Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Na cijelom području IZ-e u BiH i Bošnjačke dijaspore za ukupljanje priloga u svrhu izgradnje džamije „Ćamil ef. Avdića“ u Planoj kod Bileće
SERGIJA ZA DŽAMIJU U PLANOJ KOD BILEĆE
Autor: MINA
Objavljeno: 08. November 2012. 18:11:39
Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na svojoj 7. redovnoj sjednici održanoj u Sarajevu 13. septembra 2012. godine, rješavajući po prijedlogu muftije mostarskog da se za izmirenje dugova u iznosu od oko 80.000,00 KM za izgradnju džamije u Planoj kod Bileće, koja je dobila ime prvog imama u Čikagu, rahmetli Ćamila Avdića, organizira sergija za ukupljanje sredstava, donio je zaključak da se oglasi sergija, poslije džume-namaza, na cijelom području IZ-e u BiH i Bošnjačke dijaspore za ukupljanje priloga u svrhu izgradnje džamije u Planoj kod Bileće, Medžlis Islamske zajednice Bileća.

Džamija „Ćamil ef. Avdića“ u Planoj kod Bileće izvorno je kvadratnog oblika, građena od tesanog kamena i pokrivena pločom. Uz nju je prigrađena četvrtasta kamena munara visoka oko 12 metara. Sagrađena 1617. godine. Prema jednom od izvora sagradio ju je Avdo Avdić. Za izdržavanje džamije vakif je ostavio četiri njive i groblje sa čatrnjom uz džamiju.

U jednom od napada hajduka ili uskoka iz primorskih krajeva srušena je, da bi je mještani obnovili 18. jula 1795. godine, kao što navodi rahmetli Hivzija Hasandedić. Džamija je ponovo srušena 1941. godine, a onda opet obnovljena 1964. godine u potpuno izvornom obliku. Za vrijeme agresije 1992. godine džamija je ponovo srušena. Zahvaljujući Medžlisu Islamske zajednice Trebinje koji je administrativno sve do aprila ove 2012. godine pokrivao i prostor Bileće, započeta je još jedna obnova i ove džamije. Značajni su radovi izvedeni, ali zbog nedovoljnih sredstava obnova još uvijek nije završena.

U dogovoru sa muftijom mostarskim i Medžlisom Bileća, svi hatibi na području IZ-e u BiH i dijaspori će u petak, 16. novembra 2012. godine, organizirati, putem sergije, prikupljanje priloga za izgradnju džamije u Planoj kod Bileće.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» AKCIJA "KURBANI 2019"
23. July 2019 19:57