Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Sport

RIJEČ PO RIJEČ: Murat ALIBAŠIĆ, trener u omladinskim selekcijama Colorado Rapidsa
OD TEŠKO RANJENOG BORCA ARMIJE RBIH DO USPJEŠNOG TRENERA
Autor: Namik Alimajstorović
Objavljeno: 28. June 2015. 00:06:52

Murat Alibašić, Darko Nestorović i Jasmin Dervišević

Alibašić, Semjon Milošević i Erick French

Rijad Kobiljar pojačanje FK Sarajeva na kampu u Denveru

OD SARAJEVSKOG SEDRENIKA DO COLORADA: Murat ALIBAŠIĆ


Nekako u sjeni najvećeg ovogodišnjeg sportskog događaja vezanog za bh. zajednicu u Americi, kampa F/NS BiH “Otvorena vrata”, koji je od 23. - 25. maja održan u Denveru, ostao je čovjek bez kojeg tog kampa i okupljanja bh. talenata ne bi ni bilo, njegov domaćin, organizator i “katica za sve”, trener u omladinskim selekcijama Colorado Rapidsa Murat Alibašić. Svi oni koji su Murata vidjeli na djelu zasigurno će ostati iznenađeni da je on invalid koji je u ratu kao borac Armije RBiH teško ranjen na Stupu, da bi po dolasku u Ameriku 1996. godine ostao bez desne potkoljenice. Međutim, to ga nije spriječilo da se nastavi baviti fudbalom, jer je američka klinika “Hanger” Muratu napravila savšenu protezu sa kojom normalno šutira loptu. Štaviše, u reklamnoj kampanji ove klinike Murat je sa svojom protezom vodeći model. Naravno, našeg Murata pitamo otkud ljubav prema fudbalu i otkud da se Murat nađe baš u Denveru:

- “Moj Namkara (tako autora priloga Murat zove), što tako ozbiljno pitanje, pa znamo se od djetinstva, znaš sam, da mi kao djeca, ti na Vrbanjuši a ja na Sedreniku, nismo imali “Play station”, već smo po čitav dan ganjali loptu i naravno, logično je bilo da ja sa devet godine odem na Koševo u pjetliće FK Sarajeva, tu sam ostao do 1975. i nakon toga poslat sam na “kaljenje” u moj mahalski tim Sedrenik. Tu sam pretežno igrao do početka agresije na Bosnu i Hercegovinu i onda loptu zamijenio puškom. Nakon ranjavanja 1995. godine slijedi iseljavanje u Ameriku, tačnije u državu Colorado gdje i danas živim sa svojom porodicom. Ubrzo nakon dolaska u Denver osnivam fudbalski klub FC Bihco i veoma brzo počinjem redati mnogobrojne uspjehe, osvajanje prve koloradske lige, državnog kupa, nacionalnog kupa, latinoameričkog kupa kao i mnogobrojne turnire širom Amerike. Naravno, dobar glas daleko se čuje, tako da sam dobio poziv iz fudbalskog kluba Colorado Rapids, člana američke MLS lige, gdje već četiri godine radim kao fudbalski trener u omladinskim selekcijama. Tu se ne zaustavljam i prije par mjeseci sam pokrenuo i vlastitu fudbalsku akademiju koja radi po savremenim evropskim modelima. Naravno sve ovo vrijeme sam se fudbalski edukovao i sada sam “vlasnik” američike “E”, “D” i “C” nacionalne 'soccer licence', a u domovini sam položio za UEFINU “A” i “B” licencu.”

Ipak, na neki način si postao “ikona” kampa “Otvorena vrata”, koji je nakon deset godina prvi put okupio bh. talente u Americi, kako je to sve išlo?
- “Moj Namkara, nemoj samo mene isticati, znaš dobro šta si ti kao skaut omladinskih selekcija FN/S BIH te kao novinar uradio da dođe do ovog kampa i hoću ovako javno da ti se zahvalim što si me “uvukao” u ovo i što smo, slobodno mogu reći, napravili najbolji kamp do sada. “Otvorena vrata” su bila veoma produktivan projekat koji je u eter izbacio nekoliko sjajnih fudbalera iz svake starosne grupe i koji su se već našli na spisku naših selektora za jedan od narednih kampova naše reprezentacije u Zenici. Odziv mladih fudbalera na ovom kampu je bio rekordan i preko 130 naših momaka iz cijele Amerike i Kanade je imalo priliku da pokažu svoje fudbalsko umijeće pred našim selektorima i mnogobrojnim skautima. Ovom prilikom želim da se zahvalim svima onima koji su uzeli učešća u organizaciji ove velike sportske manifestacije. Veliku zahvalnost dugujemo rukovodstvu FN/S BiH, potom koordinatru omladinskih selekcija Muratu Jahi, selektoru “U21” Dakru Nestoroviću, potom predsjedniku Colorado Adult Soccer Asociatie Ericku Frenchu, trenerima na kampu Nedžadu Derviševiću, Damiru Zaimoviću, Peđi Vajzoviću, Nerminu Šašivareviću, Rizi Sejdiću, Harisu Demidžiću, Jasminu Derviševicu, Admiru Šarčeviću, Saši Kostiću, Semjonu Miloševiću, Amiru Hadžiću i Nenadu Vidakoviću. Svi oni su zaista profesionalno odradili svoj stručni posao. Takođe izražavam zahvalnost mojim sugrađanima iz Denvera koji su volontirali i pomogli oko prevoza putnika i drugih poslova, porodicama Bisić, Alimanović, Peković, profesoru Enveru Alagiću, Midhi Halimoviću, Huseinu Redžiću. Hvala našim fudbaskim sudijama Nihatu Rahiću i Kadiru Purdiću sa familijama te Nurki Draganoviću. Naravno, hvala našim zmajevima i njihovim roditeljima na ukazanom povjerenju jer se pokazalo da su bilježnice naših selektora nakon ovog kampa punije, da je naš Rijad Kobiljar potpisao ugovor sa FK Sarajevom, da su trojica- četvorica mladih fudbalera dobili probe u evropskim timovima i da su američki sportski univerziteti ponudili desetak stipendija mladim Bosancima i Hercegovcima.”

Inače, ovim kampom u Denveru samo je još čvršće uspostavljena Muratova fudbalske veza između Bosne i Amerike. Naime, nakon ovog kampa Murat je zajedno sa 25 mladih fudbalera iz Amerike aktivno učestvovao i na “Talent showu” u Međugorju koji je organizovao bivši bh. reprezentativac Admir Valdavić i njegovi saradnici Vukašin Petranović i Adnan Kadrić. Nakon kampa u Međugorju, Murat je našao vremena da kompletnom opremom obraduje pionire Unisa iz Vogošće a, kako reče, sljedeća stanica je memorijalni turnir “Rasim Ajanović”,posvecen prijatelju i saigraču i istinskoj legendi sa Sedrinaka, koji će se u Sarajevu održati krajem augusta mjeseca.


Detalj sa kampa u DenveruOstali prilozi:
» ROŽAJKE ŠAMPIONKE CRNE GORE
Fadil M. Kardović, prof. | 27. June 2018 04:13
» „CHAMPION CUP 2018“
Eset Muračević | 12. June 2018 21:07
» METALAC U BOKSERSKIM VODAMA
Eset Muračević | 31. May 2018 19:53
» IŠČEKIVANJE SEHURA NA MALONOGOMETNOM TERENU
Eset Muračević | 29. May 2018 18:20
» 70 GODINA RADA I POSTOJANJA FUDBALSKOG KLUBA „UNIS“
Eset Muračević | 07. May 2018 20:31
» EVROPSKI TURNIR U MALOM NOGOMETU
Eset Muračević | 17. April 2018 17:17
» PSG NUDI BOGATSTVO PJANIĆU
AA | 28. March 2018 15:32
Ostali prilozi istog autora:
» U LAS VEGASU BALKAN SOCCER CAMP
16. November 2017 13:37