Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme

JULI U BOŠNJAČKOJ DIJASPORI: BKZ Offenbach uselio u nove i veće prostorije;
U OFFENBACHU URUČENE DIPLOME ZA 156 BOŠNJAČKIH MALIŠANA, SVRŠENIKA MEKTEBSKE NASTAVE
Autor: Ismet Zukorlić
Objavljeno: 23. July 2014. 20:07:59

Bošnjački mališani nakon primaja diploma


Juli je mjecec koji Bošnjacima u domovini Bosni, a i rasejanju diljem cijelog dunjaluka, ispunjen tugom. Jer to je mjesec ‘tabuta’ i sjećanja na žrtve genocida i istrebljenja kroz koje je prošao bošnjački narod u vremenu trodržavne agresije (Srbija, Crna Gora i kasnije Hrvatska) na domovinu Bosnu na pragu trećeg milenija.

Očito je da sa tom ranom živimo i borimo se dalje i da se moramo posvetiti našem mlađe naraštaju da ne zaborave, ko su, šta su i šta nam se sve kroz historiju dogodilo. Ovom prilikom pobrinuo se BKZ Offenbach, koji je uz ove ramazanske mubarek dane obilježio i useljenjem u nove prostorije koje su u sklopu objekta u kojem su i do sada bile, iako su iznajmljene, ali su sada nove veće i preuređenije. Dosadašnje su postale tijesne, ne mogu se odvijati sve aktivnosti i da prime sve one koji žele biti dio, odnosno članovi pomenute zajednice.

Pošto je završetak školske godine u njemačkoj pokrajini Hessen počeo 20. jula, a znamo da će se već nakon završetka školske godine mnogi Bošnjaci uputiti ka domovini Bosni i Sandžaku, isto tako Kosovu i Makedoniji… ovo je bila i jedina prilika za 156 učenika mektebske nastave, da se okupe i zajednički obilježe završetak i mektebske godine. Ovom svečanom prilikom u mjesecu mubarek ramazana uručene su im diplome Mešihata IZB Njemačke o završenom stepenu vjerskog obrazovanja. Inače mektebska školska nastava završava u isto vrijeme kad školska godina gradskih škola u ovoj prijateljskoj zemlji.

Svečanosti uručivanja diploma prisustvovali su i musafiri iz domovine i Njemačke. Ispred Rijaseta IZ u BiH gost je bio Mirsad ef. Bećirović, ujedno i direktor humanitarne orgnitacije "Hajrat" koji je u toku ovog ramazan i šerifa zijaretio bošnjačke džemate u jugozapadnom dijelu Njemačke i Ishak ef Alešević, glavni imam za pokrajinu Hessen.


Snimak za sjećanje sa glavnim imamom za pokrajinu Hessen


Početak svečanosti počelo je učenjem Kur’ana azimušana koji je izveo hafiz Kur’ana i profesor FIS u Novom Pazaru dr. Haris ef. Hadžić, inače musafir – vaiz u ovom džematu uz ramazan. U svom obraćanju predsjednik džemata Muzafer Hadžić je pohvalio rad imama Nedžada ef. Ljajića i njegovih pomoćnika mualima Muamera Dudića, Ismeta Hasanovića, Zijada i Esada Kurtanovića, kao i povremeno ukljucivanje svrešnika Gazi Isa-beg medrese u Novom Pazaru Enesa ef. Iljazovića, inače rođen u Offenbahu, zašto ne pomenuti i da je sin hadži Ismaila Iljazovića, koji je najzaslužniji što će se, inša-Allah, ove godine Bajram namaz obaviti u prostorijama novog mesdžida. Predsjednik Hadžić se također zahvalio svim džematlijama i uputio poziv svim Bošnjacima da se uključe u rad ove zajednice ili bilo koje druge na području Njemačke, jer sve su bošnjačke zajednice bratske i čine jednu instituciju Mešihat Njemačke, odnosno Rijaseta IZ u BiH.

Nakon obraćanja predsjednika, riječ je uzeo Glavni imam pokrajine Hessen Ishak ef. Alešević koji je između ostaloga istakao:
- Ovaj džemat kao i svi džemati u kojima imamo ovaj potencijal koji vidimo ovdje je lađa spasa na ovom uzburkanom “zapadnom moru”, svi mi uz čvrsto držanje jedne i ispravne vjere - islama, izgrađujemo čvrst i jak karakter..., rekao je Glavni imam, naglašavajući svršenicima mektebske škole: Trebamo da težimo visokom obrazovanju, jer nam to pruža ova ekonomska i najrazvijenija država na svijetu, a uz to i najdemokratskija. Trebamo da se čvrsto držimo naših institucija i džemata koji su u sastavu tih institucija, zaključio je ef. Alešević.

Na kraju svečanosti hafiz dr. Haris Hadžić je proučio Ašere i upućena dova za jedinstvo zajednice i jedinstvo svi muslimana.

Nakon podne namaza Ishak ef Alešević je predvodio dženazu El gaib za 284 šehda, za žrtve genocida Prijedora i šehide Gaze.

U akšamskim satima, nakon zajedničkog iftara, održana je tribina koju je održao musafir izaslanik Rijaseta BiH i direktor humanitarne organizacije “Hajrat” Mirsad ef. Bećirović, koji je istakao da nam je obaveza čuvanja vjerske kulturne tradicije i učešća u izgradnji sistema matice države Bosne i Hercegovine.
Nakon tribine klanja je jacija i teravih namaz.Ostali prilozi:
» NOVOPAZARKA ČUVA MURATOVO TURBE: MELEK ME DOVEO NA OVO SVETO MJESTO
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 07. August 2018 14:38
» NEKA ZA SVE NAS SLOBODA I DOSTOJANSTVO BOSANSKO-HERCEGOVAČKOG INSANA BUDE SVETA DUŽNOST
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 03. August 2018 13:30
» ISPUNJAVANJE EMANETA JE ODLIKA MU'MINA
Nezim Halilović Muderris | 20. July 2018 14:54
» DVADESET I TRI GODINE OD GENOCIDA U SREBRENICI, ŽEPI I GORAŽDU
Nezim Halilović Muderris | 07. July 2018 16:01
» DOISTA SE ZIKRULLAHOM (SPOMINJANJEM ALLAHA) SMIRUJU SRCA
Nezim Halilović Muderris | 29. June 2018 21:21
» DIVAN JE LI DOBAR IMETAK U RUKAMA DOBROG ČOVJEKA
Nezim Halilović Muderris | 09. June 2018 14:37
Ostali prilozi istog autora:
» SANU I SPC
08. March 2017 15:18
» PODRŽIMO ISTINU!
30. January 2016 15:52
» LOŠA BRAĆA A GORE KOMŠIJE
27. September 2015 16:37
» NAMETANJE ISKRIVLJENE PAMETI
12. August 2015 13:44
» POLITIČKO BUĐENJE BOŠNJAKA
24. November 2014 14:23
» KAD RIJEČ NELJUDI DADOŠE
30. October 2014 15:30
» BOSNA IZMEĐU PONOSA I SRAMA
09. September 2014 17:18
» “NEZAVISNI” DESTRUKTIVCI
17. June 2014 04:13
» LOVCI NA NACONALNI NOVAC
26. December 2013 09:25