Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Al Jazeera Balkans Projekt 'Sarajevo pod opsadom'
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English  |  Prijava/ Registracija

Komentari

Uspješni Bošnjaci u Sjedinjenim Državama
MR. HARIS ALIBAŠIĆ DOBITNIK VRIJEDNOG GODIŠNJEG PRIZNANJA U MICHIGANU
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 12. December 2012. 02:12:20
Mr. Haris Alibašić je dobitnik najvećeg priznanja od strane Vijeća za ekološku akciju u zapadnom Michiganu/West Michigan Environmental Action Council (WMEAC). Ovo je samo jedna u nizu informacija koja govori da uspješni Bošnjaci širom svijeta osvajaju prestižne nagrade.

Naime, WMEAC je još krajem novembra najavio dobitnike nagrada u 13 kategorija za 2012. Najveće priznanje CR Evenson Award, se uručuje jednom godišnje za pojedinca koji je dao najveći doprinos kontinuiranom uspjehu WMEAC tokom protekle godine. Ove godine je to prestižno priznanje uručeno mr. Harisu Alibašiću, direktoru ureda za energetiku i održivost u gradu Grand Rapidsu, a kojeg vodi od 2009. godine. [1] U oktobru prošle godine Alibašić je dobio priznanje Šampion održivosti od Grand Valley State Unviersity i Inicijative za održivi razvoj zajednica. Prema objašnjenju datom za 2011., nagradu Haris Alibašić, direktor ureda za energetiku i održivost pomaže transformirati grad Grand Rapids u ekonomsku, socijalnu i ekološki održivu organizaciju. Kao profesor na Grand Valley State University, uči studente da integriraju održivost u svoje buduće karijere u organizacijama. [2]

Oblast održivosti je jedna od rastućih oblasti kako u privatnom tako u javnom sektoru, čiji je fokus na impakt organizacija i individualaca na ekološku, ekonomsku i socijalnu održivost zajednica i organizacija.

Grand Rapids je poznat po svojim programima iz oblasti održivosti i klimatskih promjena, na nacionalnom i međunaordnom nivou iz oblasti održivosti. Grand Rapids je dobitnik Nagrade za zaštitu klime od strane Udruženja gradonačelnika SAD i kompanije Walmart 2012.Kliknite na image za uvećati

Izvor: Isječak iz US Mayors novina 2. juli 2012., 80. godišnja konferencija gradonačelnika u Orlandu, Florida, dodjela nagrade za Zaštitu klime u kategoriji veliki gradIzvor: Isječak iz godišnjeg izvještaja WMEAC sa posebnim osvrtom na dobitnike 2012 nagrada. thewmeacblog.files.wordpress.com
Nagradu je na godišnjem skupu Udruženja gradonačelnika SAD u ime grada i gradonačelnika Grand Rapidsa primio mr. Haris Alibašić[3]. Grand Rapids je dobitnik Privredne komore SAD i kompanije Siemens kao najodrživiji grad u SAD 2010..

Par riječi o Harisu:
Haris Alibašić je direktor ureda za energetiku i održivost u gradu Grand Rapidsu. Također upravlja državnim i saveznim zakonodavnim pitanjima za grad. Haris je predavao međunarodno poslovanje, upravljanje i javnu upravu na Davenport univerzitetu, te predaje predmete iz postdiplomskih studija iz oblasti metropolitske uprave i politike, analize politike i predmet održivost u lokalnim upravama na Grand Valley State univerzitetu.

Alibašić je diplomirao iz oblasti poslovne administracije u međunarodnom poslovanju i marketinga na Grand Valley State univerzitetu, a magistarski završio iz oblasti javne administracije na Grand Valley State univerzitetu. Alibašić je doktorant iz oblasti javne politike i administracije na Walden univerzitetu, a dobitnik je doktorske školarine za posvećenosti društvenim promjenama.

Između ostalog Alibašić je bio govornik i predavač na temu održivosti, energetike i poslovanja na godišnjoj konferenciji Nacionalne lige gradova SAD, godišnjoj konferenciji Konferencije gradonačelnika SAD, konferenciji Federalne banke rezervi St. Louis, Poslovnom forumu za održivost u zapadnom Michiganu, konferenciji Oakland County posvećenoj održivim gradovima, konferenciji Naša energetska budućnost u Grand Rapidsu, konferenciji Zeleni grad u Grand Rapidsu, nacionalnom webinaru o partnerstvu za obnovljivu energiju Agencije za zaštitu okoliša SAD, konferenciji Zajednice gradonačelnika države Michigan, Rotary kluba u Fremont, programu za liderstvo Georgetown univerziteta, konferenciji Austrijske privredne komore, konferenciji Privredne komore Trsta u Italiji, i na drugim seminarima i konferencijama.

Od maja 2008. je član UO KBSA kao glasnogovornik a zatim potpredsjednik, a od februara 2009. obnaša funkciju predsjednika UO Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA).

Haris je u braku sa suprugom Katherine, a zajedno imaju troje djece: Jakub, Lamija i Imana.


Fussnote:
1]WMEAC Names 2012 Award Honorees thewmeacblog.org

2]GVSU 2011 Sustainability Championsgvsu.edu

3]US Mayors Newspaper, July 2, 2012, Special Edition. usmayors.org

Ostali prilozi:
» BOŠNJACI SLOŽNI U ODBRANI SVETINJE HIDŽABA
Elmedina Muftić | 08. February 2016 05:26
» PRIJEDORSKI BOŠNJACI I HRVATI NAIVNOST PLATILI GENOCIDOM
Mr. Jasmin Medić | 03. February 2016 17:21
» NACIONALNO POMIRENJE ILI NACIONALNI BLOK
Haris Isabegović | 31. January 2016 16:34
» I MUŠKARCI NEKA STAVE MAHRAME NA GLAVE
Admir Muhić | 30. January 2016 15:21
» IZDAJNIČKI CEH PLAĆAJU SAMO IZDAJNICI
Asmir Bihorac | 27. January 2016 13:40
» KOGA PREDSTAVLJAJU NAŠI GENERALI?
Mirsad Mahmutović | 25. January 2016 17:16
» MI I ONI, A ISTI – BOŠNJACI
Asmir Bihorac | 20. January 2016 21:19
» JAHAČI APOKALIPSE (DEVETI DIO)
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema emeritus IZ u BiH | 17. January 2016 17:43
» JAHAČI APOKALIPSE (OSMI DIO)
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema emeritus IZ u BiH | 16. January 2016 18:06
» JAHAČI APOKALIPSE (SEDMI DIO)
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema emeritus IZ u BiH | 15. January 2016 15:55
» JAHAČI APOKALIPSE (ŠESTI DIO)
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema emeritus IZ u BiH | 14. January 2016 14:52
» IRINEJEVE FLOSKULE O SRPSKOJ DRŽAVI U BOSNI
Fikret Hafizović | 12. January 2016 15:16
» JAHAČI APOKALIPSE (II)
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema emeritus IZ u BiH | 10. January 2016 16:12
» JAHAČI APOKALIPSE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema emeritus IZ u BiH | 09. January 2016 17:32
» MULLA HUSEIN - HUSO EF. UJKANOVIĆ
Muzafer Hadžić | 06. January 2016 03:06
» MTV IGMAN GLEDATI JE LIJEPO
Sead Zubanović | 03. January 2016 23:57
Ostali prilozi istog autora:
» ROMAN O ČOVJEKU POBJEDNIKU
18. November 2015 15:03