Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Estrada

“Premoštimo jaz”: Internacionali međuvjerski koncert muslimanske i jevrejske muzike u Čikagu
NAJVEĆI KONCERT KLASIČNE MUZIKE U ISELJENIŠTVU
Autor: Samir Hadzalić
Objavljeno: 28. August 2012. 15:08:58
ENGLESKI / ENGLISH

Obilježavanje 500 godina prijateljstva muslimanske i jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini
Historijska poruka dobre volje, prenesena kroz muziku našoj generaciji i onima koje dolaze poslije nas.Ova jedinstvena kulturna manifestacija održat će se 2.septembra sa počekom 19:00, na Američkom Islamskom Univerzitetu, na adresi: 640 W. Irving Park u Chicagu.

Simfonijski orkestar, pod ravnanjem maestra Philip-a Simmons-a, izvodit će djela: Josipa Slavenskog “Muslimani” koje je specijalno za ovu priliku premijera u SAD. Zatim Levinsonov "Shtetl Scene", muziku iz filma "Munich" Jogn-a Williams-a, također publika će imati prilike poslušati i premijerno najnovije aranžmane tradicionalnih bosanskohercegovackih sevdalinki, što je nastvak rada na polju promoviranja bosanskohercegovačkog sevdaha.

Obilježavanje 500 godina prijateljstva između muslimanske i jevrejske zajednice u BiH, bit će uveličano mnogobrojnim uzvanicima iz političkog i kulturnog miljea, kao i govorom rabina Neil-a Brief-a, poznatog humaniste i prijatelja Bosne i Hercegovine.

Potrebno je istaći i učešće hora Chicago Syntagma Musicum.

Program se realizira u partnerstvu sa Američkim Islamskim Centrom Bošnjaka u Chicagu, Jevrejskom asocijacijom civilnih poslova kao i Američkim muzičkim festivalima.

Jevreji i bosanski muslimani dijele zajedničku historijsku vezu. Jevreji sefardi protjerani u 15 stoljeću od strane inkvizicije pronalaze utočište u Bosni i Hercegovini i susjednim područjima pod osmanskom vlašću. Ukazom sultana garantiraju im se sva prava na teritoriji tadašnje Osmanlijske Imperije. Zajedno prolaze kroz teror nacista i njihovih suradnika u Drugom svjetskom ratu a pedeset godina kasnije Bošnjaci (bosanski muslimani), doživljavaju prvi genocid u Europi nakon holokausta. Ovaj muzički događaj ce obuhvatiti i foto izložba "Sjećanje na genocid u Bosni", koju pripremaju Američki Muzički Festivali.U Zemaljskom muzeju u Sarajevu, čuva se jedna od najvrijednijih knjiga u povijesti jevrejskog naroda, čuvena Sarajevska Haggada. Ovo remek djelo jevrejske kulture doneseno je iz Španije još u 15 stoljeću a zahvaljujući rahmetli Dervišu Korkutu i njegovim suradnicima, sačuvano je od pada u nacističke ruke tokom Drugog svjetskog rata. 50 godina kasnije, sačuvano je i od uništenja prilikom srpske opsade Sarajeva. U neposrednoj blizini gradskog muzeja danas, sinagoga i džamija stoje jedna pored druge, podsjećajući nas na miran višestoljetni suživot bosanskohercegovačkih muslimana i jevreja. To prijateljstvo je između ostalog rezultiralo i utjecajem na muzički pravac u Bosni Hercegovini, koji kombinira folklorne elemente sefarda, balkanske i orijentalne tradicije. Kroz muziku i tekst melankoličnih pjesama sevdalinki, između ostalog, najbolje se može razumijeti bit prijateljstva svih naroda koji Bosnu i Hercegovinu oduvijek smatraju svojom domovinom.

Međuvjerski koncert muslimanske i jevrejske muzike "500 godina prijateljstva u Bosni i Hercegovini" omogućeno zahvaljuci partnerstvu vjerskih, kulturnih i javnih neprofitnih organizacija. Ulaznice za ovaj jedinstveni muzićki dogadjaj možete nabaviti na dan koncerta na ulazu u koncertnu dvoranu ili putem www.americanmusicfestivals.com. ili nazovite 847-530-4061 ili 773-469-5895 za dodatne informacije.

Ne propustite ovaj do sada najveci koncert klasične muzike u okviru bosanskohercegovačke zajednice u iseljeništvu. Budite dio historije i svojim prisustvom ili podrskom uveličajte ovaj događaj koji će obilježiti jedno vrijeme, nas u tom vremenu i ostaviti trag za generacije koje dolaze iza nas.

/Autor je direktor American Music Festivals/Ostali prilozi:
» OSMAN DŽIHO: POZDRAV DIZANJEM RUKE NA SEBE I MIRSADA
Bošnjaci.Net | 14. September 2020 13:27
» ZEJD ŠOTO NA FANTASTIČNOM VIDEO SPOTU O AYA SOFIJI
Bošnjaci.Net | 23. July 2020 16:02
» BUDNICA ILIRSKOG RODA
B.net | 19. July 2020 15:10
» NISAM OPTEREĆEN NAGRADAMA
Eset Muračević | 06. July 2020 18:23
» ZANIN BERBIĆ O “KAPIJI BOSNE“
B.net | 07. May 2020 17:52
Ostali prilozi istog autora:
» PRIDORSKA KAPETANIJA
02. August 2020 23:28
» VELIKI KINESKI ZID
27. January 2020 16:25
» PRIJEDOR PONOVO POD VODOM
19. May 2019 14:45
» JUBILEJ VRIJEDAN PAŽNJE
27. January 2011 10:14
» PRIJEDORSKI OSVAJAČ PLAVOG NEBA
01. December 2010 20:41