Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

Dignimo glas protiv nepravde i diskriminacije u Crnoj Gori
ISMAIL GUBERINIĆ - ŽRTVA VOZAČA NENADA ZEČEVIĆA, PRAVOSUĐA I TUŽILAŠTVA U CRNOJ GORI
Autor: Mr. Nusret Balić
Objavljeno: 09. March 2014. 17:03:05
Mr. Nusret BALIĆ: Kada je u pitanju narušavanje prava građana koji pripadaju bošnjačkoj naciji, onda njihov ''građanski'' koncept totalno zataji. Ovo je gospodo iz vlasti kap koja je prelila čašu podrške Bošnjaka vašim strankama, i koalicionim partnerima. Vjerujem da vam Bošnjaci nikad više neće povjeriti emanet.
U Bijelom Polju je 07.03.2013. godine, organizovan protest povodom nesavjesnog rada Osnovnog suda i Tužilaštva. Naime, u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 15. septembra 2013. godine, teške povrede zadobio je šestogodišnji Ismail Guberinić, inače sin dipl. pravnika Samira Guberinića korisnika invalidskih kolica. Toga dana, vozač automobila Nenad Zečević nanio je teške povrede maloljetnom Ismailu, koji je nakon sedam dana u komi, preselio u KBC-u Podgorica. Nakon tužbi O.D.T. Osnovnom Sudu u Bijelom Polju, koja je vraćana dva puta na doradu, državno Tužilaštvo odustalo je od krivičnog gonjenja, zaključivši da nema elemenata krivične odgovornosti. Protest koji je bio organizovan u Bijelom Polju, a kojeg je organizovala porodica Guberinić, najbolji je indikator zakržljalog, nepravednog i diskriminatorskog funkcionisanja pravosuđa i tužilaštva u Crnoj Gori.

Posebno sam neprijatno iznenađen odnosom pojedinih televizija u Crnoj Gori, koje nisu skupile dovoljno hrabrosti da bar u najmanju ruku pomenu da je protest bio organizovan. To pokazuje njihovu pristrasnost u radu, njihovu zavisnost od režima i njihovu slobodu. Nije im dovoljno što imamo institucionalnu diskriminaciju, nego još i onu medijsku. Takođe sam neprijatno iznenađen neprisustvom građanskih stranaka, a posebno stranaka režima, koji permanentno govore kako se zalažu za koncept ''građanskog'' organizovanja. Ovim su pokazali svo političko licemjerstvo, i da je njihovo građansko zalaganje aktuelno samo onda kada im je neophodna podrska birača. Svoju želju da pomognu svoj narod koji im je dao legitimitet da ih predstavljaju, nisu pokazali ni funkcioneri Bošnjačke stranke, koji nisu uz svoj narod onda kada su im najpotrebniji. Svoje vrijeme, energiju i zdravlje nisu žalili invalidi koji su došli iz Podgorice i Nikšića da podrže porodicu Guberinić. Zato bi trebalo da se stide svi predstavnici institucija u Crnoj Gori, a posebno predstavnici političkih stranaka što nisu pružili podršku, a koji su bili su u stanju da to učine. Kada je u pitanju narušavanje prava građana koji pripadaju bošnjačkoj naciji, onda njihov ''građanski'' koncept totalno zataji. Ovo je gospodo iz vlasti kap koja je prelila čašu podrške Bošnjaka vašim strankama, i koalicionim partnerima. Vjerujem da vam Bošnjaci nikad više neće povjeriti emanet. Poznavajući porodicu Guberinić, stekao sam dojam da je njihov revolt prije svega usmjeren prema državnim organima i njihovom odnosu prema vrijednosti nevinog dječjeg života, a tek onda prema počiniocu ovog krivičnog djela. Mi muslimani vjerujemo da je sve što se dešava kader, odnosno

U Crnoj Gori nema pravde za smrtno stradalog dječaka Ismaila Guberinića
Allahova volja i odredba, i da sve što nas je snašlo, nije nas moglo zaobići. Međutim, kada se radi o odlukama koje su u rukama ljudi, kada čovjek bira između dobra i zla, između istine i neistine, između pravde i nepravde, i kada te odluke utiču na živote ljudi, onda donosioci odluka koji su preuzeli emanet moraju biti nepristrasni i pravedni i permanentno se zalagati za očuvanje prava svakog pojedinca. Lično se pitam, a pitam i javnost, da li je ovo nastavak nepravednih sudskih odluka i montiranih procesa započetih 90-ih u kojima su glavne žrtve Bošnjaci, ili je to rezultat nedeovoljno jakih i sposobnih sudskih i tužiteljskih organa, da istraju u pronalaženju istine? Pozivam sve građane Crne Gore da dignu glas protiv nepravde, da nam se pridruže u pronalaženju istine, da se zajedno sa nama bore za pravdu, jer nepravda ne bira, niti vjeru, niti naciju. Juče je nepravda pogodila porodicu Guberinić, danas može nas, a sjutra nekog drugog. Zato nam je primarna obaveza da se zajedno borimo protiv svakog oblika nepravde. Kakvo je stanje u oblasti pravosuđa, i kolika doza pristrasnosti medija vlada u Crnoj Gori, ponajbolje odslikava slučaj porodice Guberinić. Neefikasno pravosuđe i pristrasnost medija u ovom slučaju su pravi pokazatelj kakvo je stanje u ovim oblastima u Crnoj Gori. Bošnjačka demokratska zajednica u Crnoj Gori će pružiti maksimalnu podršku porodici Guberinić da se izbore za pravdu i istinu, kao i svim Bošnjacima prema kojima se čini zulum, a takođe ćemo dići glas prema svim ljudima u Crnoj Gori i Sandžaku bez obzira na nacionalnu ili konfesionalnu pripadnost, kada to od nas budu tražili. Mi ne želimo da kreiramo krug interesnih grupa u kojima će samo pojedinci uživati sav komfor dunjaluka, već želimo da gradimo ambijent u kojem ćemo svi mirno, složno i kvalitetno živjeti.


Svoje vrijeme, energiju i zdravlje nisu žalili invalidi koji su došli iz Podgorice i Nikšića da podrže porodicu Guberinić. Zato bi trebalo da se stide svi predstavnici institucija u Crnoj Gori, a posebno predstavnici političkih stranaka što nisu pružili podršku, a koji su bili su u stanju da to učine./Autor je predsjednik O.O. BDZ-a u Bijelom Polju/Ostali prilozi:
» SABOR SPC U BEOGRADU KAO NEKADA U MANASTIRU ŽIČA - "SVI BABUNI NEKA SU PROKLETI"
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. May 2019 14:47
» DAMIR ŠABOTIĆ I IVO ANDRIĆ
Šemso Agović | 18. May 2019 18:01
» AHILOVA PETA RS-A
Ajša Čišija | 17. May 2019 00:06
» LUDAČKA POLITIKA ILI ZRIKAVI PROFESOR - ANALITIČAR
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. May 2019 23:55
» ZLOČINAČKI PROJEKTI U BIH UVLAČI EVROPU U PAKLENU MORU
Džebrail Bajramović | 15. May 2019 12:58
» VELIKOSRPSKA I VELIKOHRVATSKA HOBOTNICA
Mr. Milan Jovičić | 13. May 2019 16:47
» DŽAFEROVIĆEV PRST U OKO BOŠNJACIMA SANDŽAKA!
Muhamed Mahmutović | 12. May 2019 19:31
» JA SAM ATABOSNIK - OTAC BOSNE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. May 2019 15:03
» STRATEGIJA DUŠMANA BOSNE
Elmedina Muftić | 07. May 2019 21:03
» ŠTA SE ZBILO U BOSANSKOJ GRADIŠCI?
Ajša Čišija | 07. May 2019 20:14
» RAMAZANSKI POST JE ČIŠĆENJE DUHA, DUŠE, UMA I SRCA OD ZAGAĐENOSTI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 06. May 2019 15:13
» KADA ZAMIRIŠU JORGOVANI
Mr. Milan Jovičić | 06. May 2019 14:46
» ALADŽA DŽAMIJA - RUŽA IZ KRVI IZNIKLA
Šefka Begović-Ličina | 05. May 2019 02:32
» CRVENA LINIJA DJECE ZA BOSANSKI JEZIK
Said Šteta | 01. May 2019 18:24
» OSMANLIJE, ISLAM I NOVI ŽIVOT U BOSNI
Mustafa Kahramanyol, prof. dr. emeritus | 01. May 2019 17:44
» ŠIROKO JE PRIJEDOR POLJE
Anto Tomić | 01. May 2019 14:08
Ostali prilozi istog autora:
» GLASAJTE ZA BDZ I ZUKORLIĆA
23. April 2016 21:24
» DA LI IZ CRNE GORE IĆI U EGZIL?
15. February 2014 17:06
» ZLOUPOTREBA MINBERA
28. January 2014 21:20