Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

TRANSVERZALA MOSKVA – BEOGRAD – BANJA LUKA – SARAJEVO
Autor: IFIMES
Objavljeno: 03. September 2012. 15:09:51
ENGLESKI / ENGLISH

Predsjednici vodećih političkih stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine: Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH), Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost BiH (SBBBiH), Srpske demokratske stranke (SDS), Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZBiH) i Hrvatske demokratske zajednice 1990 (HDZ 1990) na zajedničkom sastanku u Briselu 27.juna/lipnja 2012.godine usuglasili su se sa komesarom EU za proširenje i evropsku susjedsku politiku Štefan-om Füle-em, da će do 31.avgusta/kolovoza 2012.godine postići politički dogovor u vezi implementacije presude „Sejdić-Finci“ i izmijeniti Ustav u tom pogledu odnosno ponuditi rješenje za implementaciju presude Evropskog suda za ljudstva prava u slučaju „Sejdić-Finci protiv Bosne i Hercegovine“.

Implementacija presude „Sejdić-Finci“ zadire u suštinu unutarnjih odnosa u Bosni i Hercegovini i otkriva pozadinu događanja u vezi sa navedenom presudom. Opravdanim se postavlja pitanje, da li je zaista cilj lidera vodećih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini članstvo te države u NATO-u i Evropskoj uniji (EU)?

ODUGOVLAČITI I/ILI SPRIJEČITI ČLANSTVO U NATO-u
U presudi u slučaju “Sejdić - Finci protiv Bosne i Hercegovine” Bosni i Hercegovini je naloženo, da izmjeni odredbe Ustava i Izbornog zakona BiH na način da se omogući pojedincima, koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda u BiH, da se kandidiraju za člana Predsjedništva BiH i za delegate u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Veliko vijeće Evropskog suda za ljudska prava (aplikacije broj 27996/06 i 34836/06) je 22.decembra 2009.godine donijelo presudu u predmetu „Sejdić-Finci“. Sud je utvrdio da su podnositeljima zahtjeva Dervi Sejdiću (Rom) i Jakobu Finciju (Židov) kao pripadnicima manjinskih zajednica uskraćena prava, da se kandidiraju za izbor u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Time je kršen član 14. Evropske konvencije (Zabrana diskriminacije u području prava zajamčena Konvencijom) u vezi sa članom 3. Protokola broj 1 (slobodni izbori) uskraćivana su prava, da se kandidiraju za izbor u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine čime je kršen član 1. Protokola broj 12 (opća zabrana diskriminacije).

Vodeće političke stranke preko ponuđenih rješenja za implementaciju presude u slučaju „Sejdić-Finci“ pokušavaju promijeniti suštinu ustavnopravnog poretka odnosno u pozadini se skrivaju strateški interesi kao što je odugovlačenje sa punopravnim članstvom BiH u NATO-u odnosno u konačnoj fazi sprječavanje članstva u NATO-u. O značaju članstva u NATO savezu za Bosnu i Hercegovinu upozorio je u svojom članku „Je li Bosna i Hercegovina važna zemlja? Geopolitičke dileme i imperativ državnosti“ (Sarajevo, 2009) dr. Nerzuk Ćurak, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, u kojem je, između ostalog, zapisano: „Ko kontrolira dvoentitetsku Bosnu i Hercegovinu vlada prethodnom Jugoslavijom; Ko vlada prethodnom Jugoslavijom kontroliše Zapadni Balkan; Ko kontrolira Zapadni Balkan onemogućuje balkanizaciju Zapada.“

Aktualna politička događanja javno razotkrivaju transverzalu, koja je sve vrijeme prisutna u Bosni i Hercegovini, a vidljiva je u trokutu Moskva – Beograd – Banja Luka, koja se trenutno prema analizama zapadnih geopolitičara čvrsto povezuje sa Sarajevom preko Zlatka Lagumdžije (SDP) i Fahrudina Radončića (SBBBiH). Prema navedenim analizama zabrinjavajuća je činjenica, da se pokušava realizirati plan, koji bi u konačnici mogao onemogućiti članstvo države Bosne i Hercegovine u najjačem vojnopolitičkom savezništvu na svijetu i čije bi punopravno članstvo pored sigurnosnog aspekta omogućilo posljedično stabilnost, stvaranje povoljnijeg ambijenta za strane investicije, razvoj privrede i dr. Navedena transverzala bi se preko trenutnog statusa BiH i partnerskog odnosa sa NATO-om infiltrirala u sigurnosni sistem ove organizacije, EU i drugih međunarodnih institucija i agencija koje se bave sigurnosnom zaštitom zapadnih država.

PRIJETNJA NACIONALNOJ SIGURNOSTI SAD-a i JUŽNOM KRILU NATO-a

Transverzala koja vuče svoje korijene iz Moskve ima i svoja dva direktna kraka, jedan je povezan sa Podgoricom, a drugi sa Teheranom. Iz Rusije i kroz Rusiju potiče i niz drugih transverzala.

Opravdanim se postavlja pitanje kakva je uloga u toj transverzali i u čijoj su službi Zlatko Lagumdžija (SDP) i Fahrudin Radončić (SBBBiH) kada su već sada vidljive naznake, da će sumnjivi ruski kapital posebno iz Crne Gore svoje utočište pronaći i u Federaciji BiH.

Razotkriva se i pozadina namjere za rekonstrukcijom vlasti, koja bi omogućila da kadrovi Lagumdžije i Radončića preuzmu pored ministarstva vanjskih poslova još ministarstvo odbrane, a Radončić osobno poziciju ministra sigurnosti BiH. Time bi se uspostavio potpuni nadzor nad ključnim resorima za proces članstva u NATO-u i u sigurnosnom sistemu Bosne i Hercegovine. Zabrinjavajuće je, da bi se na taj način sigurnosni sistem BiH neposredno povezao sa Moskvom, koja je transverzalom povezana i sa Teheranom.

Vještački sukob Milorada Dodika i Zlatka Lagumdžije predstavlja režiranu predstavu za javnost, a u osnovi radi se o „oživljavanju političkog mrtvaca“ Lagumdžije kao Dodikovog najvažnijeg saveznika, koji je prema obavljenim istraživanjima izgubio znatnu podršku u bošnjačkom izbornom tijelu kao i njegov SDP. Naglašena Radončićeva anti-Teheranska retorika ustvari pokušava prikriti prave namjere njegove politike. Nedavno sudjelovanje Zlatka Lagumdžije na samitu Organizacije islamske suradnje (OIC) u Meki predstavlja još jednu Lagumdžijinu zloupotrebu OIC-a, jer njegovo nepotrebno sudjelovanje na samitu OIC iskorišteno je za Lagumdžijino vraćanje izgubljenog povjerenja u bošnjačkom izbornom tijelu i tom kontekstu treba razumjeti njegovu posjetu Meki.

Uvezivanje sigurnosnog sistema Bosne i Hercegovine sa Moskvom i Teheranom je neposredna prijetnja nacionalnoj sigurnosti SAD-a i južnom krilu NATO-a što zahtjeva dodatni angažman nadležnih agencija SAD-a, koje se bave borbom protiv organiziranog kriminala kao što je borba protiv trgovine drogama, ljudima, krijumčarenja naoružanja, pranja novca, koje treba dodatno istraže veze pojedinih političara u Bosni i Hercegovini sa tim nezakonitim aktivnostima i utvrde porijeklo, vrijednost i obim njihove prikrivene imovine.

LOKALNI IZBORI - TEST POVJERENJA U POLITIČKE LIDERE I STRANKE
Lokalni izbori, koji će se u Bosni i Hercegovini održati 7.oktobra/listopada 2012.godine biće test povjerenja za političke lidere i političke stranke. Podrška Miloradu Dodiku i njegovom SNSD-a u stalnom je padu u entitetu Republika Srpska, dok je neuspjela rekonstrukcija vlasti u Bosni i Hercegovini otkrila prave namjere inicijatora rekonstrukcije što je dovelo do pada podrške u biračkom tijelu Lagumdžije i SDP-a i Radončića i SBBBiH, koji su u osnovi u tijesnom savezništvu sa Miloradom Dodikom, što ilustriraju i brojni tajni susreti Dodika i Radončića.

Međunarodni institut IFIMES smatra, da će pojedine države-velesile morati pojačati svoju prisutnost u Bosni i Hercegovini i regiji kako se ne bi dogodilo, da zbog neodgovornih političara Bosnu i Hercegovinu zahvati kriza, koja intenzitetom može eskalirati u neželjenom smjeru. Zbog toga je važno snažnije sudjelovanje istražnih i sigurnosnih agencija SAD-a, koje će se dodatno morati fokusirati na vodeće političare u BiH, koji su nosioci i/ili pokrovitelji organiziranog kriminala i korupcije u toj državi. Rezultati lokalnih izbora zadat će snažan udarac transverzali Moskva – Beograd – Banja Luka – Sarajevo i najvjerojatnije eliminirati pojedine političare i stranke, koji su do sada bili važni igrači na političkoj sceni u BiH.Ostali prilozi:
» ŠEHIDI PREVIJE
Ibrahim Husejnović | 21. May 2018 17:25
» ČOVJEK, ŽENA, DOKTORICA ALMA
Said Šteta | 15. May 2018 15:11
» PLAV: MLADI FILANTROPI NA HUMANOM DJELU!!!
Senada Đešević, prof. | 27. March 2018 20:25
» BOSNA JE ZEMLJA LJUBAVI I SEVDAHA
Mensud Alićušić | 12. March 2018 17:53
» DVADESET GODINA ŠKOLE BOSANSKOG JEZIKA LONDON
Fikret Artuković | 04. March 2018 15:10
» VODOPAD U KLISURI TIFRAN IZMEĐU BIJELOG POLJA I BERANA
Mr. Nusret Balić | 22. February 2018 21:35
Ostali prilozi istog autora:
» ZAVRŠNA FAZA GENOCIDA?
12. May 2015 02:45