Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

U Mostaru održani Prvi sursreti Bošnjakinja
BOŠNJAKINJA TREBA NAĆI SVOJE MJESTO U ZAJEDNICI I DRUŠTVU - GOVORITI I IZBORITI SE!
Objavljeno: 30. April 2012. 00:04:46
Prvi sursteti Bošnjakinja u organizaciji Kulturno-edukativnog centra za ženu Sehara održani su od 27 .04 -29.04. 2012 godine u Mostaru. Podršku u organizaciji Prvih susreta Bošnjakinja dali su Medžlis Islamske zajednice Mostar i Kulturni centar kralj Fahd Mostar.Pozivu za učešće se odazvalo 11 udruženja i asocijacija iz BiH, koje u svom programskom opredjeljenju imaju afirmaciju žene i njen aktivizam u društvu.

Bosanskom sinijom je kao uvodnim sadržajem otvorena manifestacija. Ugođaj je upotpunjen intepretacijom sevdalinki i domišljatom scensko-litreranom nastupu članica Sehare. Nakon svečanog otvorenja uslijedila je prodajna izložba unikatnog ručnog rada, izrađenog nakita i odjevnih predmeta u avliji Roznamedžijine džamije. Svoje radove su izložile su autorice iz Gornjeg Vakufa, Sarajeva, Viskog i Mostara, Jablanice itd.

Predstavljenje knjige poezije

U petak veče predstavljena je i knjiga poezije 'Skovana od vremena' Amire Šabić Langić. Ova pjesnikinja se već više od deset godina bori sa posljedicama bolesti multiplaskleroza, koja ju je povremeno držala slabovidnom, bez ravnoteže, čak i 90% slijepom jedan dio vremena. Suptilno, ali odlučno Amira otvoreno kazuje svoj stav o ženi, domovini, ljubavi i vjeri kroz poeziju. Njena je namjera kako kaže ostaviti kroz literarni angažman emanet čovjekoljublja i bogobojaznosti, prije svega svojoj djeci, ali i svima onima koji uvažavaju ove vrjednosti.

Šta je potrebno znati da bi se pokrenuo posao

Tokom susreta Kulturno edukativni centar za ženu Sehara, organizirao je i radionice o temi Prepoznaj svoje kvalitete' i 'Šta je potrebno znati da bi se pokrenuo posao', koju je moderirala doc. dr. Amina Hubana sa ekonomskog fakulteta Univerziteta Mostara. O značaju edukacije žene Bošnjakinje i etičkom kodu učesnicama susreta govorile su mr. Selvira Draganović sa Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu i i mr. Amina Isanović, sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Dr. Draganović o temi 'Značaj edukacije žene Bošnjakine' a mr. Amina Isanović o temi 'Etički kod bošnjačke intelektualke'.

Seharin izbor Bošnjakinje intelektualke

Ove godine je prvi put u Mostaru dojljena i nagrada 'Seharin izbor'. Nagrade je utemeljena za konkurenciju 'Seharin izbor Bošnjakinje intelektualke'. Prema izboru Mostraki u anketi koja je bila dostupna na Seharinom portalu i po odluci žirija u satavu: Sabaheta Bijedić- direktorica Pedagoškog zavoda Mostar, Salem ef. Dedović - glavni imam Medžlisa Mostar, prof Lejla Mušić - koordinatorica Centra Sehara i predstavnica članica Sehare, priznanje je dodijeljeno doc. dr. Elviri Ćemalović-Dilberović, prodekanesi za nastavu na Fakultetu humanističkih nauka, Univerziteta Mostar.
Priznanje je uručuio muftija mostraski hadži Seid ef Smajkić. On je, čestitajući članicama Sehare i pozdravljajući prisustvo žena iz svih dijelova BiH, spomenuo neprekidnu nit žene podneblja Hercegovine, a posebno Mostara ka otvorenosti duha i kretaivnosti, njenom instiktu da u teškim prlikama pronađe prostor za rad i svojim angažmanom osokle i ohrabre sve oko sebe.

Sabur - ravnoteža tijela i duha

Posljednjeg dana susreta odražne su radionice 'Sabur- ravnoteža tijela i duha' i debata s temom 'Da li je moguća međugenracijaska saradnja'.

Prvi susreti Bošnjakinja u Mostaru okončani su Osnivačkom skupštinom Mreže ženskih bošnjačkih organizacija s posebno naglašenim ciljevima o potreba umrežavanja sličnih udruženja koja djeluju u BiH. Za tu inicativu su spremne uložiti trud i aktivizam sve organizacije, kroz usvojeni zajednički program rada.Do narednih susreta koordiniranim zajedničkim program udruženja i asocijecije, učesnici ovih susreta, će svojim radom akcentirati tri segmenta djelovanja: Međureligijski dijalog, Bošnjaci kao autohtoni evropski muslimanski narod u BiH i edukacija žene. Od ova tri određena cilja prvi će biti relizovan program namjenjen edukaciji žene, sa zajedničkim sloganom 'Umijeće življenja - Dođi, nauči, primjeni'. Program će biti realizovan u više gradova BiH.

Borba za sebe i svoje mjesto u društvu

Dani predviđeni za Prve susrete Bošnjakinja u Mostaru bili su prilika za upoznavanje, razmjenu iskustava i potrebe odgovora na pitanje u kojem to mogućem pravcu može ići aktivizam žene kod nas. Ovo je naše druženje bilo više od razgovora, uživanja u izložbi nakita ili drugih rukotvorina. Ovo druženje je i prilika da jedna drugoj damo podršku, jer svaka ima i odveć prilika u kojima mora uložiti više napora, jer djeluje na više polja. Od nas se očekuje da budemo dobra majka, supruga, nevjesta, sestra, kćerka, na profesionalnom polju moramo dati više kako bi bila u ravni sa kolegama ukoliko radimo u mješovitoj radnoj sredini. Od nas se traži da budemo svjesne članica društva. Islamska zajednica u BiH nije jasno definirala strategiju kada je u pitanju mjesto i položaj žene. Naše četiri sabornice tek započinju neki proces, malo nas je ili nikako u džematskim odborama, a opet imamo svijesti i potičemo na obevazu prema članstvu u islamskoj zajednici, uvakufljujemo, hizmetimo i gajretimo u našim džematima i džamijama. Ovakvim susretima kakvom smo prisustvovali tokom vikenda u Mostaru, uz dugogodišnji angažaman muallima medžlisa Kakanj, odličan pristup i rad Asocijacije žena Medžlisa Tuzla, Udruženja građanki Sumeja –Živinice , ima pomaka. Posebno raduje prisustvo na susretima udruženja koje su prepoznale značaj angažmana žene u društvu, a djeluju odnedavno. Takva su udruženje: KC Karneol – Zenica, Vrijedne ruke muslimanke iz Donjeg Vakufa, Bedem-Visoko, Centar Sadika-Bihać.Žena Bošnjakinja ima urođenu mudrosti i umješnost da nađe izlaz iz teške situacije. Takve prilike su joj je često nametnute i ne ostavljaju previše prostora za djelovanje. Ipak Bošnjakinja treba biti svjesna da je obdarena sposobnostima, tako da treba u svoje ime i za svoje mjesto u našoj zajednici i društvu govoriti i izboriti se sama.

Na taj način može doprinijeti prosperitetu i ozdravljenju svoje okoline, izvještava Alma Hadžić, urednica informativnog programa radio BIR.

Preporučujemo vam da obavezno posjetite web prezentaciju: seharamostar.com.Ostali prilozi:
» ŠEHIDI PREVIJE
Ibrahim Husejnović | 21. May 2018 17:25
» ČOVJEK, ŽENA, DOKTORICA ALMA
Said Šteta | 15. May 2018 15:11
» PLAV: MLADI FILANTROPI NA HUMANOM DJELU!!!
Senada Đešević, prof. | 27. March 2018 20:25
» BOSNA JE ZEMLJA LJUBAVI I SEVDAHA
Mensud Alićušić | 12. March 2018 17:53
» DVADESET GODINA ŠKOLE BOSANSKOG JEZIKA LONDON
Fikret Artuković | 04. March 2018 15:10