Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Sutra dženaza i ukop tijela civilnih žrtava koje su srpsko-crnogorske agresorske snage pobile i bacile u rijeku Drinu
SARAJEVO ISPRATILO TABUTE 66 VIŠEGRADSKIH ŽRTAVA GENOCIDA
Autor: AA
Objavljeno: 25. May 2012. 17:05:37


Stotine gradjana Sarajeva i članovi porodica žrtava iz Višegrada okupili su danas ispred zgrade Predsjedništva BiH, kako bi ispratili kolonu s tabutima 66 ubijenih gradjana Višegrada, čiji će posmrtni ostaci sutra biti pokopani na mezarju Stražište u Višegradu.

Okupljeni su kolonu ispratili suzama, jecajima i molitvama.

Žrtve koje će sutra biti ukopane ekshumirane su iz jezera Perućac u ljeto 2010 godine. Radi se o civilima, Bošnjacima, koje su srpske snage zvjerski pobile na početku rata i pobacale u rijeku Drinu, koja ih je donijela do jezera Perućac.

Jedna od majki, koja je izgubila više članova porodice, a stigla je iz Amerike kako bi prisustvovala dženazi i ukopu svojih najbližih, kroz suze je govorila za agenciju Anadolija: "Izgubila sam babu, amidžu, amidžića, djevera i tetića. Izgubili smo sve. Postoji još članova moje porodice za koje se još uvjek ništa ne zna. Ono što mi želimo je da se konačno kazne oni koji su odgovorni za počinjene zločine".

Povorku s tijelima ispratio je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. "Evo, kao što vidite, 66 mejtova danas ide ka Višegradu. Među identificiranim žrtvama ima mnogo djece, od tri,15, 18 godina, djevojčica od 14 godina. To je strašno" rekao je Izetbegović.

Predsjedavajući državnog Predsjedništva je kazao je kako sutra u Višegradu očekuje mirnu i dostojanstvenu dženazu."Ja se nadam da će dženaza proći u jednoj adekvatnoj atmosferi, mada su u zadnje vrijeme počele provokacije, kao što su one u Vlasenici. Mislim da bi se bar toga trebali suzdržati i imati prioriteta prema nevino ubijenim ljudima, te reći ono što znaju kako bi se pronašli ostali mejtovi. To bi trebalo biti ono najminimalnije što se može uraditi" naglasio je Izetebegović.

Predstavnik Instituta za nestale osobe BiH Amor Mašović, koji jedošao da isprati tabute za Višegrad, rekao je da je „pitanje hoće li za našeg života ikad ponovo biti prilike da se uđe u jezero Perućac“.

"Mnogi od ovih koje danas ispraćamo prema Višegradu, a koje ćemo sutra ukopati i klanjati im dženazu u Višegradu i dalje su ostali u jezeru Perućac. Mi smo ih našli oko dvije stotine, ali vjerovatno više od četiri stotine onih nepronađenih i dalje leži na dnu rijeke Drine. Nisam siguran da ćemo mi za našeg života imati priliku da vratimo imena i prezimena tim ljudima koji nas čekaju u jezeru Perućac, u višegradskom jezeru, drugim jezerima, rijekama Bosne i Hercegovine ili u šumovitim i brdovitim djelovima naše zemlje" rekao je Mašović.

"Činjenica da mi danas ispraćamo jednog dječačića od tri i po godine, jednu nanu od 86 godina, mislim da sve dovoljno govori i nisu potrebne druge riječi o tome ko su žrtve i sa kakvim zločincima su se morali suočavati" poručio je Mašović.

Proteklih sedmica u Visokom je trajala identifikacija posmrtnih ostataka pronadjenih u jezeru Perućac. Mirsada Aljušević je identificirala sestru Mersihu, koju je posljednji put vidjela u kasarni „Uzamnica“ u Višegradu. Srpske snage su u toj, bivšoj kasarni Jugoslovenske narodne armije, držali Mirsadu, njenu sestru Mersihu, majku Fatu i druge Bošnjake sa prostora Višegrada.

„Mirsadu su zbog ranjavanja izveli iz kasarne da je previju u bolnici u Višegradu, nakon čega su je poslali za Užice, te se tako spasila sudbine svoje majke i sestre", objašnjava njena tetka Devla i dodaje: "Mirsada je izgubila majku Fatu Aljušević, oca Nusreta i brata, koje još nije pronašla, a sad identifikuje sestru Mersihu. Samo je ona ostala iz uže familije", ispričala je za agenciju Anadolija Mirsadina tetka Devla.

Iz jezera Perućac, vještačke akumulacije obližnje hidroelektrane na Drini, koju koristi Republika Srbija, ekshumiran je veći dio posmrtnih ostataka koji pripadaju Mirsadinoj sestri Mersihi. Za razliku od drugih žrtava, od čijih tijela je pronađen veoma mali dio, u nekim slučajevima, čak, samo jedna kost, tijelo Mersihe Aljušević je pronađeno sa odjećom koju je nosila na dan ubistva.

Bolan je bio Mirsadin susret sa ostacima tijela sestre Mersihe. "Ubili su mi sve što sam imala. Nikad više u životu niko im ne treba vjerovati", jedino je što je Mirsada smogla snage reći nakon identifikacije. Njena sestra je imala svega 14 godina kad je ubijena.Ostali prilozi:
» BRČKO: PODJELA RAMAZANSKIH HEDIJA
Rasema Karić | 22. May 2018 15:39
Ostali prilozi istog autora: