Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Naš merhum: Rah. h. Faik Kobilica (1937-2013)
HIZMET DŽEMATU I NARODU
Autor: Dr. Fikret ef. Arnaut
Objavljeno: 20. December 2013. 15:12:03

Rah. h. Faik Kobilica (1937-2013)
U ponedjeljak, 02.12.2013 g. u ranim jutarnjim sahatima na Ahiret je preselio h. Faik Kobilica, posljednji potomak alima r. Salih ef. Kobilice( 1886-1961). Dženaza namaz je obavljenja u njegovom rodnom mjestu Hrastovcu, što je bila izravna želja merhuma a dženazu namaz je, također po vasijetu obavio, njegov sestrić Fikret ef. Arnaut. Faik Kobilica je rođen 1937. g. u ulemanskoj porodici u Hrastovcu gdje se vjerskom odgoju i obrazovanju djece posvećivala velika pažnja. Faik je solidno učio Kur’an po tedžvidu, da je lahko mogao predvoditi namaz i bio je više puta teravih imam. Nakon ženidbe preselio se u susjedno selo Arnauti i tu je živio, radio i ostavio vidne tragove svoga postojanja. Bio je lijepog izgleda, mirnog karaktera i izuzetnog ahlaka. Sa svojom suprugom Behidžom stekao je kćerku Bedriju koja je svršenica GH-medrese, što je također dokaz koliko se u ovoj porodici držalo do iluma. Penziju je zaradio kao trgovac jer je završio taj smjer a njegov najstariji brat Zahid je otišao imamskim putem. Pošto im je i otac Salih ef. bio svršenik Travničke medrese i studija u Istanbulu u njihovim očima Travnička medresa je imala prednost nad GH medresom u Sarajevu. Kakav je tada odnos bio prema učenju u medresama neka posluži ovaj primjer koji sam slušao od članova ove porodice. Kada je na Ahiret preselila majka Zahid ef. Kobilice, on je bio tada softa u travničkoj medresi i njemu se nije javljala ta vijest da ne bi poremetio učenje, tako da je vijest o majčinom preseljenju saznao tek kada je došao na raspust na kraju školske godine.

U knjizi „Monografija Arnauti“ autorica Jasmina Arnaut – Imamović je o r. Faiku zabilježila sljedeće: „Započeti priču o Arnautima, a izostaviti ličnost g. Faika Kobilice, bilo bi nezahvalno, neobazrivo, neljudski. Isto tako je riječima teško iskazati zahvalnost ovome čovjeku za sve šta je učinio da bi doprinio prosperitetu ovoga kraja. Bio je čovjek sa jakom harizmom, hrabar i odlučan i svaku je akciju dovodio kraju...“ (Monografija Arnauti str. 98)

U više mandata bio je odbornik u skupćini općine Zenica i predsjednik mjesne zajednice a kasnije i mutevelija u džematu Arnauti. Sudbina mu je dodijelila da bude čelnik svih akcija za prosperitet ovoga kraja, kao što su: otvaranje osnovne čkole, izgradnja puta Zenica – Arnauti, vodovod i kanalizacija, struja i telefoni. A zadnjih nekoliko godina se zajedno s imamom Ibrahim ef. Čehom, drugim članovima odbora i džematlijama angažirao na renoviranju i proširenju džamije koje su uspješno priveli kraju.

R. h. Faik je dva puta obavio hadž. Ta putovanja je, je po vrijednosti, izdvajao od drugih. Kada bi spominjao hadž, oči bi mu zasuzile. Drugi put na hadž išao je sa svojom drugom suprugom h. Azemom Jašarević koja je Faika posebno pazila u njegovim danima kratke bolesti. Našto joj se sva rodbina i prijatelji puno zahvaljuju. Nakon hadža a i prije hadža Faika i Azemu su mogli vidjeti u džamijama na namazima, mevludima, tevhidima, predavanjima i promocijama. Njihov život je bio islamski život. U kapitalnoj knjizi Mogografija IZ u BiH u zabilješci o džematu Arnauti ime Faika Kobilice se navodi među vakifima.

Dženaza namaz koja je u utorak 03.12 2013 g. Poslije podne namaza klanjanja r. Faiku Kobilici, je svjedok i posebno priznanje u iskazivanju ljubavi i poštovanja koje su mještani Arnauta imali prema ovome čovjeku. Selo Hrastvovac je več u jutarnjim sahatima vrevilo od posjetilaca. Komšije su otvorili kuće i pozivali posjetioce na kahvu i mijenjanje abdesta. A dan je bio pravi zimski sa ledom i velikim nametima snjegova. R. Faik je ukopan u blizini svoga oca r. Salih ef. Kobilice i braće, a najbliži mu je s lijeve strane šehid bratić Bahrudin Kobilica. Ponekad je spominjao da mu je drago što je imao čast da se postroji na Lastavici u stroj osnivačke legendarne Sedme muslimanske brigade, koju je tada postrojio njezin duhovni lider prof. Mahmut ef. Karalić, snamjerom da brane din i vatan od nasrtaja agresora. Faiku je tada bilo 55 godina.
Na dženazi namaz od imama prisustvovali su mjesni imam Enes ef. Odobašić, Muhammed ef. Podojak imam iz susjednih Starposli, Hidajet ef. Kobilica i drugi.

Hidajet ef. u svome kraćem obraćanju rekao:
„Rahmetli H. Faik je za vrijeme svoga života napisao knjigu "Hizmet džematu i narodu". Tu knjigu neće čitati buduće generacije, neće se promovirati pod svjetlima kamera niti će se štampati nova izdanja, u tom h. Faikovom djelu će buduće generacije živjeti. On nije pričao puno,stečena saznanja i ilum je u djelo pretočio. Faik nije bio institucija, on je bio škola kako život žive i kako trebaju raditi oni koji vjeruju.
Molim Allaha dž.š. da ovoga hair sahibiju nagradi džennetom a njegove varise saburom. Inna lillahi ve inna ilejhi radžiun.Ostali prilozi:
» KUĆA NAŠA, BOŠNJAČKA!
B.net | 23. January 2020 13:55
» UDŽBENIK HISTORIJSKOG SJEĆANJA
B.net | 09. January 2020 14:22
» OŽIVJELI OMLADAK
Šefka Begović-Ličina | 02. January 2020 19:32
» GLAVNI ARGUMENT U BOŠNJAČKIM RUKAMA
Ćerim Bajrami | 31. December 2019 16:52
» GDJE SE BOSANSKI ČITA, PRIČA I PIŠE, TU BOSNA DIŠE
Suada Suljić Sokolović | 09. December 2019 21:44
» TEŠKI SASTANCI
Ćerim Bajrami | 03. December 2019 01:49
» POZDRAV DOMOVINI - POZDRAV!!!
Mensud Alićušić | 25. November 2019 17:49
» NEOČEKIVANI SUSRET
Zijad Bećirević | 13. November 2019 15:19
Ostali prilozi istog autora:
» „MEDINSKO NASLJEĐE“
28. March 2016 01:24
» HARF O OCU
19. March 2014 16:32