Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U BUŽIMU DISTROFIČARI SVEČANO OBILJEŽILI MEĐUNARODNI DAN OSOBA S INVALIDITETOM
Autor: Nedžib Vučelj
Objavljeno: 10. December 2013. 23:12:15
Još davne 1976.g., Generalna skupština UN-a odlučila je da će 1981.g. biti proglašena Međunarodnom godinom osoba s invaliditetom. Ujedinjeni narodi promoviraju obilježavanje ovog dana od 1992.g.. Cilj obilježavanja je razumijevanje invaliditeta, problema s kojim se susreću OSI sa svrhom podizanja stupnja dostojanstva, dobrobiti i prava OSI. Svake su godine u fokusu drugi problemi/izazovi s kojima se OSI svakodnevno susreću. Isto tako se promovira podizanje svijesti o rezultatima nastalim iz integracije OSI u političke, socijalne, gospodarske i ekonomske aspekte života.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se 3. decembra širom svijeta. Ovogodišnji moto je "Uklonimo barijere, otvorimo vrata: inkluzivno društvo za sve", koji je zasnovan na cilju potpunog i jednakog uživanja ljudskih prava i sudjelovanja u društvu osoba s invaliditetom.

Udruženje Distrofičara Bužim je jedino invalidno udruženje na područlju općine Bužim koje obilježava ovaj datum tradicionalno već osmu godinu za redom. Udruženje na ovaj dan svake godine vriši okupljanje i druženje većeg broja članova, pa je tako i ove godine okupljanjem oko 25. članova u Pizzeriji Urban svečeno obilježen ovaj dan.

U sklopu obililježavanja ovog dana Udruženje je imalo i redovnu izbornu skupštinu na kojoj je odlukom skupštine izmjenjen naziv udruženje i usvojen novi Statut udruženja, te izabrano novo rukovodstvo Udruženja. Udruženje će ubuduće nositi naziv: Udrženje osoba s invaliditetom Bužim i isto će okupljati sve osobe s invaliditetom bez obzira na uzrok nastanak invalidnosti. Za novog predjsednika Udruženja izabran je Samir Đulić, a za zamjenika predsjednika izabran je Amir Ćordić. Također, izabrani su novi članovi skupštine i upravnog odbora Udruženja.

Ovogodišnje oblilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom okončano je svečanim ručkom.Ostali prilozi:
» BILI SMO TANDEM
B.net | 22. January 2019 15:38
Ostali prilozi istog autora:
» MUNJEVITA “MUNJA 93”
13. January 2017 15:39
» EDIN VUČELJ SPORTISTA GODINE
02. March 2015 14:03