Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Povodom posjete šejha El-Karadavija Sarajevu
RADOST ČESTITIH BOŠNJAKA
Autor: Dr. hfz. Safvet Halilović
Objavljeno: 06. August 2013. 19:08:15
Dr. Safvet HALILOVIĆ: Onaj ko izbliza prati rad i djelovanje uvaženog šejha El-Karadavija, bude fasciniran njegovom energijom i trudom na planu afirmacije islama i islamskih vrijednosti. Kad treba nešto uraditi za islam i Ummet ovaj istinski alim jednostvano nema vremena za spavanje i odmor! Očit primjer je i ova njegova posjeta Bosni i Bošnjacima, koja je bila opterećena radnim i vrlo zamornim naučnim sesijama i raspravama, kojima je cijenjeni Šejh u cjelosti prisustvovao, iako je on sada u 87. godini života. Lično sam bio u prilici da sa Šejhom budem tokom njegove cijele posjete u Sarajevu i da se osvjedočim da, i pored svih tih napornih rasprava, diskusija i referata, koje su faktički popunile vrijeme njegovog boravka (raspravljalo se o veoma preciznim i složenim pitanjima gdje je potrebna velika koncentracija), on nije odbio ni jednog novinara ili osobu koja je htjela da se s njim vidi i porazgovara.
U periodu od 25. do. 29. juna ove godine, u Sarajevu je održana 23. sjednica Evropskog vijeća za fetve i istraživanja. Vijeće je osnovano 1997. godine sa sjedištem u Dablinu (Irska) i njime predsjedava istaknuti savremeni islamski učenjak, pisac i erudit prof. dr. šejh Jusuf el-Karadavi. Tim povodom, u Sarajevo je stiglo oko tridesetak islamskih učenjaka iz raznih dijelova svijeta, ponajviše iz zemalja Zapadne Evrope. U ovom prilogu iznosimo neka zapažanja u vezi s navedenim zasjedanjem i posjetom uvaženog šejha El-Karadavija Sarajevu, Bosni i Bošnjacima.

O posjeti šejha El-Karadavija bio sam obavješten sredinom maja, posredstvom sekretarijata Svjetske unije islamskih učenjaka, kada me je jedan od sekretara (dr. Muhtar el-Ahmer) izvjestio da će uvaženi Šejh doći u Sarajevo. Četiri dana prije dolaska Šejha nazvao me je i prof. dr. Ali el-Karadagi, generalni sekretar Unije i čovjek za kojeg se kaže da je desna ruka šejha El-Karadavija. Kazao mi je da će i on doći u Sarajevo, a on (profesor El-Karadagi) je, inače, potpredsjednik Evropskog Vijeća za fetve i istraživanja. Tada sam saznao da će se u Sarajevu okupiti značajan broj istaknutih muslimanskih učenjaka iz raznih dijelova svijeta. Tako je i bilo.

Na ovom, 23. zasjedanju Vijeća, između ostalih, prisustvovali su: prof. dr. Ahmed Džaballah iz Francuske (inače, direktor Evropskog koledža za islamske studije), prof. dr. Džemal Bedevi iz Kanade, prof. dr. 'Isam el-Bešir, bivši ministar vakufa u Sudanu, prof. dr. 'Adžil en-Nešmi iz Kuvajta, šejh Hamza eš-Šerif iz Mekke, šejh Muhammed Siddik iz Njemačke (primio islam prije 40 godine, da bi, nakon višegodišnjeg studiranja islama postao istaknuti muslimanski alim), šejh Halid Hanefi iz Frankfurta, prof. dr. Ahmed er-Rawi iz Londona, prof. dr. Salah Sultan iz Egipta (ranije višegodišnji imam i hatib u Vašington DC), prof. Baahmed Refis iz Alžira, prof. dr. Abdulmedžid en-Nedždžar iz Tunisa, prof. dr. Abdullah Džudej' iz Velike Britanije, dr. Mustafa Cerić i drugi.
Na Vijeću su razmatrana važna pitanja u vezi s ishranom, pićima i klanjem životinja u svjetlu šerijatskih propisa i realnosti muslimana koji žive na Zapadu. Pripremljeni su obimni referati o kojima se dugo raspravljalo na sesijama Vijeća, čiji rad je trajao četiri dana. Nažalost, i pored mogućnosti da se prisustvuje radnom dijelu naučnih sesija, vrlo mali broj bosanskih alima se odazvao: svega po jedan ili dva profesora sa naših islamskih fakulteta.

Šejh Karadavi za vrijeme posjete Sarajevu


Prvi Bošnjak koji je izrazio radost zbog dolaska šejha El-Karadavija u Sarajevo bio je reis-ulema mr. Husein-efendija Kavazović. Naime, sedam dana prije dolaska Šejha u Sarajevo, reis-ulema je bio u posjeti Zeničkom muftiluku. Na ručku u hotelu Zenica, koji je upriličio muftija zenički mr. Ejub-ef. Dautović, prilikom našeg selama, reis Kavazović me, s očitom radošću na licu, upitao: „Hafize, znaš li da šejh El-Karadavi dolazi u Sarajevu?“ „Znam,“ kazao sam, „obavijestili su me o tome prije dva-tri dana preko sekretarijata Unije, i od mene očekuju da budem na usluzi Šejhu.“ Nakon toga, reis-ulema je upitao: „Ima li mogućnosti da nam Šejh održi neko predavanje ili tribinu, mimo zvaničnih sesija Vijeća za fetve?“ „Naravno“, kazao sam, „uvaženi šejh El-Karadavi mnogo voli da se obraća običnom svijetu, naročito u džamijama, na tribinama i predavanjima. U džamiji, on se osjeća ko' riba u vodi.“ I, hvala dragom Allahu, cijenjeni Šejh je imao dva obraćanja za širu javnost. Prvo, na otvorenju rada Evropskog vijeća za fetve, koje je uprličeno u amfiteatru Gazi Husrev-begove biblioteke, gdje je, između ostalog, govorio o svom životnom putu i tome kako je stasao u fakiha – islamskog pravnika. Na skupu u Gazijinoj biblioteci prisustvovao je značajan broj naših muftija i profesora medresa i islamskih fakulteta. Muftija Muamer-ef. Zukorlić je čak iz Novog Pazara došao da sluša obraćanje šejha El-Karadavija a isto su učinili i braća iz Krajine, koji su došli iz Bihaća.

Drugo obraćanje šejha El-Karadavija za širu javnost bilo je u džamiji „Kralj Fahd“, u petak, 28. juna, prije džume namaza, na opću radost muslimana i muslimanki, koji su pomno pratili njegovo izlaganje. Vrlo impresivni i emotivni su bili susreti i selami našeg običnog svijeta sa uvaženim Šejhom, nakon džume namaza, kada čestiti Bošnjaci nisu krili svoju veliku radost i ushićenje što su imali priliku da vide i slušaju govor tog istaknutog muslimanskog alima i borca za islam i muslimane. U svojoj poruci u džamiji Šejh je govorio o tome da su muslimani Bošnjaci pripadnici jedne velike zajednice, zajednice svjetskih razmjera, koja se zove Ummet hazreti Muhammeda, a.s. Potom je, ukratko, iznio specifična obilježja tog Ummeta, naglasivši važnost izgradnje svijesti o pripadnosti Ummetu. „Prava pripadnost Ummetu hazreti Muhammedovom se manifestuje kroz pridržavanje Allahovih propisa, izvršavajući ono što je naređeno i čuvajući se onoga što je haram (zabranjeno),“ poručio je šejh El-Karadavi u svom obraćanju pred džumu namaz, koju je predvodio Nezim-ef. Muderris.

Šejh El-Kardavi je u Sarajevo stigao u utorak, 25. juna, poslije ikindije. Zapravo, bilo je zamišljeno da on dođe u ponedjeljak, ali zbog primopredaje vlasti u Kataru, državi u kojoj Šejh živi već pola stoljeća, on je ostao da prisustvuje toj ceremeniji prije odlaska u Sarajevu. Interesantno je da su u vezi s tim neki mediji iz Libanona, koji pružaju podršku zlikovačkom režimu Beššara el-Asada, izmisli priču da je novi emir Katara „protjerao šejha El-Kardavija iz Dohe i oduzeo mu državljanstvo“. Ta vijest se, potom, bez provjere, brzo proširila na internetu, čak su je prenijeli i neki portali na našim prostorima. No, ispostavilo se da je to notorna laž i propaganda protiv Šejha, koju vode određeni šiijski krugovi kojima ne odgovara što Šejh podržava pravednu borbu napaćenog sirisjkog naroda. Ubrzo je uslijedio i zvanični demant navedenih laži, iz ureda šejha El-Karadavija, koji se može pogledati na njegovom oficijelnom sajtu: www.qaradawi.net, a prijevod tog saopćenja na bosanskom jeziku, koji su uradili dvojica naših vrijednih studenata u Medini, može se vidjeti na ovom portalu: islam-iman.com.

Onaj ko izbliza prati rad i djelovanje uvaženog šejha El-Karadavija, bude fasciniran njegovom energijom i trudom na planu afirmacije islama i islamskih vrijednosti. Kad treba nešto uraditi za islam i Ummet ovaj istinski alim jednostvano nema vremena za spavanje i odmor! Očit primjer je i ova njegova posjeta Bosni i Bošnjacima, koja je bila opterećena radnim i vrlo zamornim naučnim sesijama i raspravama, kojima je cijenjeni Šejh u cjelosti prisustvovao, iako je on sada u 87. godini života. Lično sam bio u prilici da sa Šejhom budem tokom njegove cijele posjete u Sarajevu i da se osvjedočim da, i pored svih tih napornih rasprava, diskusija i referata, koje su faktički popunile vrijeme njegovog boravka (raspravljalo se o veoma preciznim i složenim pitanjima gdje je potrebna velika koncentracija), on nije odbio ni jednog novinara ili osobu koja je htjela da se s njim vidi i porazgovara. Šejhov sekretar Isamil I., koji ga inače prati na putovanjima, skrenuo mi je pažnju da, kada su u pitanju intervjui i novinari, imamo mjeru i da Šejha previše ne opterećujemo. S obzirom da se značajan broj novinara javio sa željom da intevjuiše Šejha ili naprave s njim emisiju na TV, sačinili smo listu prioriteta. Mladom Ismailu, koji je Šejhu blizak kao da mu je rođeno dijete, sugerirao sam da nam Šejha „čuva“ za jedan, posebno važan intervju: to je intervju za list Preporod, čiji glavni urednik Meho Šljivo me zvao i kazao da za jubilarni, hiljaditi broj ovog lista, žele uraditi intervju sa šejhom El-Karadavijem. Novinar tog lista Mirnes Kovač se potrudio, došao u hotel Bristol i cijenjeni Šejh je intevjuisan za jubilarni, hiljaditi broj Preporoda.

U svojim govorima i nastupima šejh El-Karadavi uvijek gleda prema budućnosti i onome što je pozitivno. Tako je, npr., spominjući svoje dolaske u Bosnu (ovo je bila njegova četvrta posjeta našoj zemlji), kazao i ovo: ”Svaki put kada dođem u BiH vidim da je ona sve ljepša i ljepša. Ja to mogu da primijetim možda više nego vi koji ste ovdje stalno. Dakle, vidimo, elhamdulilah, da su se zgrade popravile, da su putevi bolji, da je infrastruktura mnogo bolja. To je jedan opći osjećaj. To su primijetile sve moje kolege, ugledni alimi, koji su i ranije bili u Bosni, a došli su i sada. Svi iznose osjećaj da BiH napreduje ka boljem. Usrećuje nas ljepota ove zemlje, njene prirode, pejzaži, rijeke, drveće. To što vidimo nas fascinira. BiH osvaja svojom ljepotom i prirodnim prizorima koje je dao dragi Allah dž. š.” Pozitivno gledanje na svijet i dešavanja uvaženi Šejh ispoljava i u svojim dovama, tako npr. on često uči ovu dovu. Allahummedž'al jevmena hajren min emsina, vedž'al gadena hajren min jevmina! (Allahu, učini naše danas da bude bolje nego naše jučer, a naše sutra da bude bolje od našeg danas!)

I, na kraju, u subotu, 29. juna, rano ujutro, uvaženi Šejh je otputovao iz Sarajeva. Na ispraćaj je došao lično reis-ulema Husein-ef. Kavazović, što je Šejhu bilo veoma drago. Inače, reis Kavazović je stalno dolazio na sjednice Vijeća i pomno pratio sva dešavanja u vezi sa radom Vijeća, stavivši na raspolaganje Rijasetovu infrastrukturu. Na ispraćaj su došli i vrijedni službenici u Rijasetu: dr. Vesim Subhi, Muhammed Širbi i Nihad Halilović, koji su inače stalno bili na usluzi šejhu El-Karadaviju i ostalim učesnicima ovog zasjedanja Evropskog vijeća za fetve. Molimo Allaha Uzvišenog da sve one koji su doprinijeli da se uspješno organizira ovo zasjedanje nagradi svakim hajrom!


(NAPOMENA: Interview sa uvaženim šejhom El-Karadavijem, koji je, kako se vidi iz ovog teksta, izdvojio svoje dragocjeno vrijeme i dao za jubilarni, hiljaditi broj Preporoda, nažalost do danas nije objavljen. Mogućim neobjavljivanjem najviše mogu biti na štetu svi oni do kojih dolazi ovaj list. Zato ako je u pitanju prostor u printanom izdanju našeg "Preporoda", Bošnjaci.Net su kao i uvjek otvoreni za objavu interviewa, jer će biti od koristi za islama i muslimane, posebno u Bosni i Sandžaku.)Ostali prilozi:
» BAJRAMSKA POSLANICA: MOM NARODU 1441/2020
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. May 2020 15:04
» SJEDNITE, USTAŠE!
Said Šteta | 15. May 2020 18:28
» FRA MARIO KNEZOVIĆ: “MANIFEST USTAŠTVA”
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. May 2020 16:37
» BLAJBURG I POMEN NA NJEGOVE ŽRTVE U VJEČNI ZABORAV
Mr. Milan Jovičić | 14. May 2020 16:28
» HOBOTNIČKI PIPCI OD BLAJBURGA DO SARAJEVA
Mr. Milan Jovičić | 12. May 2020 16:24
» NI LUK JEO, NI LUK MIRISAO
Sefadin Korać | 11. May 2020 16:50
» DNEVNI ŽIVOT I ADETI SANDŽAČKIH MUSLIMANA
Mustafa Kahramanyol, prof. dr. emeritus | 05. May 2020 16:33
» TITO JE NAJZASLUŽNIJI POLITIĆAR ZA OBNOVU DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 05. May 2020 01:37
» ČETIRI VELIČANSTVENA MOSTARSKA HRVATA
Mr. Milan Jovičić | 03. May 2020 17:37
» BOSANSKI PARADOKS: NAMA U BOSNI RESPIRATORI NE TREBAJU!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. April 2020 15:44
» NENADMAŠNA ODA O SANDŽAKU, KNJIŽEVNICE SANELE HALKOVIĆ
Faruk Međedović | 19. April 2020 00:11
» SRPSKI ŠARLATANI SVIJTE REP POD SOBOM
Sahit Kandić | 16. April 2020 00:42
» SURA EL-IHLĀS (ISKRENOST)
Dr. hfz. Safvet Halilović | 13. April 2020 22:37
» VUKOVI POJEDOŠE MAGARCE
Mr. Milan Jovičić | 09. April 2020 16:15
» DAN SJEĆANJA NA 31. MART - DAN GENOCİDA NAD AZERBEJDŽANCİMA
Mahir Džafarov, šef Diplomatske misije Republike Azerbejdžan u CG | 30. March 2020 15:08
» VRIJEME BORBE PROTIV STRAHA OD STRAHA SA ALLAHOVOM MILOŠĆU I DOBROTOM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. March 2020 15:14
Ostali prilozi istog autora:
» SURA EL-IHLĀS (ISKRENOST)
13. April 2020 22:37
» ŠIROKOGRUDNOST
06. February 2020 18:23
» ŠTA I KUDA NAKON TERORA U PARIZU?
17. November 2015 17:19
» KOME SMETA ŠEJH YUSUF QARADAWI
09. December 2014 14:05