Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici obavljena dženaza za 26 žrtava genocida počinjenog u ovom gradu tokom srpsko-crnogorske agresije na BiH
NEPOJMLJIVE SU DESTRUKCIJE DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE I NJENIH INSTITUCIJA U NEGIRANJU EVIDENTNOG ZLOČINA I GENOCIDA
Autor: B.net
Objavljeno: 22. April 2012. 13:04:10
Na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici danas je među 26 žrtava genocida počinjenog u ovom gradu tokom agresije na BiH, obavljen ukop i klanjana zajednička dženaza i za Šahiju Berbić koja je imala sedamnaest godina kada je mučki ubijena, nakon što je sa sestrom Ismijom Šiljković prošla torture u logoru Sušica.Identificirana je 2011. u Komemorativnom centru Tuzla. Njena trojica braće još nisu pronađena. Tabut sa posmrtnim ostacima Šahije u zemlju je spustila njena sestra sa porodicom. ˝Nismo ništa znali za Šahiju do prošle godine, kada su nas pozvali u Komemorativni centar Tuzla i kazali da su ekshumirali samo njenu podlakticu. Nisam imala snage da pitam da li su pronašli još kostiju. Komšije Srbi su nas sakupljali i odvodili u logor Sušica. Nakon nekoliko mjeseci samo su mene zločinci transportovali do Kladnja. Uz sestru, izgubila sam trojicu braće, dva zeta i trinaestogodišnju sestričnu˝, kazala je Šiljković.

Slične sudbine bili su i maloljetnici Velida Alihodžić, Hazim Korkutović i Ferida Osmanović. Ubijeni su zločinačkom rukom u cvijetu mladosti. Njihova žrtva dokaz je da komšijski đavoli nisu marili za godine i spol, već su ubijali sve što im je pod ruku došlo. Za ovaj i slične zločine nad 2.600 nedužna civila Vlasenice počinjene od 1992 - 1995. godine. do sada su osuđeni samo Dragan Nikolić Jenki na 20 godina, Predrag Bastah Car na 22 i Goran Visković Vjetar na 18 godina zatvora, te general Krstić.

˝I pored ovolikog zločina nepojmljive su sve destrukcije države Bosne i Hercegovine i njenih institucija, negiranje evidentnog zločina i genocida i pokušaja gruntovanja ratnih tekovina od djela naših komšija, naš usud je borba do Sudnjeg dana na ovim prostorima˝, kaže Hadžiomerović.

Dostojanstvenom ispraćaju vlaseničkih žrtava prisustvovalo je oko 3.000 članova porodica stradalih, prijatelja i građana BiH i dijaspore. Među brojnim delegacijama koje su položile cvijeće u mezarju Rakita bili su predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, Adil Osmanović, ministar za ljudska prava i izbjeglice FbiH, predstavnice brojnih udruženja žrtava rata, te delegacija Općine Vlasenica predvođena predsjednikom Skupštine općine Vlasenica Sakibom Zubovićem. Klanjanje dženaze namaza predvodio je reis- ulema IZ u BiH, Mustafa ef. Cerić koji je pozvao negatore genocida da konačnu priznaju svoja zlodjela i prestanu negirati zločin koji je izvršen nad Bošnjacima Podrinja i BiH pred očima cijelog svijeta.Ostali prilozi:
» SARAJEVSKI VITEZOVI - POZDRAV DOMOVINI
Eset Muračević | 18. June 2018 13:16
Ostali prilozi istog autora: