Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Mještani sela Jastrebac u Željeznom Polju poručuju
NAMA TREBAJU LOPATE A NE KAMERE
Autor: Aiša Purak
Objavljeno: 31. May 2014. 01:05:38
ZAHVALNICA SELA JASTREBAC ISLAMSKOJ ZAJEDNICI STUTTGART

U ime mještana sela Jastrebac u Željeznom Polju, kao i u svoje lično ime, želim da vam se zahvalim na donacijama koje ste uputili i za selo Jastrebac u Željezno Polje. Vaše donacije su stigle u ruke onih najpotrebnijih. Posebno bih željela da vam se zahvalim na donaciji brašna jer je upravo brašno nedostajalo mještanima sela Jastrebac. Vaša donacija, iz dalekog Stuttgarta, je došla u pravo vrijeme i na pravo mjesto.Elhamdulillah, trenutna situacija u selu Jastrebac je ohrabrujuća, zahvaljujući vama kao i svim ostalim donatorima, koji su svojim donacijama pomogli mještane ovog sela. Atomsfera i moral u selu su zadivljujući, i to prvenstveno zahvaljujući dolasku humanitarne pomoć u selo. Tako da ne samo da su vaše donacije donijele neophodnu hranu stanovnicima Jastrebca nego su im vratile i nadu da nisi zaboravljeni, iako su bili u potpunosti odsječeni od svijeta. Vaša donacija je im vratila nadu da ipak neko misli i na njih i šalje im hranu. Trenutno mještani Jastrebca pokušavaju da spase ljetinu te su se uveliko angažovali oko poljopriverednih radova i vršenja priprema za berbu malina.

Međutim, iako je situacija u selu Jastrebac bolja ona je daleko od zadovoljavajuće. Selu i dalje trebaju donacije te bih apelirala na vas kao i ostale donatore da ne zaboravite na ovo malo selo u raspodjeli i distribuciji vaših donacija. Kao što niste zaboravili ni prvi put kad su vaši kamioni dijelili hranu i pružali nadu narodu Bosne.

Drage i poštovane dzematlije Islamske zajednice Stuttgart, uvažene gazije na putu dobra, zahvaljujući vama kao i svih drugih džemata, prvenstveno Europe, a zatim širom svijeta, svih humanitarnih organizacija te pojedinaca, narod Bosne je uspjeo da preživi i ovu tešku kataklizmu koja je zadesila našu milu Bosnu. Bosna je u amenet ostavljena svima nama a taj amanet razumiju i ostala braća i sestre diljem ove naše planete Zemlje. Svojom organizacijom i efikasnošću, cijelom svijetu smo održali lekciju iz humanosti. Održali smo im lekciju kako se treba pomogati narod u nevolju. Bez čekanja, razmišljanja, politike. Sigurna sam da će mnogi pisati i studirati ovaj neviđeni i nezabilježeni fenomen. Ovaj vid pomoći i organizacije kojeg je, prevenstvneo dijastpora, ali i narod u Bosni, pružio nastradalima od poplava i klizišta širom Bosne. Iz ovih humanih ljudi nije stajala jaka država sa svojom vojskom i kasom, nego je sve došlo iz džepova naših humanitaraca. Pa kad bi svjetski hunartaci vidjeli, da naš Bošnjo daje i zadnje pare za svoj narod, zaboravljajući na svoje potrebe, zastidili bi se. A opet eto nema Bošnje na prvim stanicama svjetskih medija. Džematlije Islamske zajednice Stuttgart, položili ste ispit kako vi tako i svi oni koju su čuli vapaje gladnih i nastradalih, kako u bosni tako i u mom malom zatrpanom selu Jastrebac.

Molim Uzvišenog Allaha dž.š da vas sve obilno nagradi za vaše angažovanje, vaše donacije i vašu podršku. Molim Allaha dž.š da vam svima uveća vašu nafaku. Da vam da bereket u vašem imanju, vašoj familiji i vašem vremenu. Inša-Allah, da još više ojačate i osnažite i kao džemat i kao pojedinci. Jer jačina i moć je u broju i zajednici. Jačinu vaše sloge i zajedništva najbolje je osjetio narod Bosni kroz tone I tone hrane dovezene šleperima iz vaših dzemata Bosnu. Ovakava organizacija i količina humanitarne pomoći je nešto novo kako za Bosnu tako i za cijeli svijet. Molim Allaha dš.š da vam da jedinstvo jer je naša jačina i snaga u broju i slozi naših dzemata.

Džematlije Islamske zajednice Stuttgart, svima vam se od srce zahvaljujem. Još bih ovdje istakla nekoliko osobe koje su se odazvala mome apelu za pomoć mjestanima Jastrebca, upućen preko facebooku i koje su direktan bile sebeb dolaska vaše pomoći i u moje selo Jastrebac. Prvo bih se zahvalila vašem uvaženom i cijenjenom imamu, Hamzi ef. Subašiću. Zatim našem uvaženom Željeznopoljcu a vašem džematliji, Muhamedu Aganoviću, te cijenjenoj sestri Zineti, koja me je, preko facebooka i kontaktirala i saopštila da će nešto pomoći iz dzemata Islamske zajednice Stuttgart, biti upućeno i za selo Jastrebac u Željezno Polje. Zineta je tražila informacije moga brata Hilme Bećirovića kako bi mogli organizovati prijevoz vaših donacija do sela Jastrebac. Ovom prilikom bih se zahvalila i Hilmi Bećirović koji je sebe odmah provog dana kataklizme u Bosni, u potpunosti stavio u službu mještana Jastrebca i Željeznog Polja.

Na kraju bih još dodala da sam malo zakasnila sa ovom zahvalnicom jer sam čekala na fotografije koje su mi trebale biti poslane od mještana sela Jastrebac. Ali, kako je se ispostavilo samo jedna ili dvije osoba u cijelom selu imaju telefon ili kameru koje mogu uzimati i prebacivati fotografije na internet. Na žalost ni te osobe nisu bile prisutne pri dijeljenju vaših donacija jer su bile u akciji čišćenja puteve. Tako da me upravo to čišćenje puteva podsjeti na jedan muhabet ili razgovori koji sam vodila sa jednim mještanom Jastrebaca. Naime, ja sam insistirala da mi se pošalje nekoliko fotografija uzete direktno u selu pri distribuciji donacija, koje bi popratile moj tekst. Mještani su mi javili da nemaju kamera niti telefona da uzimaju slike i prebacuje ih na internet. Ja sam ih tada pitala šta je još potrebano mještanima sela Jastrebac, te mi je moj sagovornik odgovorio: “DOSTA LOPATA.” A ja dodam “Pa možda vam treba i koja kamera da možete uzimati i slike.” Evo što mi je moj sagovornik, onako otresito, odgovoreno: ”Ne, nama trebaju lopate da mi možemo čistiti put, a ti eto piši i slikaj koliko ti duša želi. NEKO TREBA I RADITI! KAKO ĊEŠ DOĊI U JASTREBAC AKO NE OČISTIMO PUT, I ZATO NAMA TREBAJU LOPATE A NE KAMERE.” Ovaj odgovor me je podsjetio na odgovor Alije Sirotanovića, kad je na pitanje Tita, šta mu treba, naš Alija odgovorio da mu treba samo veća lopata i da mu ništa drugo nije potrebno. Tako i ovim radišama iz Jastrebca, TREBA JOŠ LOPATA.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» HISTORIJA IMIGRACIJE U AMERICI
19. November 2017 01:07
» BOŠNJAČKA OAZA U SRCU KANADE
06. December 2016 03:23
» DRUŽENJE SA BOŠNJACIMA KANADE
16. September 2015 17:08