Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Pisana rijec

U OFFENBACHU UPRILIČENA PROMOCIJA KNJIGE "MOJI ZATVORSKI DANI U EGIPTU" OD ZEJNEB EL-GAZALI
Autor: Dr. Fikret ef. Arnaut
Objavljeno: 14. May 2012. 17:05:32

Promotori u Offenbachu


U subotu, 12. maja 2012. g. u Offenbachu, gradiću pored Frankfurta a u organizaciji BKZ – Offenbac, upriličena je promocija knjige "Moji zatvorski dani" autorice Zejneb el-Gazali. Na promociji su govorili Ahmed ef. Fetić imam iz Kasela, prof. Zehrudin ef. Junuzović, imam bošnjačkog džemata u Offenbachu, hfz. Elvedin Bilić, profesor na katedri teološkog fakulteta u Frankfurtu i prevodilac knjige dr. Fikret ef. Arnaut. Promociji je prisustvovao i imam bošnjačkog džemata u susjednom gradu Hanau Sedin ef. Durmiš. Program su uljepšali članovi hora džemata Offenbach s učenjem ilahija i kasida. Ahmed ef. Fetić je govorio o svojim utiscima nakon čitanja ovoga štiva za koje je zahvalan Allahu dž.š. što je došlo do njegovog objavljivanja posebno sada u ovome trenutku kada mnogi upiru oči u zbivanja u arapsko-islamskom svijetu tražeći odgovore na mnoga pitanja koja se postavljaju; zašto se sve ovo dešava u arapskom svijetu. Šta je navelo milionske mase da iziđu na ulice i protestirajući traže promjene. Naglasio je da "dobrim dijelom svjedočenje heroine Zejneb el-Gazali o svome iskustvu u danima zatvora provedenim u Egiptu objašnjavaju i daju racionalno tumačenje mnogim postavljenim pitanjima." Podsjetio je na lična iskustva njegove posjete Egiptu još kao student ITF-u Sarajevu i pokušaja da ostvare kontakte s nekim članovima pokreta Muslimanska braća u Kairu, kada mu je rečeno da je tada na hiljade članova i simpatizera toga pokreta bilo u zatvoru. Zbog čega? Ne zbog nečasnih kriminalističkih djela već samo iz razloga što su htjeli da prakticiraju i respektiraju islam u egipatskom društvu. I prevodilac dr. Arnaut je govorio o razlozima zbog kojih se opredijelio da ponudi ovo štivo bosanskom čitateljstvu i to baš u ovome vremenu i iskazao zahvalnost web magazinu Bošnjaci.net, tom našem moćnom savremenom mediju, koji okuplja bošnjačku intelektualnu populaciju i omogućuje im brzo i kvalitteno informiranje o bitnim i gorućim pitanjima Bošnjaka u domovini i dijaspori. Te je spomenuo lično isksutvo susreta sa autoricom Zejneb el-Gazali za vrijeme studenstskih dana u Jordanu, pokušavajući biranim riječima da zainteresira slušaoce i probudi im interes za ovom knjigom kako bi se mogli lično uvjeriti u magićnu moć štiva koje kada se pročita ne ostavlja čitaoca ravnodušnim.


Pisana riječ Zejneb el Gazali koja zbližava na sofri

Hfz. Elvedin Biliću svome obraćanju je istakao važnost pisane i objavljjene riječi i prezentaciji iste njemačkoj populaciji naglasivši da je njemačko društvo još uvijek nedovoljno informirano u položaju i pravoj slici islama i muslimana u ovim društvima. Istakao je da je potrebno govoriti i javno spomenuti primjere tiranije, nasilja i diktature bez obzira nad kime, gdje i kada se ona izvršava. Humani, većinski svijet se uvijek stavlja na stranu žrtve i osuđuje zločin i diktaturu. Uglavnom su govornici uspjeli navesti slušaoce na navijanje za žrtvu Zejneb el-Gazali a iskazivanje prezira onima koji su bili egzekutori tih gnusnih načasnih i nečovjećnih postupaka kojima je bila izložena ova časna žena i herojka. Istini je suđeno da preživi i ostane za buduća pokoljenja iako zločinci uvijek nastoje utrnuti svjetlo istine. "Oni žele da utrnu Allahovo svjetlo svojim ustima ali će Allah dati da će se Njegovo svjetlo upotpuniti, makar to ne bilo pravo nevjernicima." "I reci, došla je istina a nestalo je laži; laž, zaista, nestaje."
Prisutni su na kraju programa za dušu Zejneb el-Gazali proučili Fatihu. Uslijedilo je druženje uz zakusku, kolače i kahvu. S nadom kod sviju da su i ovim činom učinili nešto za muslimansko bolje sutra. Prevodilac se u svoje ime i ime izadavačke kuće zahvalio na gostoprimstvu mladom perspektivnom imamu prof. Zehrudinu Junuzovića, kao i članovima odbora i svima džematlijama. Na promociji je prisustvovao i Nedim Makarević, aktivista u IZB u Njemačkoj koji je također uputio čestitke izdavaču i prevodiocu rekavši da jedva čeka da se dočepa nekog mirnog kutka i udubi u čitanje štiva Moji zatvorski dani u Egiptu, bez da ga neko ometa, tražeći razloge definiciji knjige od strane recenzenta dr. Ferida Muhića, koji je knjigu označio da je to "knjiga o ljepoti duše i nemoći zla."Ostali prilozi:
» MAJKO – NIJE ME BOLJELO DOK SAM UMIRAO!
Ramzija Kanurić-Oraščanin | 05. June 2018 16:35
» ZEJNEPIN JEMIN
Hajrudin Mekić Lule | 03. May 2018 21:25
» ODRAZ U OČIMA
Said Šteta | 18. April 2018 18:15
» RIJEČI KOJE MILUJU KAO VJETRIĆI KOJI PIRE
Suada Suljić Sokolović | 11. April 2018 20:25
» „TRAGOM ČAJA OD PAPAJE“ U TEŠNJU
Bošnjaci.Net | 09. April 2018 03:14
» OBRAZ
Senada Đešević, prof. | 19. March 2018 14:28
» PERVA: DRINA JE TEKUĆI BOŠNJAČKI MEZARISTAN
Suada Suljić Sokolović | 16. March 2018 01:37
» PLAV: "MLADI SU UKRAS SVIJETA"
B.net | 14. March 2018 14:17
» PJESNIK RAGIP SIJARIĆ
Alija Kadrić | 06. March 2018 21:06
» „BATONOVE PRIČE“ U GRADU PIRAMIDA
Bošnjaci.Net | 18. February 2018 11:10
» BATONOVI MUHABETI “ZENIČKI AMBASADORI“
Said Šteta | 13. February 2018 19:28
» BOSNA U SRCU, RIJEČI I KNJIZI
Suada Suljić Sokolović | 12. February 2018 20:47
Ostali prilozi istog autora:
» „MEDINSKO NASLJEĐE“
28. March 2016 01:24
» HARF O OCU
19. March 2014 16:32
» HIZMET DŽEMATU I NARODU
20. December 2013 15:44