 2015 21:19