Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U BRUSA BEZISTANU VIRTUELNA PROJEKCIJA 500 GODINA STAROG SARAJEVSKOG HANA (VIDEO)
Autor: RadioSarajevo.ba
Objavljeno: 15. July 2015. 17:07:45


U Brusa bezistanu danas je održana prezentacija projekta Tašlihan - virtuelna prezentacija, odnosno virtualna projekcija ovog 500 godina starog sarajevskog hana, piše Anadolu Agency (AA).

Selma Rizvić, vanredna profesorica na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu i inicijatorica projekta Tašlihan - virtuelna prezentacija, kazala je da je virtualna prezentacija Tašlihana kreirana s ciljem da se javnost upozna s originalnim izgledom ovog vrijednog objekta kulturnog naslijeđa, njegovom historijom i namjenom.

"Ovim projektom pokušavamo da objekte koji su nekada postojali, a važni su za naše kulturno naslijeđe, oživjeti u kulturnom pamćenju. Ovaj projekt se sastoji iz sekvence digitalnih priča koje su međusobno povezane hiper linkovima što je jedan od naših novih koncepata u interaktivnom digitalnom pripovijedanju", rekla je profesorica, dodajući da je projekt vrlo važan za naučne svrhe, ali i za obične građane.

Adnan Muftarević, kustos Muzeja Sarajevo, je jedan od učesnika koji je doprinio razvoju projekta.

"Mi smo počevši s arheološkim istraživanjima na objektu Tašlihana, počeli s pripremama, i ovo je neka finalna faza svega toga. Izvršili smo arheološka istraživanja na tom lokalitetu i pronašli sve što je sačuvano u zemlji od bivšeg Tašlihana. Zidine su konzervirane i nakon toga je uslijedila izrada ovog 3D modela", objasnio je Muftarević.

Muhamed Mahmutović, novinar i pisac, napisao je scenarij za potrebe projekta Tašlihan - virtuelna prezentacija.

Projekt je kreiran u tri verzije, kao dokumentarna priča, interaktivna priča i ozbiljna igra. Sve tri verzije sadrže virtuelni model Tašlihana, samo što je u dokumentarnu priču umontirana kompjuterska animacija modela, u interaktivnoj priči je on linkovan za jednu od potpriča, a u ozbiljnoj igri ga korisnik može vidjeti ako tačno odgovori na postavljena pitanja.

Dokumentarna priča je kombinacija starih fotografija, snimaka ostataka Tašlihana i ostalih objekata koje je izgradio Gazi Husrev-beg, crtanih ilustracija i kadrova kompjuterske animacije.Interaktivna digitalna priča je implementacija novog koncepta digitalnog pripovijedanja. Gledalac počinje s glavnom pričom koja nudi najosnovnije informacije o Tašlihanu i njegovoj historiji, a pojedini aspekti su detaljnije opisani u potpričama koje su linkovane za glavnu priču. Tako oni gledaoci koji žele da se podrobnije upoznaju s određenim temama, mogu pogledati potpriče, u prvom ili nekom budućem gledanju.

Koncept ozbiljne igre je sličan interaktivnoj digitalnoj priči, jedino što se kroz virtuelni model Tašlihana može prošetati samo ako se tačno odgovori na pitanja u vezi s informacijama prezentiranim u pričama.

Tašlihan (u prijevodu kameni han) je bivši karavan - saraj koji se nalazio na mjestu sadašnje bašte hotela Evropa u Sarajevu. On je treći po redu izgrađeni kameni karavan - saraj u Sarajevu. Sagrađen je u periodu od 1540. - 1543. godine iz zaostavštine Gazi Husrev-bega poslije njegove smrti.

Tašlihan se nalazi sa zapadne strane Gazi Husrev-begovog bezistana. Bio je kvadratne osnove, a njegova dužina bila je 47 metara. U svome dvorištu je imao šadrvan, na čijim je stupovima bila mala džamija. Na spratu su bile sobe za putnike. Domaći i strani trgovci imali su svoje radnje u okviru Tašlihana. Smatra se da je ovaj karavan - saraj služio više trgovini, nego prometu putnika. U požarima je četiri puta gorio, ali požar iz 1879. godine teško je oštetio Tašlihan i učinio ga neupotrebljivim, javlja Radiosarajevo.baOstali prilozi:
» SVJETSKI ŠAMAR NEGATORIMA GENOCIDA U SREBRENICI
Vijesti.ba | 13. July 2019 11:17
Ostali prilozi istog autora: