Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Predsjednik Vlade Republike Turske je u posljednjoj deceniji postao prepoznatljiv svjetski lider. Pod njegovim vodstvom Turskoj je uspio gospodarski napredak, koji je donio brojne pozitivne promjene na svim područjima
ERDOĞAN SVJETSKA LIČNOST DECENIJE
Autor: IFIMES
Objavljeno: 08. May 2012. 19:05:41

Predsjednik Vlade Republike Turske Recep Tayyip Erdoğan je u posljednjoj deceniji postao prepoznatljiv svjetski lider. Pod njegovim vodstvom Turskoj je uspio gospodarski napredak, koji je donio brojne pozitivne promjene na svim područjima. Doprinos premijera Erdoğana svjetskoj stabilnosti i sigurnost, je posebno prepoznatljiv u regijama Bliskog istoka i Balkana. Turska je pod vodstvom Erdoğana postala država, koja je potrebna i Istoku i Zapadu, a Erdoğan je postao poštovan svjetski lider.
U ponedjeljak, 7. maja 2012.godine je na Bledu Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) uručio priznanje »Svjetska ličnost decenije« predsjedniku Vlade Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoğanu.

Priznanje su mu uručili počasni predsjednik Međunarodnog instituta IFIMES Stjepan Mesić, nekadašnji predsjednik Republike Hrvatske i potpredsjednik Savjetovanog odbora instituta Zoran Živković, bivši predsjednik Vlade Republike Srbije.

Prisutnima se na dodjeli priznanja obratio direktor instituta mr.sc. Zijad Bećirović, pročitano je i pismo predsjednika Savjeta instituta Craiga T. Smitha, nekadašnjeg političkog direktora Bijele kuće.

Premijer Erdoğan se zahvalio na priznanju i u dužem govoru ispostavio ulogu Turske u međunarodnim odnosima i naglasio, da će i ubuduće svoja nastojanja usmjeriti ka aktivnoj ulozi u međunarodnoj zajednici i osiguranju svjetskog mira i stabilnosti.

Predsjednik Vlade Republike Turske Recep Tayyip Erdoğan je u posljednjoj deceniji postao prepoznatljiv svjetski lider. Pod njegovim vodstvom Turskoj je uspio gospodarski napredak, koji je donio brojne pozitivne promjene na svim područjima. Doprinos premijera Erdoğana svjetskoj stabilnosti i sigurnost, je posebno prepoznatljiv u regijama Bliskog istoka i Balkana. Turska je pod vodstvom Erdoğana postala država, koja je potrebna i Istoku i Zapadu, a Erdoğan je postao poštovan svjetski lider. Posebno treba naglasiti njegova nastojanja za suradnjom i dijalogom unutar Turske kao i sa susjednim državama, u regiji i svijetu, je zapisano u obrazloženju priznanja, u kojem su ispostavljene njegove brojne inicijative. Posebno je istaknuta inicijativa o „Savezništvu civilizacija“, koju je pokrenuo zajedno sa nekadašnjim španskim premijerom socijalistom Zapaterom, 2005.godine, u okviru Ujedinjenih nacija (UN). Označena je bila kao pokušaj zbližavanja među društvima, koje zloupotrebljavaju ekstremisti i za prevazilaženje različitih međucivilizacijskih predrasuda, pogrešnih predstava i polarizacije, koje potencijalno ugrožavaju svjetski mir.

Za svakog političara i predsjednika Vlade najteže je biti poštovan u svojoj državi, posebno sada u vrijeme svjetske ekonomske krize. Erdoğanu i njegovoj vladi je uspjelo napraviti ekonomsko čudo. Tako je zaslužio poštovanje ne samo kod kuće nego i u široj regiji i u svijetu. Sa brojnim inicijativama, koje je pokrenuo pokazao je, da njegova politika nije sebična, nego da doprinosi regionalnoj i svjetskoj stabilnosti i sigurnosti.

Premijer Erdoğan je dokazao, da je suvremenom svijetu potrebna Turska i da je Turskoj potreban suvremeni svijet. Tako je priznanje, koje mu je uručeno istovremeno priznanje njegovim najbližim, suradnicima i svim građanima Turske, napisano je na kraju obrazloženja priznanja.Ostali prilozi:
» BRČKO: PODJELA RAMAZANSKIH HEDIJA
Rasema Karić | 22. May 2018 15:39
Ostali prilozi istog autora:
» ZAVRŠNA FAZA GENOCIDA?
12. May 2015 02:45