Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Poslanik a.s. rekao: "Jak vjernik bolji je i Allahu draži od slabog vjernika, a u obojici je dobro. Žudi za onim što ce ti koristiti! Od Allaha dž.š. pomoc trazi i ne predaji se. Ako te što neprijatno zadesi, nemoj reci: Da sam uradio drugacije ne bi do ovoga došlo, nego reci Allah je odredio ono što je htio je i uradio, jer rijec "da sam" otvara šejtanu vrata!" (Muslim)
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English  |  Prijava/ Registracija

Aktuelno

Stav Matice Bošnjaka Sandžaka: Zašto glasati za Muftiju Muamera Zukorlića na izborima za predsjednika Srbije?
MUFTIJA ZUKORLIĆ SE ZALAŽE ZA RIJEŠAVANJE NEZAŠTIĆENOG BOŠNJAČKOG NARODA U R. SRBIJI I SANDŽAKU
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 30. April 2012. 16:04:15


Matica Bošnjaka – Društvo za kulturu znanost i umjetnost Sandžaka konkretno prati i sudjeluje kao kulturna institucija – zbivanja na izborima u Srbiji, koji ulazi u završnu fazu (6.maj). Mnogo je razloga da potvrdno odgovorimo na postavljeno pitanje, upravo zato što su Bošnjaci u Sandžaku, Srbiji i Crnoj Gori u cjelosti nezaštićeni narod kao nigdje u Europi. Ovdje ćemo navesti tri razloga:

1. Izuzimajući kandidata Liberarno-demokratske partije Čedomira Jovanovića bez sumnje Muftije Muamera Zukorlić je jedini kandidat koji se zalaže za opstanak Bošnjaka i njihove matične domovine Bosne i Hercegovine kao suvrene države. Svi ostali kandidati potsjećaju na Ćosićev nacionalno staljinistički program koji je obrađen u “Meorandumu SANU” prije dvadeset šest godina (1986.), a sada precizan u besramnom književnom djelu „Bosanski rat“ (SL. glasnik br.R012), kojom se na neprimjeran način ponovo želi okupirati Bosna i Hercegovina u cilju zaštite genocidne tvorevine tzv. Republike Srpske. Jedan od predsjedničkih kandidata, Miloševićev nasljednik Ivica Dačić posebno naglašava velikosrpsku ujdurmu čiji je ideolog Dobrica Ćosić.

Ovim činom se zatvaraju oči nad počinjenim genocidom nad dvije stotina hiljada ubijenih Bošnjaka, nad oko šestdeset hiljada silovanih Bošnjakinja i na preko milion protjeranih u egzil i emigraciju čiji je povratak neizvjesan i nekon sedamnaest godina od prividnog završetka rata. Jasno rat protiv Bosne i Hercegovine zvanični Beograd i Podgorica vode na novi način, a međunarodna zajednica pred tim zatvara oči.

2. Muftija Zukorlić se zvanično i odgovorno zalaže za autonomiju Sandžaka kao prekograničnu regiju na teritoriju Republike Srbije i Republike Crne Gore. U cilju riješavanja brojnih pitanja u skladu sa principima EU, o regionalizaciji i decentarlizaciji.

3. Sa brojnom pravnom autonomijom u svojstvu manira široko – obrazovanog državnika (čime nadmašuje sve druge predsjedničke kandidate) Muftija Zukorlić se zalaže za riješavanje nezaštićenog bošnjačkog naroda u R. Srbiji i Sandžaku posebno.

PORUKA BOŠNJACIMA U SRBIJI, SANDŽAKU I EMIGRACIJI

Hoćemo da vjerujemo da konačno Bošnjaci dolaze sebi i da shvataju da od drugih autentičnih, autogonističkih naroda ne mogu očekivati ni “D” od demokratije, ako se sami ne izbore za svoja prava. Jasno drugi se neće vrjerovatno brinuti o njima. U tom pravcu rukovodstvo Matice Bošnjaka otvoreno poziva Bošnjake u Sadžaku, Srbiji i svijetu da shvate realno stanje društva u Srbiji i Crnoj Gori gdje se u očima dvije država njihov položaj iz dana u dan pogoršava, jer imaju status „N" -tog reda. Upravo zato u Srbiji i Crnoj Gori je u završnoj fazi procedura u VEZI REHABILITACIJE ZLOČINACA I ZLIKOVACA iz Drugog svjetskog rata Draže Mihailovića i Pavla Đurišića. Nažalost u toj velikosrpskoj i fašističkoj ujdurmi učestvuje i jedan broj pripadnika bošnjačkog naroda, što se toj praksi nelegitimnog zastupanja mora staviti tačaka.

U tom smislu obraćamo se Bošnjacima u Sandžaku i svijetu da svojim glasom, u nedjelju 6.maja, za Muftiju Muamera ef. Zukorlića, stanete u zaštitu vlastitog identiteta. Upravo zato pozitivno odgovorite na postavljeno pitanje, jer je u pitanju sudbina vaših potomaka, kao i sudbina sjećanja na vaše predke, - stoji u saopćenju Matice Bošnjaka Sandžaka koje je potpisao predsjednik prof. dr. Šefket Krcić.
Ostali prilozi:
» DAN MAJKI I KĆERKI
| 20. March 2015 15:35
» GDJE SUNCE NE GRIJE
| 02. December 2014 13:04
» U BRISBANE U 80. GODINI PREMINULA NADA ILIĆ
Safet Avdić | 02. December 2014 03:08
» MI BOŠNJACI, VJERNI BOSNI I SANDŽAKU
B.net | 09. November 2014 04:13
Ostali prilozi istog autora:
» SILE MRAKA NE MIRUJU
30. December 2014 13:35