Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme

Hatma-dova uoči Ramazana u mesdžidu „Uhud“ u Prizrenu
LIJEPA SVEČANOST ZA DUŠU I SRCE
Autor: Ćerim Bajrami
Objavljeno: 17. July 2013. 15:07:43
Kliknite na sliku za uvećati
Da inicijativa i materijalno ulaganje brojnih vakifa u podizanje mesdžida u prizrenskom naselju Baždarana nije bila uzaludna pokazuje, pored obavljanja džematile namaza, i redovno održavanje vjeronauke u njegovom prostoru, koja se intenzivno izvodi sa djecom pretežno bošnjačke nacionalnosti, kako iz ovog tako i iz okolnih gradskih naselja.

Inače je ovaj mesdžid tokom zidanja u devedesetim godinama minulog vijeka bio porušen od ondašnje srbijanske lokalne vlasti, te je poslije rata na Kosovu ponovo sazidan i opremljen, na temeljima započete zgrade. Jedan od najagilnijih aktivista oko svih tih poslova je bio rahmetli hadži Alija Zulji.

U nedjelju, sedmoga jula ove godine, prije podne namaza, uoči mubarek mjeseca Ramazana, održana je još jedna Hatma-dova u mesdžidu „Uhud“. Na početku svečanosti prisutnima se ugodnim riječima obratio imam i mualim ovog džemata Elmir ef. Karadži, koji je ukratko istakao najznačajnije momente iz dvogodišnje obuke ove djece, te je također pozvao džematlije na daljnje slanje podmlatka na vjeronauci i u ovom mesdžidu.

A da se mualim Elmir ef., inače svršenik sarajevskog FIN-a, zaista potrudio da ova tradicionalna manifestacija poslije završetka vjeronauke, odnosno proučenog cijelog Kur'anskog teksta, bude prava svečanost za dušu i srca prisutnih, potvrdili su i devetoro dječaka i dvije djevojčice koje su svojim znanjem i elokvencijom dale poseban ton ovom ugodnom događaju.

Donosilo imena svih svršenika dvogodišnje vjeronauke i ove Hatma-dove :
Meto Adžemi (1996.,inače mu je 2. Hatma), Agan Radončić (1999.,također mu je 2. Hatma), Eldin Ahmeti (1998.), Rahman Rama (2001.), Kemal Skenderi (2001.), Lejla Meta (2001.), Medina Smailji (2002.), Muamer Alija (2002.), Ramiz Hamza (1999.), Zahir Jonuzi (1997.) i Haris Jonuzi (1999.).

Svečanosti učenja Hatma-dove, pored brojnih džematlija i musafira, priisustvovali su i gotovo svi imami iz 15-tak džemata okolne Župe i Podgore. Svoje prigodno obraćanje su imali par imama musafira, te jedan imam iz R. Turske, kao i predsjednik prizrenskog odbora Islamske zajednice Republike Kosova, Lutfi ef. Balak.

Na kraju su uručena svejdočanstva i prigodne hedije svim svršenicima vjeronauke.

Roditelji ove djece su se istinski potrudili da i ova Hatma-dova ne prođe bez bogatog ručka za sve musafire, koji je priređen i u haremu samog mesdžida i u kućama roditelja mekteblija, poslije podne-namaza.
Manifestaciju je pratila i kamera Web portala Bosnjak-ks.info, kojem se zahvaljujemo i za fotografije uz ovaj tekst.Ostali prilozi:
» NIJE VRIJEME DA POTCIJENIMO OPASNOSTI KOJE SU PRED NAMA
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 21. August 2018 15:24
» NOVOPAZARKA ČUVA MURATOVO TURBE: MELEK ME DOVEO NA OVO SVETO MJESTO
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 07. August 2018 14:38
» NEKA ZA SVE NAS SLOBODA I DOSTOJANSTVO BOSANSKO-HERCEGOVAČKOG INSANA BUDE SVETA DUŽNOST
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 03. August 2018 13:30
» ISPUNJAVANJE EMANETA JE ODLIKA MU'MINA
Nezim Halilović Muderris | 20. July 2018 14:54
» DVADESET I TRI GODINE OD GENOCIDA U SREBRENICI, ŽEPI I GORAŽDU
Nezim Halilović Muderris | 07. July 2018 16:01
» DOISTA SE ZIKRULLAHOM (SPOMINJANJEM ALLAHA) SMIRUJU SRCA
Nezim Halilović Muderris | 29. June 2018 21:21
» DIVAN JE LI DOBAR IMETAK U RUKAMA DOBROG ČOVJEKA
Nezim Halilović Muderris | 09. June 2018 14:37
Ostali prilozi istog autora:
» ODLIČNO PRIPREMLJEN PROGRAM
17. October 2016 15:36