Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Inicijativa za Sutorinu
ODGOVOR PREMIJERU CG MILU ĐUKANOVIĆU: MEDIJSKI PROSTOR NE SMIJE BITI MJESTO ZA ZBUNJIVANJE O SUTORINI
Autor: Nihad Aličković
Objavljeno: 27. December 2014. 10:12:12

Želimo da znate da bh. građani, te i akademska scena, svojom aktivnošću, ne iskazuje ne poštovanje prema Vašoj zemlji, već izrazito poštovanje prema svojoj zemlji prvenstveno, te svaki njen centimetar želi zaštiti pa i pravnim i svakim drugim putem koji je potreban.Đukanović upozoren da ne obmanjuje javnost u CG i BiH

Od Vas također tražimo, da Vašim medijima, objasnite šta znači prijedlog o utvrđivanju granica i potpuna saglasnost institucija, koja se u ovom slučaju još nije desila u BiH. Medijski prostor ne smije biti mjesto za zbunjivanje i stvaranje konflikta među građanima ali niti i za obmanjivanje BH građana.
Nakon izjave Premijera Crne Gore, dužni smo da se obratimo te i odgovorimo na datu izjavu.

Gospodine Đukanoviću, čitajući Vašu izjavu koju ste dali medijima 26.12.2014. na temu utvrđivanja granica između naših zemalja ne možemo a da ne reagujemo na adekvatan način.

Vaša izjava umjerenog sadržaja, potvrđuje naš građanski i akademski aktivizam, za povrat Sutorine u punom kapacitetu. Moramo Vam priznati da Vaša izjava kojom pokušavate građanima Crne Gore predstaviti ovu temu svršenom i uz to obmanuti dijelom građane BiH, nije izjava koju bi trebao dati Premijer jedne države.

Prije svega u Vašoj izjavi, ne napominjete apsolutno nijednu argumentacijsku činjenicu koja bi ukazala da mi, zaštitnici bh. teritorijalnog integriteta, nismo u pravu.

Moramo Vam reći da inicijativa utvrđivanja i potpisivanja međudržavnih granica između BiH i CG u suštini nije sporna kao cjelina, već je sporan obim tog potpisivanja koji obuhvata i ono što nije istina a to je i teritorij nad kojim crna Gora nema vlasništvo.

Ja vjerujem da Vi prije svega kao Premijer države, jako dobro znate da u ladicama institucija Crne Gore, ne postoje vlasnički akti o Sutorini i Kruševicama. Tim povodom smatramo kako bi najbezbolnija i najmanje proceduralna varijanta trebao biti fer i korektan potez Vaše zemlje da Bosni i Hercegovini samo vrati ono što ste nesavjesno koristili. Sigurni smo da Vam je poznat i prvi pravni pokušaj povrata ovog dijela teritorija te da je bio bezuspiješan zbog ko zna kojih razloga. Također i nakon toga nikada taj dio teritorija nije verifikovan u vlasnički list Crne Gore. Ne želimo apsolutno da Vas zamaramo argumentacijom koju smo pribavili u proteklih tri mjeseca (koristeći i izvore intelektualaca koji su u BiH ovo pitanje potezali još i prije deset godina) i koja bi na mogućem sudu po ovom pitanju, bila čist i jasan dokaz o vlasništvu BiH nad određenim prostorom. Ne želimo ni da Vas zamaramo, ne stručnošću bh. komisije za utvrđivanje granica pa ni za nas sramnom odlukom Vijeća ministara BiH koji su potpisali saglasnost. Taj vid unutrašnjeg problema koji se odražava na bh. građane i na štetu državnog teritorija, mi ćemo kao društvo riješiti sa našom komisijom i našim političarima jednom zauvijek.

Od Vas očekujemo jedan fer i korektan odnos po ovom pitanju, jer vrlo dobro ste svjesni da smo i više nego u pravu. Da li se Vama, isplati sudski proces, arbitraža i slično, to je na Vama da razmatrate u dogovoru sa Vašim institucijama. Morate da znate, da svijest, određenog broja političara i svijest građana o državotvornosti nisu iste te da nećemo odustati bez obzira na podijeljena mišljenja BH politike. BiH je punopravni vlasnik određenog teritorija, i ako bude potrebno, rado ćemo Vam dostaviti i argumentaciju o kojoj vjerujem već imate spoznaju.

Iskreno se nadamo, i trudimo se da vjerujemo da novoizabrano Predsjednišvo BiH, ne želi narušiti teritorijalni integritet BiH te da će nakon ove argumentovane inicijative proceduru vratiti ponovo na Vijece ministara. Nakon toga mogu se obratiti i Vama sa konkretnim prijedlozima u tačkama o rješavanju ovog pitanja.

Želimo da znate da bh. građani, te i akademska scena, svojom aktivnošću, ne iskazuje ne poštovanje prema Vašoj zemlji, već izrazito poštovanje prema svojoj zemlji prvenstveno, te svaki njen centimetar želi zaštiti pa i pravnim i svakim drugim putem koji je potreban.

Iskreno, nadamo se da ćete sagledati realnosti u lice te se postaviti džentlamenski i na dostojanstven način izvršiti povrat teritorija BiH. S tim bi čak i više nego ojačali dobrosusjedske odnose naših zemalja koje posebno u zadnjih nekoliko godina pokazuju turistički respekt kakav komšijske države i trebaju imati. BH građani, nemaju ništa protiv da BiH i CG utvrde svoje granice i ojačaju dobrosusjedske odnose ali imaju protiv potpisivanja onoga što je evidentno na štetu njihove zemlje.

Od Vas također tražimo, da Vašim medijima, objasnite šta znači prijedlog o utvrđivanju granica i potpuna saglasnost institucija, koja se u ovom slučaju još nije desila u BiH. Medijski prostor ne smije biti mjesto za zbunjivanje i stvaranje konflikta među građanima ali niti i za obmanjivanje BH građana.

Jako dobro znate, pravno političku proceduru koja treba da se sprovede prije konačnice. To je prvo utvrđivanje stava komisije, onda Vijeća ministara, nakon toga Predsjedništvo BiH gdje se proces trenutno nalazi pa tek onda Parlamentarna skupština BiH.

Građani Bosne i Hercegovine, budite ubijeđeni, nisu Đuro Pucar koji će ostati mračna mrlja bh. historije. Ovaj sastav je puno kompaktniji, inteligentniji i stručniji nego što je to bio Pucar o čijem potezu mit i legenda svakako nemaju nikakvu pravnu težinu.

Kao jedan od inicijatora za zaštitu bh. teritorija, nadam se i vjerujem da znate vrlo dobro šta znači državotvorna svijest i zaštita teritorijalnog integriteta.

S poštovanjem,

Nihad Aličković
AntiDayton pokret
Inicijativa za SutorinuOstali prilozi:
» SVEČANO OTVOREN ISLAMSKI CENTAR GAZILAR
Mesihat.org | 12. April 2021 19:43
» DOKUMENTARNI FILM: NAPUŠTENA ZENIČKA SELA - VIŠEGRAD
Dr. sc. Amir Ismić | 12. April 2021 15:25
» POSLJEDNJI POZDRAV GENERALU DIVJAKU
B.net | 10. April 2021 14:36
» RAMAZANSKI PAKETIĆI ZA DJECU U SREBRENICI I BRATUNCU
Anadolu Agency (AA) | 09. April 2021 14:07
Ostali prilozi istog autora:
» MI ŠUTJETI NEĆEMO!
27. January 2019 02:41
» ODBRANJEN TRG HEROJA
08. October 2016 01:16
» IZDAJNICIMA ZA SVA VREMENA!
15. May 2015 03:17