Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

AntiDayton group
NEĆEMO DOZVOLITI IZGRADNJU PRAVOSLAVNE CRKVE NA ZLATIŠTU IZNAD SARAJEVA
Autor: Nihad Aličković
Objavljeno: 24. December 2013. 19:12:24
Povodom saopštenja saveza tzv. logoraša tzv.Republike Srpske 21.12.2013. o odluci za gradnju spomen crkve i krsta na Zlatištu,

Šaljemo javno pismo institucijama BiH, Predsjedništvu, Domu naroda, Parlamentarnoj skupštini i svim liderima političkih stranaka u BiH, Skupštini grada Sarajeva, Opštini stari grad i Branislavu Dukiću.

S obzirom da smo naše nezadovoljstvo iskazali više puta i u medijima i putem naših sredstava komunikacije, pa i protestima, pokret AntiDayton još jednom javno daje do znanja da se gradnja bilo kakvih spomen obilježja u obliku vjerskih simbola mora stopirati na Zlatištu.
Zlatište je lokalitet iznad Sarajeva s kojeg se Grad četiri godine brutalno i hladnokrvno granatirao i odakle su plaćeni ideološko-fašistički snajperisti ubijali i sakatili građane i djecu tokom agresije 1992 - 1995.

Pozivamo sve institucije BiH da već jednom daju realnu sliku o stanju na Zlatištu i objelodane odobrenje ako ono u opšte postoji, za gradnju vjerskih objekata i simbola, kroz koje se vrši fašizacija vjere.
Također, otvoreno šaljemo najstrožije riječi kritike Branislavu Dukiću koji svakodnevno manipuliše brojkama i emocijama srpskog stanovništva u tzv.Republici srpskoj prikrivajući pravu sliku života u tzv.entitetu.
Vama očigledno nije jasno da bilo kakav pokušaj gradnje onoga što ste namijenili neće ugledati svjetlo dana. Očito Vam nije jasno da svakim novim pokušajima izazivanja građana Sarajeva, budite samo patriotski blok koji Vam neće dozvoliti gradnju na Zlatištu.
Čvrsto Vam dajemo do znanja da ćete prvo morati prijeći nekadašnjim tenkovima agresorske vojske preko nas, da ćete se morati popeti na Zlatište sa snajperima i ispaliti još 300 000 granata da biste nas možda pobili sve i došli u situaciju da gradite spomen obilježje na Zlatištu.
Također, sramno je što građani tzv.Istočnog Sarajeva već godinama nasjedaju na Vašu priču koju im kreirate, a očito ne znaju gdje ste Vi, Dukiću, proveli godine agresije. Ne znaju da ste živjeli u Hrasnici, možda i bolje od ostalih, dijeleći humanitarnu pomoć na tom području, gdje ste i uhapšeni zbog malverzacija s istom.
Za svaku je osudu što namjeru gradnje spomen obilježja postavljate iza crkve i krsta kako biste povukli željene komentare.
Tačno se zna kako izgleda jedna spomen ploča, a zna se i u koje svrhe služe krst i crkva. Crkve i krstovi su tokom agresije na Sarajevo branili građani Sarajeva svih naroda, kao i džamije, katedrale i sinagoge. Branili upravo od onih koji se sada kao diče crkvama i vjeruju u krstove i Boga, a imali su srce pucati hladnokrvno na sve građane Sarajeva, pa tako i na one koji su bili u pravoslavnim crkvama tokom granatiranja grada. Nama priču o mržnji crkava i krstova ne možete nametnuti. Sarajlije su odrasle u gradu koji poštuje sve narode i vjere. Ali još jednom Vam potvrđujemo da ćete morati prvo da nas pobijete sve da biste sproveli svoju ideju fašizacije vjere.

Od Vlasti tražimo da se oglasi po ovom pitanju. Institucije BiH nemaju pravo davati nikakva odobrenja s kojima se građani se ne slažu. Nemaju pravo poklanjati nikome nikakve objekte po svojoj volji. Nemaju pravo poklanjati nikome ni o,o1% teritorija za bilo kakvu gradnju, a posebno ovakve vrste.

AntiDayton, ovim putem, skreće pažnju svim patriotskim udruženjima, logorašima, RVI, civilnim žrtvama rata, porodicama koje su izgubile članove svojih obitelji, boračkim udruženjima i svim građanima Sarajeva, da se uključe u ovu inicijativu i ne dozvole ovakav vid provokacije nad Sarajlijama.

U narednom periodu kontaktirat ćemo sva navedena udruženja, te pojačati ovu inicijativu i već jednom zaustaviti konstantne provokacije Dukića i njegove družine.

AntiDayton neće dozvoliti gradnju na Zlatištu i poklanjanje objekata i zemljišta ikome u bilo kakve pogrešne i negativne svrhe.

Ovo obraćanje ne trebate shvatati kao prijetnju već kao čvrsto obećanje.

S poštovanjem,

AntiDayton
Nihad AličkovićOstali prilozi:
» MUFTIJA HFZ. KUJEVIĆ: ČOVJEK JE GLAVNI RESURS
Bošnjaci.Net | 16. April 2021 16:31
» ARMIJA RBIH JE BILA VOJNA SILA
Bošnjaci.Net | 15. April 2021 16:49
Ostali prilozi istog autora:
» MI ŠUTJETI NEĆEMO!
27. January 2019 02:41
» ODBRANJEN TRG HEROJA
08. October 2016 01:16
» IZDAJNICIMA ZA SVA VREMENA!
15. May 2015 03:17