Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Počela manifestacija „Slobodarski dani Viteškog grada Bužima 2014“
HISTORIJSKI SAT O IZETU NANIĆU I 505. VITEŠKOJ BRIGADI
Autor: Nedžib Vučelj
Objavljeno: 06. August 2014. 15:08:07

Stotine Bužimljana pohodilo je put bužimskih vitezova

Agan Bunić, načelnik općine Bužim

Banjalučki muftija dr. Osman ef. Kozlić

Zijad Nanić govori na Ćorkovači
UČAČI KUR'ANA OTVORILI BUŽIMSKE SLOBODARSKE DANE: U Bužimu je otpočela manifestacija „Slobodarski dani Viteškog grada Bužima 2014“, već tradicionalnim učenjem Kur'ana. Prije učača Kur'ana, obratio se načelnik općine, Agan Bunić, koji je pozvao građane Bužima da prate sve historijske, kultrne, vjerske, sportske i druge sadržaje, planirane tokom cjelokupne manifestacije koja će trajati do 15. avgusta. Ajete iz Kur'ana učili su: dva brata hafiza Dževad i Suad Šahinović iz Bužima, brat i sestra hafizi Ahmed i Merjem Šišić iz Bužima, Naim ef. Hamzabegović, Mustafa ef. Pašić, Nermin ef. Bahtanović, Behaija ef. Zeherović, Hidajet ef. Talić, Amir ef, Jusić, Bilal Kovačević i Amina Durić. Nakon učača Kur'ana, prisutnima se obratio bihaćki muftija Hasan ef. Makić, koji je čestitao organizatorima i poželio uspješnu realizaciju kompletne manifestacije u sklopu koje je posebno istakao polaganje kamena temeljca za Islamski kulturni centrar.


Naim ef Hamzabegović - jedan od naboljih učača Kur'ana


Inače, svake godine veče učača Kur'ana prati veliki broj vjernika. Nastavlja se sa realizacijom programa, a naredni sadržaj je posjeta delegacije mjestu pogibije brigadnog generala, rahmetli Izeta Nanića i njegovog najbližeg saradnika, rahmetli Mehe Bašića, gdje će biti proučena fatiha i položeno cvijće, nakon čega će biti održan veliki narodni zbor na Ćorkovači, na velikom poprištu bitaka za Bosnu i Hercegovinu, gdje će biti održan historijski sat, te proučen tevhid i jasin pred duše šehida 505. Viteške brigade.

Ideju za veče učača Kur'ana, koje je postalo tradicionalno dao je prije destak godina, Sabahudin ef Sijamhodžić, tada glavni imam bužimskog medžlisa.

Odlična ideja: Sabahudin ef. Sijamhodžić

Gazije Bosne poginuli zajedno: Izet Nanić i Meho Bašić


NA ĆORKOVAČI ODRŽAN HISTORIJSKI SAT O IZETU NANIĆU I 505. VITEŠKOJ BRIGADI: Petog avgusta se svake godine u toku manifestacije „Slobodarski dani viteškog grada Bužima“, organizira veliki narodni zbor na Ćorkovači, jednom od najvećih poprišta bitaka za Bosnu i Hercegovinu. Prije toga delegacija ispred općine Bužim, je posjetila mjesto pogibije komandanta 505. Viteške brigade, rahmetli generala Izeta Nanića i njegovog najbližeg saradnika Mehe Bašića, koje se nalazi na području Republike Hrvatske. Prilikom posjete delegacije i članova porodica poginulih pročena je fatiha i polženo cvijeće. Na Ćorkovači su o liku i djelu rahmetli generala Izeta Nanića, kao i o herosjokoj borbi 505. Viteške brigade govorili, načelnik općine Bužim, Agan Bunić, izaslanik rejsa, muftija banjalučki, dr. Osman ef. Kozlić i ratni oficir za bezbjednost 505. Viteške briade, Zijad Nanić. Udruženje mladih Bužim, organizralo je pješački pohod od Bužima do Ćorkovače, kojeg je pohodilo više stotina Bužimljana, među kojima najveći broj mladih. „Da se nikada ne zaboravi herojska borba bužimskih vitezova, koja je davala moralnu snagu svim brocima Bosne i Hercegovine, i da se ta istina treba reći svima“ istakao ja između ostalog Zijad Nanić
Na Čorkovači su u organizaciji Medlisa IZ Bužim pručeni jasin i tevhid poginulim borcima-akobogd šehidim 505. Viteške brigade, pa je manifestacija završena u akšamskim satima.IZET NANIĆ: „ČUDIM SE JA VAMA“

Rahmetli general Izet Nanić, sin Rasime i Ibrahima, rođen je 4. oktobra 1965. godine u Bužimu. Bio je drugi od njihovih sedam sinova. Do 1992. godine radio je kao aktivno vojno lice u JNA. Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu postaje komandant jedne od najuspješnijih brigada Armije BiH – bužimske 505. Viteške brigade. Svi sinovi Rasime i Ibrahima su bili odlikaši.
Za svoje ratne zasluge brigadni general Izet Nanić odlikovan je Zlatnim ljiljanom 1994. godine, a posthumno i Ordenom heroja oslobodilačkog rata. Krajišnici su njemu i njegovom poginulom bratu Nevzetu podigli spomenik u njihovoj rodnoj Nanića Dolini pokraj Bužima, dana je to turbe generala i svih šehida 505. Viteške brigade.

Izet Nanić je odrastao u Bužimu. Imao je šestericu braće: Hazret, Nevzet, blizanci Osman i Arif, Nijaz i Mujaga. Izet je svirao gitaru, Hazret harmoniku, Nevzo trubu, Arif i Osman tamburu. Svi su se bavili nekim sportom. Izet i Nevzet su trenirali tae kwon do. Nakon osnovne škole Izet Nanić završava Srednju vojnu školu u Zagrebu. Vojnu akademiju upisuje 1984. u Beogradu (smjer RVPVO). Jednu godinu boravi i u Sarajevu, da bi konačnu vojnu naobrazbu stekao u Zagrebu 1987. godine. Naredne 4 godine radi kao poručnik ARJ PVO JNA u Kragujevcu. Oženio se 1987. Sefijom Remetić iz Varoške Rijeke. Imali su troje djece: kćerku Leu – Izetu (1988) i dva sina Nevzeta (1991) i Ibrahima (1993).

POVRATAK U BUŽIM

“Bog je dao da dođe u posjetu roditeljima i da se zatekne na pravom mjestu, u pravo vrijeme.
Početkom 1992. Izet Nanić napušta JNA i vraća se u rodni Bužim gdje uzima aktivno učešće u organizaciji odbrane i formiranju prvih vojnih jedinica. Nakon pogibije njegovog brata Nevzeta, odlučuje preuzeti komandu nad hrabrim Bužimljanima. Već 1. augusta postaje komandant Štaba TO Bužim, a 15. augusta 1992. njegovom zaslugom formira se 105. bužimska udarna krajiška muslimanska brigada od koje će kasnije nastati 505. Viteška motorizovana brigada.

Nekoliko puta je ranjavan u ratu, a posebno je bio poznat po strategiji ratovanja udaranju neprijatelju sa leđa. „To ne može svako, već samo onaj ko zna i ima hrabre borce kao što su borci 505. Viteške brigade. Ja vjerujem posebno u njihovu hrabrost i njhovo srce i težnju za pobjedom“ isticao je general Nanić. Oni koji su ga dobro pozvalai, pa čak i strani vojni analitičari priznaju da je bio vojnik, strateg i starješina posebnoga kova, kakvog nisu sretali ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u svijetu, pa nije ni čudo što neke čak vojne sile proučavaju njegovu strategiju ratovanja, gdje Nanić sa svojim borcima bilježi nevjerovatne pobjede, zahvaljujući strategiji ratovanja kakvu ni vojni analitičari i stratezi nisu poznavali.

„Čudim se ja vama", zano je često reći svojim ratnim kolegama dajući im veoma važne savjete tokom mnogobrojnih uspješnih akcija.Ostali prilozi:
» USPJEŠNA BOSANSKOHERCEGOVAČKA ZAJEDNICA U EDMONTONU
Remza Lagarija | 22. January 2019 13:53
» PLAVSKI SREDNJOŠKOLCI U INTERNACIONALNIM PROJEKTIMA
Senada Đešević, prof. | 15. January 2019 17:23
» NOVI IZAM U BOSANSKOHERCEGOVAČKOJ POLITICI
Fikret Hafizović | 30. December 2018 21:31
» NAGRADA ZA BOSANSKU DOPUNSKU ŠKOLU MANCHESTER
B.net | 23. December 2018 13:38
» BOŠNJAČKE DŽAMIJE UKRASILE TORONTO I HAMILTON
Esad Krcić | 14. December 2018 21:42
» PROMOVISANA KNJIGA – BOSANSKI JEZIK
Haris Halilović | 28. November 2018 16:59
» DA TE VOLIM DUŠA ZNA DRAGA MOJA BIH
Mensud Alićušić | 26. November 2018 21:25
» 5. DJEČIJI SAJAM NAJBOLJI DO SADA
B.net | 21. November 2018 15:15
» BUŽIM: U POHODE PJESNIKU I FOTOGRAFU NEDŽIBU VUČELJU
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 15. November 2018 18:03
» DRUGI APEL: ČEKA LI NAS PROKLETSTVO KORDOBE... ILI...?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. November 2018 00:35
Ostali prilozi istog autora:
» MUNJEVITA “MUNJA 93”
13. January 2017 15:39
» EDIN VUČELJ SPORTISTA GODINE
02. March 2015 14:03