Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

NA PRAGU PARLAMENTARNIH IZBORA NA KOSOVU
Autor: Sahit Kandić
Objavljeno: 05. April 2014. 17:04:00
Sahit KANDIĆ, politički analitičar: Prva bitna stvar koja mijenja raniju početnu poziciju je to da su upravo završeni lokalni izbori proizveli još jedan moćan politički subjekat a to je Centar demokratske Unije, tako da uz Koaliciju Vakat i NBS imamo još jednog ozbiljnog favorita za parlament Kosova a koji drastično mijenja dosadašnji relativno ustaljen politički tok.
Drugi bitan element je to da za manjine po Ustavu Republike Kosova nastupa “era” garantiranih a ne kao do sada rezerviranih zastupničkih mjesta u parlamentu Kosova, gdje bošnjačkoj zajednici pripadaju tri sjedišta za koja se politički subjekti bore, obzirom da za više nema glasačkog potencijala. Model rezerviranih mjesta je favorizirajući jer su ta mjesta “poklanjena” trima najjačim subjektima, a ako neki od subjekata osvoji i dovoljnim brojem glasova onda i to dobije kao dodatno mjesto.
Od prošlih Parlamentarnih izbora iz 2010. godine, pa do ovih koji uskoro slijede, je bilo dosta političkih turbulencija i prestrojavanja u našoj zajednici, a to dobrano mijenja konstelaciju odnosa i pretenzija, te reflektuje sasvim novu “krvnu sliku” sadašnje političke zbilje.
Pa i kod većinske zajednice je došlo do glasačkog preorjentiranja a taj proces se ekspanzionistički i dalje širi a to će se izravno odraziti na Thaçijevu PDK kojoj su već okrenuli leđa ključne stranačke okosnice kao Jakup Krasniqi i Fatmir Limaj stvorivši subjekat Inicijativa za Kosovo. Gospodarstvena iscrpljenost građanstva, nezadovoljstvo pregovaračkim dostignućima oko integriranja sjevera zemlje, dvomandatna monotonija od istog subjekta, korupcija i brojne druge frustracije će bez dvojbe rezultirat smjenom PDK a u korist Mustafijeve LDK i Kurtijevog pokreta “Samoopredijeljenje”, kao i djelimice oporavit Haradinajevu AAK od pehova sa lanjskih lokalnih izbora. To su bitne pojedinosti kojima se ne “zamara” naš obični puk, ali o svemu tome moraju razmišljati naši budući zastupnici koji će se nadmetati prvo međusobno na izborima a potom sa vladajućim establišmentom na ostvarenju plasiranih obećanja svojim “štićenicima”.

Takmaci i njihov osnovni profil

Četveropartitna koalicija “Vakat” je na prošlim izborima izlazila ojačana i sa neovisnim intelektualcima i ostvarenim glasovima se održala kao najjači politički subjekat sa pređenih pet tisuća glasova, no na upravo završenim lokalnim izborima ima slabiju potporu. Prednosti ovog subjekta su širok i uglavnom skladan koalicioni “pakt”, šire obujmljen geografski prostor djelovanja te odmjeren i fleksibilan nastup autoritativnih pojedinaca kojim je pridobijano glasačko povjerenje. Glavne slabosti su pretjerana uzdržanost u odlučnijoj samoobrani stavova (izuzev Ćerima Bajramija), nepromišljeno uzastopno držanje ministarstva obrazovanja koje je istoobno i “vruć krompir”, te nedovršen proces kadrovskog osvježavanja.
Centar demokratske unije je “novi subjekat sa starim vođama” koji je dinamičnom predizbornom kampanjom na zadnjim izborima “zgrabio” briljantnih tri tisuće glasova ustoličivši se na drugom mjestu. Ovaj subjekat je nastao kao vrlo obećavajući pokret, uspješno se “prelio” i na susjednu općinu, te strukturalno i programski zasnovan na mlade i stručne kadrove. Izazovi sa kojim će se suočavati CDU su sistematizacija resursa nakon pobjedničke euforije, strateška kratkoročnost i dakako nedorečena ideološka profilizacija.
O Novoj Demokratskoj Stranci se nemože sudit po onom što propagira već što odrađuje. NDS ima konstantno dva odbornika u SO Prizrena a koji su činili prevagu u korist vladajuće PDK i tim postizbornim partnerstvom su se vještio izdejstvovale mnoge utjecajne pozicije kako na lokalnoj a tako i na cantralnoj razini vlasti. Osim pregovaračkih predispozicija, NDS vješto iskalkulira svakom pojedinošću i prigodom, karakterizira je i izrazita unutarstranačka disciplina kao i politikantska umiješnost. S’druge strane, NDS pretjerano troši energiju na konspiracije, čelnicina nestrpljivost nerijetko prouzroči i po nekoliko uzastopnih kontradikcija u istoj izjavi, a osim nje i fejsbukaša Ćemailja Smailjija svi drugi su u njenoj sjeni bez obzira na pozicije i dužnosti koje obnašaju…
BSDAK u posljednje vrijeme “nema sreće” sa izabranim predstavnicima na zadnjim kako centralnim a tako i lokalnim izborima, naravno da po tome nije izuzetak. Inače, BSDAK slovi za sezonsku instant-stranku jer se aktivira samo oko izbora. No, kad su u pitanju raspodjele pomoći u regionu Peći važi za najaktivniju stranku pa i ako se te zasluge često pripisuju drugim subjektima i pojedincima. Stranka je vrlo uticajna u centralnim institucijama Kosova i to bez obzira na izborni kredibilitet. Otvorenog je tipa, no to nije dovoljno jer BSDAK pati od kadrovske neodrživosti, nedovoljne javne zastupljenosti kao i slabog organizacionog potencijala.
GI Sabahudin Ciriković je tročlana lista koja se solidno plasirala osvojivši 394 glasa na lokalnoj razini u Peći. Istodobno, dotični nosilac liste je (sa 328 glasova) pojedinačno najglasaniji kandidat izvan prizrensko-dragaške regije. Šef je Ureda za zajednice i povratak pri općini Peć, a to je solidna osnova za politički rad i uticaj. Također je bez afera, iskren je i odmjeren u javnim nastupima pa lahko “šarmira” posebice one neopredijeljene birače. Pomalo je nestalan i pretjerano obazriv, ali ipak sa manje mahana od sviju drugih.
A GIBI je nova inicijativa koja je na zadnjim izborima pokazala vještinu na svim poljima i od glasača adekvatno “poentirana” glasovima, te tako skoro duplo pobjegla sljedećem takmacu bošnjačke provenijencije. Alma Destanović (nosilac liste) je dužnosnik Ureda za zajednice i povratak u općini Istok, inače mlada i perspektivna političarka. Nakon peha sa koalicijom “Vakat” uspješno se reorganizirala i trasirala svoj “put uspjeha”. Kao slabost joj se može pojaviti fakat skromnog baznog izbornog tijela, emotivnost te sklonost solo nastupima.
Od nekad slavnog općenarodnog pokreta, danas je SDA na Kosovu svedena na samo jednog (i to odbjeglog) općinskog odbornika. Ovaj subjekat je nastao ’90-te godine na slobodarskim idejama i najplemenitijim vrednotama Bošnjačkog naroda s’neopisivim elanom i voljom srčanih i čestitih lafova iz našeg naroda koji su je požrtvovano krvlju i znojem stvarali. Ali ona sad počiva samo na proklamovinju demokratičnosti, a široki spektar beskrupuloznih hazarderskih manipuliranja joj je raspršio slavu i učinio je totalno zanemarljivim subjektom poput SDP-a. Zato je treba urgentno i temeljito reformirat, te očistit aferaškog imidža, ideološke zakržljalosti i mizernog mahalsko-konspirativnog politikanstva.
Ujedinjena stranka Bošnjaka iz Prizrena je na prethodnim parlamentarnim izborima bila dio Koalicije VAKAT da bi neslaganjem sa postizbornom preraspodjelom pozicija u vlasti napustila Vakat i na lanjskim lokalnim izborima osvojili nekih 280 glasova, a što je za ovu općinu zanemarljiv broj. USB bi mogla partnerstvom ojačati neki od subjekata, jezičak je na vagi po pitanju prestiža na lokalnoj razini i ima solidnu priliku da ojača do predstojećih izbora. Mada je malo vjerojatno da će poduzeti neki bitan potez zbog unutarnjeg rivalstva braće Zulji, politički je nedefinirana te karakterizira se izostankom ekspeditivne i ambiciozne političke akcije.

Kome će građani Kosova dati glas?
GI “Za bolji život” iz Rvatske je jedini subjekat koji se uspio domoći odborničkog mjesta na prvim slobodnim kosovskim izborima u Leposaviću. Pokazani uspjeh će na ovim predstojećim parlamentarnim izborima privući i glasače neuspjelih konkurenata tako da brojka od 175 glasova će drastično biti ojačana. Nosilac liste Mihret Salković je iz poznate obitelji kosovskog heroja Šefka Salkovića i kao takav ima solidne šanse da ojača svoj politički subjekat te moć i uticaj u kosovskoj vlasti na fonu vrijednosti za koje je stradao njegov bliski rođak rahmetli Šefko. Mihret i osobno ima jaku potporu bošnjačke političke javnosti, bošnjačkog civilnog sektora te ovdašnjih institucija, i samim time dovoljno povoljnosti da izgradi jak utjicaj u vlasti te pomogne svom mjestu koje je do sada bilo veoma zapostavljeno od sviju.
Građanska inicijativa Gore je na zadnjim lokalnim izborima osvojila jednog odbornika u Dragašu sa 344 glasa. To je subjekat čiji glasovi redovito variraju u zavisnosti kakve se koalicije prave od strane čelnih ljudi tog subjekta. Tako je Vezira Emruš zauzimala mjesto bošnjačke zajednice a GIG je dobijao svoje rezervirano mjesto sa samo stotinjak glasova. Isto se desilo i pretakanjem čelništva i glasača u CDU na lanjskim lokalnim izborima, tako da kod GIG-a ima raznih varijacija koje idu u krajnosti i često su nepredvidive. Prednosti ovog subjekta su brojnost glasačkog tijela i slaba politička konkurencija kako od SDSG-a a tako i od ostalih. Slabosti GIG-a su političko šarlatanstvo, podložnost manipuliranjem iz Beograda, politička getoizacija i regionalna začahurenost zajednice.

Tri bitna čimbenika

To su bivši i budući pretendenti a novi izazovi sa kojima se susreću su u daljem strateškom nastupanju jako bitne pojedinosti i tu trenutačno imamo refleksiju triju dominatna faktora koji redefiniraju dosadašnju političku konstelaciju u odnosu na sve ranije parlamentarne izbore. Prva bitna stvar koja mijenja raniju početnu poziciju je to da su upravo završeni lokalni izbori proizveli još jedan moćan politički subjekat a to je Centar demokratske Unije, tako da uz Koaliciju Vakat i NBS imamo još jednog ozbiljnog favorita za parlament Kosova a koji drastično mijenja dosadašnji relativno ustaljen politički tok.
Drugi bitan element je to da za manjine po Ustavu Republike Kosova nastupa “era” garantiranih a ne kao do sada rezerviranih zastupničkih mjesta u parlamentu Kosova, gdje bošnjačkoj zajednici pripadaju tri sjedišta za koja se politički subjekti bore, obzirom da za više nema glasačkog potencijala. Model rezerviranih mjesta je favorizirajući jer su ta mjesta “poklanjena” trima najjačim subjektima, a ako neki od subjekata osvoji i dovoljnim brojem glasova onda i to dobije kao dodatno mjesto. To znači da će biti borbe za prva tri mjesta, a pošto su to po rasporedu snaga sa zadnjih lokalnim izbora VAKAT, CDU i NDS koji imaju po 3000 glasova to hipotetički znači da je cenzus (ako dodatno ne ojačaju) na preko tri hiljade. Ako i novi nacrt zakona prođe sa neustavnim, nepravičnim i nedemokratskim “surogatom” da i za parlamentarne izbore glas dat partiji ide i nosiocu liste, utoliko za nas Bošnjake mnoge stvari (uključujući tu i same izbore) gube smisao jer će glasači mimo svoje volje glasati i nekoga ko obavezno ne uživa njihovo povjerenje i potporu.
Treći bitan čimbenik je to što ćemo imati stratešku reviziju dosadašnje politike u “razuđenim” bošnjačkim sredinama kroz novi ujediniteljski politički subjekat. Zbog razočarenja što pećki region nema zastupnika u parlamentu, ove godine je pokrenuta inicijativa oko stvaranja ovdašnje Jedinstvene Liste za predstojeće izbore a koju već čine; Sabahudin Ciriković, Alma Destanović, Osman Cucović i Senad Dacić i dr. U toku su dogovori sa Nedžadom Ugljaninom i Mihretom Salkovićem oko uključivanja, a nakon toga će se ponudit i ostalim subjektima da se uključe ali isključivo sa novim i nekompromitovanim kandidatima… Redoslijed na listi je zamišljen da bude zasnovan na pokazanoj pojedinačnoj glasovnoj “težini” kandidata kao najpravednijem modelu pozicioniranja na “skali” glasačkog populariteta, a sami izborni plasman međ’ tri “sretna dobitnika” ovisi od njihovog iskrenog nijjeta i rada.

Jačanje političkog jedinstva Bošnjaka

Gornji ogled trenutačnog stanja fokusiran je na krucijalne čimbenike u bošnjačkom političkom mozaiku. A moram podsjetiti na buduće izazove i rapidno intenziviranje dinamike u političkoj borbi koju diktira novo jačanje uticaja srbskih interesa na kosovskoj političkoj areni i pozicioniranje većinskog političkog bloka u novoj konstelaciji, gdje se naši politički reprezenti moraju spremit za grublje “laktanje” jer očigledno da kao “lahko lomljiva roba” nemogu polagat nadu na sreću i sažaljenje. To znači da će “morat” riaktuelizirat Memorandum o suradnji koji su protekle godine ponudili Bošnjački savjet Kosova i Bošnjačka kulturna zajednica na Kosovu, po onoj mrskoj Njegoševoj izreci “Zla je zima orla naćerala…”Ostali prilozi:
» PONOSNI LJUDI U BIJELOM
Mr. Milan Jovičić | 04. June 2020 18:45
» HVALA NA OBAVJEŠTENJU!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 03. June 2020 14:53
» MOJE ISKUSTVO SA ZDRASTVENIM
Harun Hodžić | 03. June 2020 13:58
» PATOLOŠKA ISLAMOFOBIJA RADIKALNIH KRIPTOPAGANA
Sahit Kandić | 02. June 2020 13:27
» MUŠKI ŠOVINIZAM U SANDŽAČKOJ POLITICI
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 01. June 2020 17:56
» KAD PORASTEM BIĆU PFLEGEKRAFT
Said Šteta | 30. May 2020 15:11
» NAJBLISTAVIJA NJEGOŠEVA PRIJEVARA
Šemso Agović | 29. May 2020 15:09
» (PA) I MI SMO BOŠNJACI!
Arsim Tarik Saliji | 29. May 2020 14:44
» STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE: TRIDESET GODINA POSLIJE - OD NACIJE DO DRŽAVE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. May 2020 15:37
» VRAĆAMO LI SE TO U SVOJ MALI SVIJET?!
Ajša Čišija | 23. May 2020 19:31
» ZA SVE JE KRIV NAROD
Zijad Bećirević | 22. May 2020 19:54
» BOGOMOLJE U TELEVIZIJSKIM KUĆAMA
Mr. Milan Jovičić | 22. May 2020 19:40
» ZAŠTO ŠUTIŠ, EMIRE B.?
Said Šteta | 20. May 2020 17:35
» MINISTARSTVO BIH ZA DIJASPORU, DA ILI NE?
Aziz Hurem | 10. May 2020 18:00
» JE LI BLEIBURG U SARAJEVU ILI JE SARAJEVO U BLEIBURGU?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. May 2020 15:44
» CRNI LABUDOVI - BEDEM KOJIM SE BOSNA OPASALA
Elmedina Muftić | 07. May 2020 17:09
» BOŠNJACI KOSOVA (NE)DOBIJAJU MINISTRA?!
Ćerim Bajrami | 30. April 2020 16:34
» AMERIKANKA NA RUBU NERVNOG SLOMA
Adisa Busuladžić | 27. April 2020 19:26
Ostali prilozi istog autora:
» PREVENTIVNE MJERE I NA KOSOVU
12. March 2020 13:11