Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Svi smo mi General Mahmuljin
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

SRETAN DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM!
Autor: B.net
Objavljeno: 09. May 2012. 17:05:37
Organizacija "Sloboda i Prosperitet" zajedno sa udruženjem građana "Multi" iz Tuzle građanima BiH čestita 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope.

Datum kada je poražen nacistički reich nažalost je označavao i uspon sljedećeg totalitarnog, komunističkog zla, koje će predvođeno Sovjetskim savezom gotovo polovinu svijeta prekriti željeznom zavjesom diktature, terora, beznađa i neslobode, a proći će gotovo još pola stoljeća do konačnog urušavanja boljševičkog čudovišta koje je baš kao i fašizam iza sebe ostavilo milione žrtava. Danas, 9. maja 2012. godine svijetom nanovo kruži bauk lijevih i desnih totalitarizama. Pronašavši plodno tlo u aktuelnoj ekonomskoj krizi, neprijatelji demokratije, slobode i individualizma sve glasnije i agresivnije promoviraju povratak poraženih koncepata jednoumlja, kolektivizma i obezvređivanja individue, bilo na rasnoj, etničkoj, vjerskoj ili klasnoj osnovi. Također, posljednjih godina svjedočimo još jednom obliku fašizma karakterističnim za ekonomski sektor, tzv. "korporativnog fašizma" u kome odabrane kompanije uz pomoć državnih vlada uspostavljaju svoj puni monopol na tržištu, gušeći time slobodu i mogućnost djelovanja drugih tržišnih subjekata. Nažalost, ovakav ekonomski model koga je između dva svjetska rata usvršila fašistička Italija, danas je ralnost u mnogim društvima svijeta. Shodno tome, organizacija "Sloboda i Prosperitet" građanima Bosne i Hercegovine kao dokazanim antifašistima donosi u prilog prevedenu ilustraciju popularne knjige "Put u ropstvo", autora Friedrich von Hayek-a.Ekonomski nobelovac Hayek u ovoj knjizi pokazuje i opisuje korake kojim društvo ide ka fašizmu. Put ka fašizmu je ujedno i put u ropstvo što je i naslov Hayekove knjige. U kratkoj YouTube ilustraciji sa prevodom pokazano je kako je fašizam u svojoj početnoj fazi dosta zavodljiv i na prvu ga ne prepoznaje veći dio društva. U praksi, ovo se već dešava u Grčkoj koja zbog ekonomske krize srlja u ralje totalitarizma, što dokazuju posljednji izbori na kojima su fašističke i komunističke snage osvojile veliki broj glasova.

Građani BiH moraju biti svjesni konstantne prijetnje od fašizma i drugih ideologija koje za cilj imaju planiranje i ograničavanje njihovih vlastitih života, te očuvati svoju slobodu i pravo na samostalno djelovanje i donošenje odluka.

Organizacija "Sloboda i Prosperitet"
Udruženje građana "Multi"Ostali prilozi:
» SEVDALINKO U SRCU TE NOSIM
Eset Muračević | 16. December 2017 14:53
» U BRČKOM SVIJETAO PRIMJER JEDNOG PRIVATNIKA
B.net | 16. December 2017 13:43
» "ČOVJEK ŽIVI, DOK GA PO DOBRU POMINJEMO"
B.net | 15. December 2017 14:38
» JERUSALEM - OKOSNICA PALESTINSKOG PITANJA
AA | 14. December 2017 15:48
Ostali prilozi istog autora: