Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Preko 200 bosansko-hercegovačkih i više od 70 istaknutih svijetskih intelektualaca uputilo pismo Predsjedništvu 2012 - NATO Samit Chicago koji se održava 18. i 19.maja
USVOJITE KANDIDATURU BOSNE I HERCEGOVINE ZA ČLANA NATO SAVEZA
Autor: B.net
Objavljeno: 18. May 2012. 14:05:25
Preko 200 bosansko-hercegovačkih i više od 70 istaknutih svijetskih intelektualaca uputilo pismo Predsjedništvu 2012 - NATO Samit Chicago koji se održava 18. i 19.maja da usvoje kandidaturu Bosne i Hercegovine za člana NATO saveza
U ime preko 200 bosanskohercegovačkih intelektualaca i preko 70 svjetskih prominentnih intelektualaca, molimo evropske državnike da otklone veliku sramotu svojih predhodnika, koji su sa Daytonskim mirovnim sporazumom (1995) nagradili užasan genocid i srpske masovne zločine krajem dvadesetog stoljeća, najgore te vrste i obima poslije jevrejskog holokausta u Njemačkoj prije 50 godina, suprotno povelji Ujedinjenih naroda, koja je usvojena jednoglasno 1948. godine o sprečavanju i kažnjavanju genocida.

Kompetentna ličnost da ocijeni te stravične događaje da li je izvršen genocid ili nije, koje je svojim odlukama osudilo više odgovarajućih međunarodnih sudova, a sistematski, beskrupulozno, negiraju srpske vlasti na čelu sa njihovim predsjednikom Miloradom Dodikom, je Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu H.E. dr Valentin Inzko. U svom intervjuu sarajevskom dnevnom listu „Avaz“, on je izjavio (O2. mart 2012):

„Evropska zajednica treba da se stidi na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine (01/02 mart 1992), što je u BiH izdala principe demokratije te nije stala u odbranu tih najvećih vrijednosti Evrope i međunarodne zajednice za koje su položili svoje živote najbolji sinovi BiH! Međunarodna zajednica suspendirala je važeći Ustav BiH i referendum, odnosno volju 64 posto građana BiH u Dejtonu i nagradila genocid.“


Ovo je više nego istinito i znalački kazano.

Ta sramota koštala je Bosance 250.000 poginuih i preko polovine protjeranog bosanskog nesrpskog stanovništva (2,4 miliona) sa njihovih stoljetnih ognjišta u 112 zemalja svijeta , od Amerike do Australije (u mnoštvu osporavanja i smanjivanja cifara ubijenih Bosanaca, ovo su po našem mišljenju najpouzdaniji podaci, preuzeti iz knjige bi všeg američkog predsjednika H.E Billa Clintona: My Life, Alfred A. Knopf, New York 2004).

Mi veoma pozdravljamo, is sveg srca i duše, uvjerenje predsjednika SAD H.E. Baracka Obame da SAD neće više nikada dozvoliti da se dogodi genocid kao u Bosni, Rwandi i na drugim mjestima u svijetu, izgovoreno iskreno i sa uvjerenjem u Muzeju holokausta u New Yorku (april 2012).

Međutim, molimo da nam se javno dozvoli da informiramo njegovu Ekselenciju Američkog predsjednika i upozorimo cjelokupnu svjetsku demokratsku javnost, koja je, takođe, protiv svih oblika genocida, da masovni srpski genocid protiv nesrpskog stanovništva u Bosni i Hercegovini – protiv Bošnjaka i Bosanskih Hrvata - ni poslije 20 godina nije završen. On se dalje podzemno i perfidno nastavlja, sakriven od očiju međunarodne javnosti. Zato ni rat protiv Bosne i Hercegovine nije završen. Samo su zaleđene linije fronta, zahvaljujući kratkotrajnom slanju 60.000 NATO vojnika. (1996)

Nisu ni 10% ispunjena četiri centralna zadatka Daytonskog mirovnog sporazuma u instaliranoj na genocidu, od ratnog zločinca Miloševića, Republici Srpskoj, jer nisu bila u interesu agresora: kažnjavanje ratnih zločinaca, siguran i dostojanstven povratak izbjeglica; nije izvršena nikakva reintegracija slomljene u ratu i razvlašćene bosanske države u Daytonu i, najzad, nije izvršena nikakva obnova uništene bosanske ekonomije u ratu i poslije rata u procesu korupcionaške privatizacije.

U odnosu na predratnu 1990. godinu skoro dvije decenije ostvaruje se samo polovina predratne industrijske proizvodnje i spoljnotrgovinskog izvoza, a polovina radno sposobnog stanovništva, nije zaposlena i gladuje.. Sve je to Daytonski mirovni Sporazum uslovio, jer je pola zemlje dao kao nagradu za izvršeni genocid srpskom agresoru i njegovim nasljednicima. Ta zemlja nije pripadala samo Srbima već cjelokupnom bosanskom stanovništvu.

Ako ne zna čitav lakovjerni demokratski svijet ko je izašao kao pobjednik u Daytonu, to nam je rekao, poslije 17 godina, siguran svjedok - glavni optuženi za genocid i masovne zločine, Radovan Karadžić, u svojoj završnoj odbrani, pred Haškim Tribunalom (ICTY) početkom 2012. godine. Gledali sno na televiziji kada je ponosno izjavio:

“Srbi su u Daytonu ostvarili sve svoje planove u Bosni!”

Međutim, tri sedmice prije početka Daytonske mirovne konferencije koja je počela u amerićkoj vazdušnoj bazi Wright Patterson Air Base u Daytonu, Ohio, 04. novembar 1995, iz pepela izrasle bosansko-hrvatske vojne snage nalazile su se svega par kilometara ispred prijestonice divlje Republike Srpske i za nekoliko sati Banja Luka bi bila zauzeta. Tada bi pobjednici rata i oslobodioci zemlje od srpskog okupatora bili zasluženo Bosanci..

Nedavno, krajem aprila 2012, na hrvatskoj televiiji HRT-2 pojavio se umirovljeni hrvatski ministar spoljnih poslova Mate Granić iz vremena Franje Tudžmana i ispovijedio se: „Sada mogu po prvi put i moram da ispričam istinu. Na 14. oktobra 1995. zazvonio je u mome Uredu u Zagrebu telefon. Na vezi je bio lično američki državni sekretar za spoljne poslove Warren Christopher. Ja sam bio iznenađen.
- Gospodine Graniću, molim Vas zaustavite ofanzivu na Banja Luku !
- Zašto ? – upitao sam.
- Ako ne zaustavite, Banja Luka će pasti u roku 24 sata i 350.000 srpskih izbjeglica
krenuće put Srbije.....
- To je pogrešno, gospodine Christopher – odgovorio sam mu. Tada je on spustio
slušalicu, nazvao je odmah Tudžmana i o tome se sa njime dogovorio.

Ubrzo je i Alija Izetbegović zaustavio ofanzivu Bosanske Armije. Svojim komandantima je objasnio: „Ako to ne učinimo, Amerikanci će nas bombardovati!”

Kao da je znao šta mu sudbina sprema, prije odlaska na novu dužnost u Afganistan specijalni izaslanik H.E. Billa Clintona za Bosnu i medijator Daytonske konferencije, Richard Holbrooke, vjerovatno da se oslobodi najtežeg grijeha prema Bosancima, pred nekoliko stotina hiljada gledalaca bosanske televizije FTV u Sarajevu, u proljeće 2009. godine, je izjavio:

„Duboko smo pogriješili što smo zaustavili ofanzivu Bosanske Armije pred Banja Lukom. Da smo pustili da Bosanska Armija protjera agresorsku vojsku i Karadžićeve paradržavne jedinice preko rijeke Drine u Srbiju, mi ne bismo imali sadašnjih problema u Bosni i Hercegovini i Bosna bi odavno bila normalna evropska zemlja”

Sa neustavnom likvidacijom imena “Republika”, uzimanjem pola bosanske slobode, predavanjem pola teritorije agresoru, potpunim razvlašćenjem države da ne može štititi ni svoje građane, ni sebe samu od agresivnog mješanja bivših agresora sa istočnih i zapadnih granica prema takozvanim specijalnim odnosima svojih manjina - koje nisu manjine već konstitutivni narodi, i po ostalim strašnim posljedicama po život cjelokupnog stanovništva, čime je udovoljeno svim zahtjevima ratnog zločinca Slobodana Miloševića, neopravdana kapitulacija Bosne i Hercegovine u Daytonu (1995) je po našem mišljenju, daleko strašnija po svojim negativnim posljedicama, od opravdane kapitulacije nacističke Njemačke za Nijemce (1945). Ovo sada prvi put tvrdimo na osnovu 17 godina agonije bosanskohercegovačkog društva. Zato 2012 NATO Summit, 18 - 19.maja u Chicagu, zahvaljujući plemenitoj inicijativi američkih senatora postaje Oltar istine za nas, a možda i veliki preokret ka pravoj budućnosti kojoj Evropa, Amerika i čitav svijet teži, u čemu NATO Savez postaje sve važniji instrument mira i pravde za cijelo čovječanstvo.

U tom smislu molimo da uvažene Ekselencije – učesnice ovog NATO Summita uzmu u razmatranje naše Pismo sa prilogom i daju podršku za tri prijedloga, kao tri prva progresivna koraka prema Bosni i Hercegovini međunarodne zajednice posljednjih 20 godina:

1. - Da se usvoji prijedlog Američkog Senata o kandidaturi Bosne i Hercegovine za
člana NATO Saveza, s tim da se usvoji pod njenim pravim, legalnim, cjelovitim, historijskim i antifašističkim imenom
REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA


Napominjemo da je historijsko i legalno ime „Republika Bosna i Hercegovina” i po legalnom Ustavu zemlje (1990) neovlašteno i po međunarodnom pravu nezakonito suspendirano u Daytonu ;

2. - Da se Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, na osnovu Bonskih ovlašćenja, razriješi funkcije predsjednika Republike Srpske i zabrani mu se dalji rad na obavljanju bilo koje druge političke funkcije, zbog stalnog negiranja i vrijeđanja ogromnih žrtava genocida u Bosni i Hercegovini (žrtve genocida u Srebrenici, zatim preko 500 otkopanih masovnih grobnica ubijenih Bošnjaka od strane srpskog agresora, sa utvrđenim DNK analizama, širom Republike Srpske i više hiljada pojedinačnih grobnica). To su već trebali sami srpski građani da učine da počnu ispirati ogromnu sramotu za učinjene masovne zločine od zločinaca iz srpskog nacionalnog korpusa (Izvještaj CIA iz februara 1995: 90 % svih zločina, koji su planski provedeni u Bosni, pripadaju zločincima iz ovog korpusa).

3- Da se urgentno prihvati prijedlog preko 200 bosanskohercegovačkih intelektualaca i preko 70 uglednih svjetskih intelektualaca da Američki Kongres i Senat i Parlament Evropske Unije sazovu Ustavnu konvenciju na kojoj će bosansko civilno društvo, sa dokazanim rodoljubima svoje zemlje, imati odlučujuću ulogu, a ne secesionističke i korupcionaške političke partije na vlasti, koji će donijeti novi Ustav i zamijeniti nametnuti Daytonski ustav, sa kojim je Bosancima navučena ludačka košulja, kao što je to istinito, svojevremeno, ocijenio jedan od bivših Visokih predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR). Takvu košulju treba navući hiljadama nedirnutih ratnih zločinaca, koji se slobodno sa svojim pogrešno odgojenim potomcima, u mržnji prema nesrpskim susjedima, šetaju još nezakonitom Republikom Srpskom i nekim HDZ- područjima.

Slobodni smo obavjetiti, Vaše Ekselencije, da su prominentni eksperti koordinatora ovog Pisma već pripremili Nacrt novog istinski demokratskog, multietničkog Ustava, sa evropsko-američkim standardima za višenacionalne države, i bosanskim hiljadugodišnjim iskustvom za multietničku državu. sa skladnim zajedničkim postojanjem četiri svjetske religije, što je sve razoreno u ratu, u Daytonu i poslije Daytona.. Zajednički multietnički život je nažalost razoren planski od vladajućih struktura u zajedničku nacionalnu mržnju. Ali on je težnja da se obnovi u snu i u stvarnosti kod svih Bosanaca, koji vole svoju zemlju i bosansku državu.

Zato, poštovane Ekselencije, ako prihvatite sazivanje ove jedinstvene pravedne i napredne Ustavne konvencije, molimo ne tražite od nas da se dogovaramo sa onim istim političkim snagama, koje su planski nametnute da vladaju nad građanima Bosne i Hercegovine poslije Daytona, sve do sada. Oni zaslužuju samo da se skinu sa vlasti.

A to međunarodna zajednica može brzo učiniti. Pomozite da se na taj način otkloni glavna smetnja trajnom zajedničkom životu svih građana, vjera i nacija u Bosni i Hercegovini, a sve ostalo će sami Bosanci urediti na najbolji mogući način, kako bi što prije postali dostojni članovi velike porodice NATO Saveza slobodnog svijeta.

Na kraju, izražavamo našu zahvalnost Senatoru Richardu G. Lugeru podnosiocu prijedloga Američkom Senatu o kandidaturi Bosne i Hercegovine za prijem u NATO Savez, kao i gospođi Swanee G. Hunt bivšoj Ambasadorici SAD u Austriji i generalu Wesley K. Clark, bivšem komandantu NATO-a u Evropi, koji su slične prijedloge za članstvo u NATO i za novi Ustav objavili u New York Times-u.

Prilog: Pismo podrške i Otvoreni apel.

Živio NATO Savez slobodnih i nezavisnih država svijeta!
Živio Američki Senat – nosilac prijedloga da Republika Bosna i Hercegovina
postane kandidat za člana NATO Saveza!
Živjela historijska i antifašistička Republika Bosna i Hercegovina!


Sa poštovanjem i zahvalnošću,

Koordinatori Pisma, Otvorenog apela i Pisma podrške:
Prof. dr Muris Osmanagić,
H.E. Jakob Finci, dipl. jur.,
Prof. dr fra Luka Markesic,
Milorad Krunić, dipl. ecc.,
Prof. dr Senadin Lavić,
Sretko Radišić, dipl. ing. maš
Prof. dr Nedžad Mulabegović,,
Akademik prof. dr Vladimir Premec
Prof. Emir RamićOstali prilozi:
» BOŠNJACI POSLALI PORUKE MIRA
Emir Serdarević | 09. June 2018 20:35
» PRIČE O HEROJIMA TREBA VRATITI U ŠKOLSKE KLUPE
Eset Muračević | 08. June 2018 14:58
» AMINA ILI MELEK
Said Šteta | 01. June 2018 16:28
» ŠEHIDI PREVIJE
Ibrahim Husejnović | 21. May 2018 17:25
» ČOVJEK, ŽENA, DOKTORICA ALMA
Said Šteta | 15. May 2018 15:11
» PLAV: MLADI FILANTROPI NA HUMANOM DJELU!!!
Senada Đešević, prof. | 27. March 2018 20:25
Ostali prilozi istog autora: