Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

NA GENOCIDU SI NASTALA - ZBOG GENOCIDA ĆEŠ NESTATI
Autor: Armin Čusto, dipl.iur.
Objavljeno: 13. September 2015. 18:09:00
Armin ČUSTO: Održavanjem referenduma u punom smislu riječi predstavljat će najteži napad na ustavno pravni poredak Bosne i Hercegovine poslije okončanja agresije i genocida, jer niža jedinica vlasti (bh. entitet Republika Srpska) održava referendum o radu državnih insittucija. U prošlosti slična ponašanja političkih predstavnika u Bosni i Hercegovini sanskcionisana su od strane Kancelarije Visokog predstavnika, gdje je isti zabranjivao političarima da dalje obavljaju političke funkcije, a zakone koje su donosili entiteti, kantoni u Bosni i Hercegovoni stavljani su van snage odlukama Visokog predstavnika, jer su ugoržavali naparedak Bosne i Hercegovine.
Iako je prošlo 20 godina od krvave agresije i genocida , Bosna i Hercegovina još nije završila proces uspostave institucija koje su prijeko potrebni za normalno funkcionisanje države. Uzroci zbog takvog stanja su široj javnosti poznati, djelovanje manjeg bh. entiteta na rušenju državnosti Bosne i Hercegovine nikad nije prestao zbog činjenice da svaka uspostavljena institucija na nivou države predstavlja slabljenje uticaja Republike Srpske. Jedan od uslova ulaska Bosne i Hercegovina u Evropsku uniju predstavlja uspostava državnih institucija, posebno uspostavaljanje efikasnog pravosudnog sistema, koji će omogućiti cjelovitu zaštitu ljudskih prava u Bosni i Hercegovinu, poštivanju Ustava i drugih propisa u Bosni i Hercegovini.

Zbog toga se trenutno odvija strukturalni dijalog o reformi pravosuđa između Evropske unije i Bosne i Hercegovine. Težnja predstavnika Evropske unije usmjerena je na jačanje uloge Ustavnog suda BiH, Suda Bosne i Hercegovine, Tužilaštva Bosne i Hercegovine ali u konačnici i uspostavljanje Vrhovnog suda u Bosni Hercegovini, kao institucije koja postoji u svim država ćiji je sistem uspostavljen na demokratskim principima, gdje vladavina prava predstavlja prioritet. Sastanci koji su do sada održani naišli su na osporavanja predstavnika Republike Srpske koji su odbijali svaki dijalog o izgradnji i jačanju pravosudnih institucija na nivou države.

Međunarodna zajednica kao ključni faktor koja ima nadležnost da sankcioniše ovakvo ponašanje predstavnika Republike Srpske, svojim nečinjenjem svrstava se na stranu rušitelja države Bosne i Hercegovine. Dokaz ovoj tvrdnji ide najava održavanja referenduma o radu Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine pokrenuta od strane predsjednika tog entiteta Milorada Dodika. Njegova inicijativa naišla je na odobravanje Narodne skupštine Republike Srpske, a uloženi veto na od strane delegata Bošnjaka na mogući referendum odbijen je od strane Ustavnog suda Republike Srpske, koji je u konačnici dao zeleno svijetlo na održavanje referenduma.Održavanjem referenduma u punom smislu riječi predstavljat će najteži napad na ustavno pravni poredak Bosne i Hercegovine poslije okončanja agresije i genocida, jer niža jedinica vlasti (bh. entitet Republika Srpska) održava referendum o radu državnih insittucija. U prošlosti slična ponašanja političkih predstavnika u Bosni i Hercegovini sanskcionisana su od strane Kancelarije Visokog predstavnika, gdje je isti zabranjivao političarima da dalje obavljaju političke funkcije, a zakone koje su donosili entiteti, kantoni u Bosni i Hercegovoni stavljani su van snage odlukama Visokog predstavnika, jer su ugoržavali naparedak Bosne i Hercegovine.
Odluka o referendumu je donesena, Ustavni sud Republike Srpske je dao zeleno svijetlo, datum održavnja će uskoro biti određen. Zbog čega međunarodna zajednica, Visoki predstavnik ne zaustave takvo ponašanje i sanskcionišu odgovorne pojedince u Republici Srpskoj? Dopusti li se održavanje referenduma uz činjenicu da isti entitet institucionalno ograničava osnovna ljudska prava, da Bošnjaci preživljavaju klasični genocid i aparthjed u miru, ostat će zabilježeno kao nova izdaja međunarodne zajednice.

Svim relevantnim stručnjacima iz oblasti međunarodnog prava, sociologije, političkih nauka, jasno je da je Republika Srpska genocidna tvorevina koja je nastala na planiranom sistematskom ubijanju i etničkom čišćenju nesrpskog stanovništva, a njeno dalje postojanje dovest će se u pitanje okončanjem postupaka koji se vode pred sudom u Haagu u predmetima srpsko-crnogorskih ratnih zločinaca Karadžić i Mladić, ali i postupcima pred Sudom Bosne i Hercegovine, gdje su vojnici i generali vojske Republike Srpske optuženi da su počinili krivično djelo genocida. Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju u Haggu je osudio više generala i vojnika vojske RS za krivično djelo genocida, a pred Sudom BiH za krivično djelo genocida optuženo je 38 Srba, od kojih je 12 proglašeno krivim.

Upravo iz ovog podatka se krije cilj zvaničnih predstavnika Republike Srpske za održavanje referenduma o radu Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Po svaku cijenu se mora spriječiti rad Suda i Tužilaštvo BiH u procesuiranju odgovornih za najteže zločine, posebno da se spriječi procesuiranje onih koji su oputženi da su počinili genocid. Svaka sljedeća presuda za genocid koja bude donesena u ovom slučaju od strane državne institucije Suda Bosne i Hercegovine dovest će u pitanje postajanje genocidne tvorevine.Ostali prilozi:
» I SLAVOJ ŽIŽEK VOLI PIVU - MOLIM SARAJLIJE, POČASTITE GA!!!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. October 2018 21:19
» PODRŠKA HRVATSKOG VRHA ČOVIĆEVOM EKSTREMIZMU
Zijad Bećirević | 15. October 2018 20:04
» SDP-U SMETA JEDINO SDA
Ajša Čišija | 15. October 2018 19:07
» LJILJANI, SA ŽELJKOM KOMŠIĆEM, ČUVARI SU, BOSNE I HERCEGOVINE
Mr. Milan Jovičić | 15. October 2018 18:33
» IL’ MORALNA OBNOVA IL’ NAS NEĆE BITI!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. October 2018 12:49
» HE IS MY PRESIDENT
Ivana Robović | 12. October 2018 13:24
» ŠTA HOĆE HRVATSKA POLITIKA U BOSNI?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. October 2018 20:20
» OVO JE NAŠA DRŽAVA I NAŠA ZEMLJA
Aziz Hurem | 10. October 2018 21:14
» JE LI GLOBALIZACIJA ISLAMOFOBIJE POSLJEDICA MUSLIMANSKE NEMOĆI?
Mr. Ekrem Tucaković | 10. October 2018 13:33
» MLADI, MI I BOSNA
Elmedina Muftić | 09. October 2018 15:34
» UKRADENA SLOBODA
Mr. sci. Nurija Omerbašić | 05. October 2018 18:16
» POLITIKA KAO SUDBINA: NA IZBORIMA POTVRDIMO DA SMO KIČMA BOSANSKE DRŽAVE I BOSANSKOG DRUŠTVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. October 2018 14:50
» TRIO ŠTETOČINA
Muhamed Mahmutović | 03. October 2018 17:19
» GLAS ZA MIRSADA HADŽIKADIĆA JE GLAS ZA NOVU BOSNU I HERCEGOVINU
Ibrahim Osmanbašić | 02. October 2018 17:12
» POTPISNICI AMANDMANA NE ZNAJU ŠTA SU USVOJILI
Mr. sci. Nurija Omerbašić | 02. October 2018 13:36
» IMA ONA LATINSKA, A I DRUGIH IZREKA IMA I MOŽE BITI
Ajša Čišija | 01. October 2018 19:15
» "SMUTNJA": "ZATIRANJE ISTINE NEISTINOM"
Hakija Đozić | 01. October 2018 15:37
Ostali prilozi istog autora:
» ZLOČIN U VRBANJI
27. July 2018 22:59
» GENOCIDNA TVOREVINA
25. November 2017 16:37
» ZLOČINAC BEZ KAZNE
05. August 2017 01:36
» NASTAVAK GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA
02. January 2016 15:19
» NA METI ZLIKOVACA
07. December 2015 16:16
» SLOBODA ZA ABU HAMZU
16. October 2015 21:19