Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Pisana rijec

Njemačka: Nakon 10 mjeseci aktivnosti
BOSANSKA DOPUNSKA ŠKOLA I U HEIDELBERGU
Autor: Haris Halilović
Objavljeno: 12. September 2014. 14:09:38

Bh. aktivisti u Hajdelbergu sa konzulom Đumrukčićem

Inicijatori osnivanja bosanske škole u Hajdelbergu
Nakon deset mjeseci aktivnosti, od ove školske (2014/2015) godine i u njemačkom Hajdelbergu (Heidelberg), gradu poznatom u cijelom svijetu po svom univerzitetu, institutima, filozofima i dvorcima djeca građana BiH i druga djeca koja to žele imaće mogućnost pohađanja dopunske nastave na bosanskom jeziku. Bosanska dopunska škola bit će otvorena u oktobru, a upis djece je u toku.

Ovo je zaključak sastanka koji je u Hajdelbergu održan sinoć, 11. septembra 2014. godine, a kome su prisustvovali bh. aktivisti iz Hajdelberga: dr. Elvira Bijedić, Amina i Adnan Salkić, Samir Lakić, Amra Fejzić-Kreiz, Nina Đumrukčić, Damir Jurinčić, predstavnici organizacije „Bosnien und Herzegowina Lehnenlernen“, najzaslužniji za otvaranje bosanske dopunske škole u ovom gradu, Dag Đumrukčić, konzul BiH u Štutgartu i Haris Halilović, predsjednik Saveza bosanskih dopunskih škola u Njemačkoj, bivši generalni konzul BiH u Štutgartu.

Na sinošnjem sastanku za koordinatora bosanske dopunske škole u Hajdelbergu izabrana je dr. Elvira Bijedić, predsjednica organizacije „Bosnien und Herzegowina Lehnenlernen“ koja će pomagati rad bosanske škole, a narednih nekoliko dana predstavnici roditelja, Saveza bosanskih dopunskih škola i Generalnog konzulata BiH u Štutgartu, u saradnji sa gradom Hajdelberg i nadležnim pokrajinskim ministarstvom izabraće nastavnika koji će izvoditi nastavu i školu u Hajdelbergu u kojoj će se izvoditi nastava.

- Izuzetno sam sretan što ćemo i u čuvenom Hajdelbergu uskoro imati odjeljenje bosanske dopunske škole na čemu najveće zasluge pripadaju spomenutim aktivistima u ovom gradu. Nemjerljiv je značaj očuvanja našeg jezika i kulture u svijetu i vezivanja mladih naraštaja za našu domovinu – Bosnu i Hercegovinu. Kao i u ostalim odjeljenjima i u odjeljenju bosanske dopunske škole u Hajdelbergu nastava će se odvijati po nastavnom planu i programu za predmete dopunske nastave za djecu u iseljeništvu propisane od strane Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine. Pozivam sve koji to mogu, u Njemačkoj i BiH da pomognu rad bosanskih dopunskih škola, a roditelje iz Hajdelberga i okoline da upišu svoju djecu u bosansku školu. Još ima mjesta – kaže Haris Halilović.
Sve informacije oko upisa djece u bosansku dopunsku školu u Hajdelbergu mogu se dobiti putem E-maila: [email protected] ili, na: bosanske-skole.de.

Hajdelberg (Heidelberg) je dom jedne od najstarijih obrazovnih institucija u Evropi. "Ruprecht-Karl Univerzitet", poznat kao Univerzitet u Heidelbergu osnovan je 1386. godine. U njemu su djelovali neki od najpoznatijih mislioca i naučnika svih vremena: Georg Wilhelm, Friedrich Hegel, Hans Georg Gadamer, Jurgen Habermas, Karl Otto Apel i Hannah Arendt. Jedan od njegovih studenata, Karl von Dreis je 1817 patentirao bicikl. Na ovom univerzitetu, hemičari Posselt i Reimann su otkrili da je nikotin glavni farmakološki aktivni sastojak duhana.
Na Univerzitetu se danas nalaze mnogobrojne naučne institucije: Evropska molekularno-biološka laboratorija, Evropska molekularno-biološka organizacija, Njemački centar za istraživanje raka, Instituti Max Plancka za medicinska istraživanja, astronomiju, nuklearnu fiziku i komparativno javno i međunarodno pravo.
Kroz Univerzitet su prošli brojni nobelovci: Robert Wilhelm, Otto Meyerhof, Wolfgang Ketterle, Georg Wittig i Carl Bosch.
Poznatim dvorcem u Hajdelbergu nekada je šetao i čuveni pjesnik Johann Wolfgang von Goethe.Ostali prilozi:
» SVEMU SU KRIVI POKVARENI KALENDARI
Bošnjaci.Net | 17. February 2019 15:03
» SERIJAL TRIBINA «KULTURA PAMĆENJA U BOŠNJAKA»
Mensud Alićušić | 14. January 2019 18:38
» ŽIVOT I OBIČAJI MUSLIMANA
Mehmed Meša Delić | 02. January 2019 17:11
» OVO JE ROMAN O SVIMA NAMA DRAGIM LJUDIMA
Eset Muračević | 05. December 2018 21:11
» „BATONOVE PRIČE“ IZMAMILE SUZE U MAGLAJU
Bošnjaci.Net | 26. November 2018 17:20
» „BATONOVE PRIČE“ PROMOVISANE U STUPNOM DOLU
Tim Bošnjaci.Net | 21. October 2018 00:39
» NAJPRODAVANIJI SLIKAR U BOSNI I ŠIRE DANAS JE UPRAVO SAMOUKI SLIKAR
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 11. October 2018 17:46
» ISPOVIJEST O ČOVJEČNOSTI
Mela Hadrović Murić | 02. October 2018 14:40
» PLAVSKI SREDNJOŠKOLCI OBILJEŽILI ĆAMILOVIH 105 GODINA
Senada Đešević, prof. | 19. September 2018 15:20
» SAN SUADE SULJIĆ-SOKOLOVIĆ
Said Šteta | 13. September 2018 17:55
Ostali prilozi istog autora: